Pretraga

Opsežno istraživanje otkrilo koji je najrazvijeniji grad u Hrvatskoj

A- A+

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU ocijenilo je razvijenost na osnovu četiri kriterija – stope nezaposlenosti, prosječnog dohotka po stanovniku, proračunskih prihoda i općeg kretanja stanovništa. Analiza je pokazala da je najrazvijeniji grad u Hrvatskoj istarski Novigrad.

www.kulturaistra.com

Na temelju stope nezaposlenosti, prosječnog dohotka po stanovniku, proračunskih prihoda i općeg kretanja stanovništva, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU analiziralo je gradove i došlo do zaključka da je najrazvijeniji hrvatski grad upravo Novigrad.

Izdvojeni članak

Gradovi u koje bi se svatko poželio preseliti

Nezaposlenost mala, plaće više od prosjeka

Radi se o gradiću od tek 4 430 stanovnika, no u njemu sve funkcionira baš kako bi trebalo. Uz prirodne ljepote kojima raspolaže, Novigrad doista mnogo ulaže u budućnost, pogotovo u turizam od kojeg i dolaze najveći prihodi, piše dnevnik.hr. Nezaposlenost je vrlo mala, a primanja koja imaju stanovnici ovog istarskog grada veća su od hrvatskog prosjeka.

Iako se radi o turističkoj destinaciji, a zbog turizma se najviše zarađuje, rezultati ulaganja se vide i u drugim gospodarskim granama.

– Nije samo turizam taj koji donosi novac, zaposlenje, već je ovdje poljoprivreda, ribarstvo, obrti i imamo nešto zanazsko industrijske proizvodnje. Država može imati povjerenja i u ove male da mogu biti kvalitetni i da mogu opstati te dati jedan značajan doprinos razvoju ove države objasnio je gradonačelnik Anteo Milas.

Ulaže se u infrastrukturu

Novigrad dosta ulaže u infrastrukturu, stoga se u posljednjih pet godina u tu svrhu potrošilo više od deset milijuna kuna. Preuređeni su hoteli, kampovi, obnovljene plaže i parkovi te šetnice i biciklističke staze.

Izdvojeni članak

Najskuplji gradovi svijeta: Zagreb našao svoje mjesto na listi

Gradonačelnik Milas također je naglasio važnost zajedništva kako bi se napredovalo. Bliska suradnja javog i privatnog sektora za njega je vrlo bitno.

Prate ga drugi istarski gradovi

Po stupnju razvijenosti, Novigrad prate i brojni drugi istarski gradovi. Na listi najrazvijenijih našlo se još devet gradova te županije, što ovu županiju smješta na sam vrh ljestvice. Tu se nalaze Umag, Poreč, Rovinj, Fažana, Vrsar i Bale.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap