Pretraga

Oko 60 posto roditelja pušta mlađe od 16 godina van i nakon 23 sata

A- A+

Prema odredbama Obiteljskog zakona, mladi do 16 godina ne bi smjeli biti vani iza 23 sata bez pratnje roditelja, no iako je Zakon na snazi od 1999. godine, policija godišnje bilježi više od tri tisuće slučajeva u kojima su mlađi od 16 godina vani bez nadzora. Dosadašnje statistike pokazuju kako oko 60 posto roditelja dozvoljava svojoj djeci izlazak neovisno o Zakonu.

Prema dosadašnjoj statistici, oko 60 posto roditelja dopušta svojoj djeci mlađoj od 16 godina da budu vani bez njihova nadzora iza 23 sata. Iako je Obiteljskim zakonom iz 1999. godine propisano da mladi u to doba moraju biti u pratnji svojih roditelja ili staratelja, policija godišnje bilježi oko tri tisuće slučajeva u kojima su mlađi od 16 godina vani bez nadzora odraslih, prenosi Index.hr.

Čak 30 posto roditelja nisu znali da su im djeca vani

– Roditelji imaju pravo i dužnost djetetu mlađem od 16 godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenja, citirao je Zakon voditelj Odjela maloljetničke delikvencije u Ravnateljstvu policije, Dragan Josipović ističući kako su sa spomenutim Zakonom dobro upoznati i roditelji i srednjoškolci.

Josipović je dodao kako je statistika poražavajuća jer gotovo 60 posto roditelja odobrava djeci mlađoj od 16 godina boravak izvan obiteljskom doma u vremenu između 23 i pet sati ujutro. To je s policijskog aspekta vrlo rizičan roditeljski stav, a čak 30 posto roditelja uopće nisu znali da su im djeca van.

Najefikasnije bi bilo lupiti ih po džepu

Prema riječima pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić u noćnim izlascima sve je više djece do 14 godina te ih roditelji puštaju i svjesno krže Zakon zato što u većini slučajeva uopće nema kazne.

– Policija ne može sankcionirati roditelja, već ovakve situacije prijavljuje Centru za socijalnu skrb koji mjerama obiteljsko-pravne zaštite zapravo može sankcionirati roditelje. Te mjere su – ili upozorenje ili nadzor nad izvršenjem roditeljske skrbi. Mi kroz ovaj vid možemo procjenjivati je li dijete i zanemareno ako roditelj nije zainteresiran gdje mu se dijete nalazi u to doba, objasnila je pravobraniteljica Jelavić za Index.hr.

Budući da najčešće nesvjesni roditelji prolaze tek s opomenom, a samo rijetkima se oduzme roditeljska skrb, Jelavić misli kako bi najefikasnije bilo lupiti ih tamo gdje su najosjetljiviji – po džepu.