Pretraga

Ondje nitko ne studira bez stipendije: Analiza otkrila koji grad najviše izdvaja za studente i učenike

A- A+

Portal Gradonačelnik.hr analizom podataka Ministarstva financija došao je do odgovora na pitanje koji hrvatski gradovi najviše iz proračuna izdvajaju za studente i učenike. Prema udjelu u proračunu, najviše sredstava u tu svrhu izdvaja grad Novska, a gledano prema izdvajanju po glavi stanovnika vodeći je Rovinj.

Foto: srednja.hr

Podacima Ministarstva financija o izvršenjima proračuna za 2017. godinu, portal Gradonačelnik.hr otkriva kako je Grad Novska rekorder u Hrvatskoj po izdvajanju za učenike i studente. Jedini je to grad koji je za tu stavku izdvojio 3% svog proračuna, a na vrhu je već drugu godinu zaredom.

Izdvojeni članak

Još jedan studentski grad dobiva dom s 332 kreveta: Poznato kada kreće gradnja

U tom su gradu još 2013. ukinute sve procedure i kriteriji za dodjelu stipendije, čime je Novska postala jedan od rijetkih gradova koji stipendira sve studente koji se jave na natječaj. U 2017. za stipendije i školarine ondje je potrošeno 1,33 milijuna kuna, a za 2018. godini Grad je u tu svrhu osigurao 1,6 milijuna kuna.

– Zbog toga Grad Novska dodjeljuje više od 160 učeničkih stipendija, a svake godine dodijeli i oko 150 studentskih stipendija. Ovim načinom dodjele stipendija osigurali smo da niti jedan student iz Novske ne studira bez stipendije kao podrške zajednice, kazao je gradonačelnik Marin Piletić za portal Gradonačelnik.hr.

Prema udjelu u proračunu drugi grad koji najviše izdvaja za studente i učenike je grad Trilj (2,11%), a slijede ga Buzet (2,07%), Čakovec (1,95%), Oroslavje (1,6%) te Rovinj (1,53%).

Ipak, gledano prema izdvajanju za studente po glavi stanovnika vodeći je upravo grad Rovinj, sa 128 kuna po stanovniku utrošenih na stipendije i školarine. Na ovoj listi nakon Rovinja, slijede Cres (125 kuna), Buzet (104 kune), zatim već spomenuta Novska (98,9 kuna) te Labin (93,1 kunu).

Kada su u pitanju županije, piše Gradonačelnik.hr, za stipendije i školarine najviše je u 2017. izdvojila Međimurska – 1,4 milijun kuna, što je 1,05% godišnjeg proračuna u toj godini. Po glavi stanovnika to iznosi 12,5 kuna.