Pretraga

Oko 300 tisuća Hrvata do 29. prosinca mora zamijeniti osobne iskaznice

A- A+

Gotovo 300 tisuća državljana Hrvatske nema regulirano prebivalište. Samo u Dalmaciji čak 20 tisuća ljudi ima osobne s oznakama bb ili nula (0), odnosno nevažeće. Tko do 29. prosinca ne izvadi novu iskaznicu, briše se iz evidencije o prebivalištu.

Gotovo 300 tisuća državljana Hrvatske nema regulirano prebivalište. Riječ je o onima koji imaju prebivalište prijavljeno na bb ili nula, koje su iz drugih razloga nevažeće i onima koji su u doba donošenja Zakona o prebivalištu 2012. bili stariji od 16 godina, a još nisu zatražili osobnu iskaznicu, piše Dnevnik.hr.

Izdvojeni članak

Pazite na rok trajanja osobne: Istekne li više od 15 dana plaćate kaznu od 3 000 kuna

Da bi se svim građanima, osobito onim iz udaljenih mjesta, kao i starijima omogućila jednostavnija zamjena, policija šalje specijalno vozilo. U njemu će se moći izvaditi svi dokumenti, pri čemu će fotografiranje biti besplatno.

Kako smo spomenuli oko 300 tisuća državljana Hrvatske trenutno nema regulirano prebivalište. Od toga ih je 44 157 prijavljeno na adresama s kućnim brojem nula ili ‘bb’.

S nevažećim je osobnim iskaznicama čak 130 tisuća osoba. Tu je i 119 382 onih koji su za vrijeme donošenje Zakona o prebivalištu 2012. bili stariji od 16 godina, a još nisu predali zahtjev za osobnu iskaznicu.

Oni koji godinama imaju nevažeće dokumente, s oznakom bb ili nula, moraju ih zamijeniti do 29. prosinca. U suprotnom se brišu iz evidencije o prebivalištu.

Oko 300 tisuća Hrvata do 29. prosinca mora zamijeniti osobne iskaznice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap