Pretraga

Opasna strana selfija: Opasni poremećaji uzimaju sve više žrtava

A- A+

Fotografiranje samih sebe pametnim telefonom postalo je toliko popularno da je radnja dobila svoj izraz, ‘selfie’, koji je odabran kao riječ godine po oksfordskom riječniku.. Trend snimanja selfija i dalje je u rastu, no znanstvenici sada otkrivaju da osim zabave, ono donosi i poremećaju mentalnog zdravlja.

Iznimno popularni trend snimanja samih sebe pametnim telefonom u cijelom je svijetu uzeo maha, ali mnogi od onih koji su tu radnju shvatili vrlo ozbiljno, osim lajkova dobivaju i mentalne poremećaje. Psihijatri, naime, tvrde kako su selfiji povezani s mentalnim poremećajima koji se fokusiraju na opsesiju izgledom, piše realnews24.

Izdvojeni članak

Aplikacija pomoću koje ćete napraviti savršen ‘selfie’

Opsesivna potreba za fotografiranjem i objavom selfija

– Mnogi koji kod mene zakazuju pregled imaju poremećaj tjelesne disformije, jer porastom telefona s kamerom imaju kompulzivnu potrebu da opetovano snimaju i postavljaju svoje fotografije na društvene mreže. Kako bi se pomoglo pacijentu koristi se kognitivna bihevioralna terapija, kako bi se otkrili razlozi takvog ponašanja i potom se ublažiti,rekao je dr. David Veal.

Neke je dovelo do pokušaja suicida

Nedavno je britanski mladić pokušao počiniti samoubojstvo jer nikako nije uspjevao ‘okinuti’ savršeni selfie. Dane je provodio fotografirajući se i do 200 puta, nakon čega je odabrane fotografije objavljivao na društvenoj mreži.

Smatra se da je spomenuti tinejdžer prvi britanski ovisnik o selfijima i sada treba proći terapiju kako bi se odviknuo te navike. Stručnjaci za javno zdravstvu u Ujedinjenom Kraljevstvu tvrde kako je ovisnost o društvenim mrežama itekako stvarna te da zbog te bolesti oko stotinu pacijenata traži pomoć svake godine.

Izdvojeni članak

Uznemirujući novi selfie trend cirkulira društvenim mrežama

Stvaraju ovisnost o pozornosti i uzrokuju narcizam

Selfiji su opasni jer potiču percepciju samoudovoljavanja i stvaraju ovisnost o pozornosti, što uzrokuje narcizam i vrlo nisko samopouzdanje. Veliki problem kod rasta digitalnog narcizma jest to
što na ljude stvara ogroman pritisak da ostvare neostvarive ciljeve, bez da budu gladni za još.

– Do tog poremećaja navodno dolazi zbog nedostatka sampoštovanja i potrebe da se nadoknadi nedostatak intimnosti, navode iz američkog udruženja psihijatara. U ovom trenutku ne postoji lijek za tu bolest, ali postoji mogućnost liječenja kognitivnim biheviooralnim terapijama.

Opasna strana selfija: Opasni poremećaji uzimaju sve više žrtava
Share via
Copy link
Powered by Social Snap