Pretraga

Oprez na putovanjima: Ovako možete uvrijediti stanovnike stranih zemalja

A- A+

Nakon što odaberete destinaciju za putovanje, netom prije odlaska prolazite određene pripreme. Primjerice mijenjate valute, provjeravate vremensku prognozu kao i znamenitosti koje želite u toj zemlji obići. Međutim, postoji još jedna stvar koju nikako ne smijete zaboraviti, inače bi se mogli naći u veoma neugodnoj situaciji. Provjerite kakvi su običaji u tom mjestu zastupljeni, to jest kako se morate ponašati, a da pri tom ne uvrijedite stanovnike.

Prije svakog odlaska na putovanje, obavezno bi trebali napraviti domaću zadaću, to jest proučiti običaje stanovnika koje idete posjetiti. Znate da nismo svi isti po mentalitetu, ali isto tako naše ljubazne geste i sasvim normalan način ponašanja, u drugim krajevima biti će dočekani na noževe. Evo što ne smijete raditi u nekim zemljama kako ne biste opasno naljutili ljude koji nastanjuju iste, piše SmarterTravel.

Izdvojeni članak

Video: Putovanja na koja morate otići u 20-ima

Japan – Ne punite sami čašu

Dok je kod nas sasvim normalno da si sami natočite piće u čašu ako ste istu ispraznili, u Japanu bi vas svi čudno gledali. Naime, kod njih se na taj potez gleda kao na znak nekulturnosti. Stoga, ako želite nastaviti piti, ma koliko žedni bili, prvo vi natočite nekoj osobi u društvu piće pa ćete tako dati do znanja da je i vama čaša prazna. U slučaju da nitko ne shvati kako više nemate pića, možete skapati od žeđi ili pak dehidrirati pa je naš običaj sasvim podnošljiviji iako smo zbog toga Japancima nepristojni.

Australija i Novi Zeland – Ne sjedajte na stražnje sjedalo

Ako vas put odnese u Australiju ili pak Novi Zeland, svakako jedno trebate imati na umu. Pozovete li taksi u kojemu ste sami s vozačem, nikako ne smijete sjesti na stražnje sjedalo. Inače će vas taksist smatrati uobraženim i jako nepristojnim. Zbog izbjegavanja moguće neugodnosti, jednostavno sjedajte na suvozačevo mjesto.

Izdvojeni članak

Besplatna putovanja danas su stvarnost

Ne pokazujte palac prema gore

Gesta koja za većinu zemalja označava kako je sve u najboljem redu, ili pak način stopiranja, u pojedinim zemljama znači potpuno suprotnu stvar. Svakako pripazite ako budete posjetili Iran Afganistal ili Nigeriju da ne pokazujete palac prema gore, jer ćete u tom slučaju njihovim građanima reći da ‘odjebu’.

Bliski istok i dijelovi Afrike – Ne jedite lijevom rukom

U nekim državama se prakticira jedenje hrane rukama, to jest ne postoji pribor kao što je slučaj kod nas i većine susjeda. U tim zemljama obavezno se jede desnom rukom jer je lijeva određena za korištenje u WC-u. Stoga ako naručite hranu u nekom restoranu u Indiji, na Bliskom istoku ili nekim dijelovima Afrike te posegnete lijevom rukom, ostali gosti će izgubiti apetit.

Izdvojeni članak

Ove zemlje imaju najbolju reputaciju

Ukrajina – Ne šaljite paran broj cvijeća

Jeste li ikad pazili kad nekome kupujete ili šaljete cvijeće radi li se o parnom ili neparnom broju? Ako vam to nikada nije palo na pamet, odlučite li isto napraviti u Ukrajini svakako ćete morati pripaziti da se radi o neparnom broju. U slučaju da pošaljete dva ili četiri cvijeta nećete odaslati romantičnu poruku jer su buketi s parnim brojem namijenjeni samo za pogrebe.

Japan – Ne spremajte posjetnicu u stažnji džep

Osim po točenju pića, Japanci su jako strogi i po pitanju odnošenja prema njihovim posjetnicama. Ako vam Japanac odluči dati svoju posjetnicu, ni u kojem slučaju istu ne spremajute u stražnji džep ili ne bacajte na stol. Takvom gestom biste osobu mogli jako uvrijediti, jer s komadićem papira na kojem se nalazi njihov kontakt morate pažljivo postupati.

Izdvojeni članak

Osam najjeftinijih destinacija u Europi

Islamske zemlje – Ne upirite nožnim prstom

U mogim muslimanskim, budističkim i hinduističkim zemljama noge se smatraju najprljavijim dijelom tijela. Upravo zbog toga upiranjem u nekoga nožnim prstom nećete oduševiti stanovnike Bliskog istoka, većeg dijela Azije ili Indije. Štoviše to označava izraz nepoštivanja.

Koreja – Ne smiješite se nepoznatima

U Koreji se ne trebate previše truditi da biste naljutili ili uvrijedili nepoznate ljude. Primjerice kod nas morate vjerojatno dobaciti neku prostu rečenicu, pokazati srednji prst ili slično, no u Koreji je dovoljno nasmiješiti se. Dobro ste pročitali i ne radi se o pogrešci – nasmijete li se nepoznatom čovjeku u spomenutoj državi pokazujete kako istoga smatrate glupim.

Filipini – Ne dozivate kažiprstom

Pozovete li u Filipinima nekoga kažiprstom, moguće je da je to ujedno zadnji put da isti koristite. Naime, među njihovim stanovništvom dozivanje kažiprstom je način uvrede zbog koje možete završiti u zatvoru ili čak ostati slomljenog prsta koji vas je uvalio u nevolju.

Oprez na putovanjima: Ovako možete uvrijediti stanovnike stranih zemalja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap