Pretraga

Opći štrajk 5. lipnja: Ako Vlada ne ispuni zahtjeve u opasnosti i državna matura

A- A+

Sljedeću srijedu točnije petog lipnja nastupit će koordinirani štrajk javnih i državnih službenika budući da pregovori s Vladom nisu uspjeli. To će značiti da će se ionako izmijenjeni termini provedbe državne mature, dodatno prolongirati. Sindikati 11 javnih službi danas šalju Vladi zahtjev za mirenje, koji se prema zakonu mora riješiti u pet dana. Ako se ne riješi, 5. lipnja kada je po planu je pisanje engleskog jezika, neće se održati zbog štrajka. Nakon jučerašnjih neuspjelih pregovora s Vladom Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama na službenim je stranicama objavio da će štrajk značiti obustavu svih poslova ‘uključivši i održavanje državne mature’.

Sindikati javnih službi i državnih službenika štrajkat će 5. lipnja, budući da pregovori s Vladom nisu bili uspješni. Među njima bit će i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, a kako je tog dana planirano pisanje engleskog jezika na državnoj maturi, doći će do daljnjih prekrajanja rasporeda, koji je već jučer narušen. Još pet dana Vlada ima, da ispuni zahtjeve sindikata inače njih 11 kreće u opći štrajk zaposlenih u javnim službama što bi moglo dovesti do pada sustava.

Izdvojeni članak

Mišljenje maturanata: ‘Nije fer da profesori štrajkaju za vrijeme mature’

Zahtjevi sindikata su vraćanje oduzetih i umanjenih naknada, dodataka na plaću i koeficijenata u javnim i državnim službama te uključivanje sindikata u rješavanje viška zaposlenih. Sindikati očekuju i čvrsta jamstva da Vlada više neće zadirati u radnička prava, kao i izmjenu zakona o reprezentativnosti.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec jučer je također napisao u priopćenju rekao da se u vrijeme štrajka ne smiju na silu održavati ispiti iz državne mature.

– Ukoliko ipak pokušaju, dovoljno je da samo u nekoliko škola ne bude održan pojedini ispit državne mature, pa da svi ispiti toga dana budu poništeni, stoji u Mihalinecovom priopćenju.

No, o jučerašnjem propustu koji se dogodio u Đakovu, Senju i Splitu, radi čega je odložen danas planirani test iz hrvatskog jezika, Mihalinec je rekao da je to bio plod ljudske pogreške, da nije sistemski problem te da se ne radi o sabotaži ministra Jovanovića.

O tome hoće li doći do štrajka ili ne sindikati će izvjestiti javnost u ponedjeljak, trećeg lipnja.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap