Pretraga

Opasne uobičajene navike

A- A+

Pojedine stvari koje radimo iz dana u dan, postaju naše navike te ne razmišljamo o njihovoj ispravnosti. Sušenje rublja u kući ili pranje zuba odmah nakon jela, neke su od navika mnogih ljudi, a s kojima trebate momentalno prestati. U tekstu donosimo i neke druge nezdrave, a uobičajene aktivnosti.

Kada nešto radite godinama, ma kako to bilo pogrešno, vama se poradi navike čini ispravnim. Međutim, problem nastupa dok je pojedina učestala aktivnost opasna za zdravlje. Evo četiri takve, prema The Huffington Postu.

Izdvojeni članak

Bizarne navike nekih od slavnih genijalaca

Sušenje rublja u kući

Oprano rublje je čisto, ali zapravo onečišćuje zrak u unutarnjem prostoru, budući da se na njemu nalaze mnogi ostaci kemijskih sredstava koja se koriste za pranje. Uz to, mokro rublje povećava vlažnost zraka, koje mogu dovesti do stvaranja plijesni i gljivica.

Četvrtina domova gdje se suši rubje, pozitivno je na Aspergillius fumigatus, odnosno gljivicu koja izaziva infekciju pluća te slabi imunitet. To što ih ne vidite golim okom, neznači da nisu prisutne u zraku.

Pranje zuba odmah nakon jela

Ova naizgled pozitivna aktivnost, može upropastiti caklinu i ostatak zuba. Poslije nečeg kiselog, poput voćnog soka, gaziranog pića i vina, popijte čašu vode i pričekajte s pranjem zuba barem 30 minuta. U tom će se periodu kiselina neutralizirati, pojašnjava Sergio Lima Santiago, profesor na brazilskom Sveučilištu Ceara.

Izdvojeni članak

Vježbe i navike koje će vaš mozak držati u vrhunskoj formi

Iz hladnog na vruće

Keksi, tost, čips, pomfrit te neki drugi smeđi ugljikohidrati, sadrže dvije halapljive tvari, šećer i aminokiseline koje se zovu aspargin. Na visokim temperaturama, dakle i pri prženju te pečenju, od njih se stvara akrilamid, koji je povezan s nekim vrstama karcinoma, ali i endometriju jajnika i bubrega. Posebno su opasni čips i pomfrit, u slučaju da ih držite prije prženja u hladnjaku.

Hladnoća pretvara višak škroba u šećer, što rezultira većim udjelom kancerogenih tvari.

Korištenje lijeka za glavobolju i u slučaju mamurluka

Nije dobro kombinirati acetaminofen s alkoholom, koji je dakle za mamurluka prisutan u krvi. Nova su istraživanja pokazala da u ti slučajevima može doći do ozbiljnih oštećenja bubrega.

Opasne uobičajene navike
Share via
Copy link
Powered by Social Snap