Pretraga

Opsežno istraživanje: Provjerite koji su najgori poslovi u 2016. godini

A- A+

Portal CareerCast.com napravio je opsežno istraživanje o najgorim i najboljim poslovima u 2016. godini. Pri sastavljanju liste, uzeli su u obzir nekoliko kriterija, poput okruženja u kojem se radi, razine stresa, visine plaće i zapošljivosti. Tako su došli do zaključka kako je ove godine najgori posao bio novinarski.

Nerijetko se vode glasne rasprave o tome tko ima gori posao: smetlar koji odvozi smeće ili konobar u prepunom kafiću. Prema portalu CareerCast.com, niti jedan od navedenih. Najgori poslovi u 2016. su novinar u tiskanim medijima, televizijski novinar, drvosječa i deratizator.

Izdvojeni članak

Interaktivna mapa otkriva gdje je mladima najteže naći posao u 2016.

Ocjenjuju se visina primanja, razina stresa, zapošljivost…

Pri izradi izvještaja o najboljim i najgorim poslovima u 2016. godini u obzir je uzeto nekoliko kriterija.
Prvi kriteriji bilo je okruženje u kojemu se radi, kako fizičko, tako i emocionalno. U fizičko okruženje spadaju faktori poput radnih uvjete (npr. izloženost otrovnim plinovima ili buci) te količina energije i fizičke snage potrebne za obavljanje posla.

U emocionalno okruženje ubrajaju se faktori poput mogućnosti susretanja s opasnim ljudima ili stupanj kompetitivnosti.
Ostali kriteriji bili su prihodi, odnosno visina plaće te rast, odnosno pad zapošljivosti u sektoru.

Vrlo važan kriterij pri rangiranju najboljih i najgorih poslova bio je stres, a u ovaj kriterij ubrajalo se čak jedanaest faktora: količina putovanja, mogućnost napredovanja, smrtnost, rad ‘pod povećalom javnosti’ i slično.

Izdvojeni članak

ZAMAH: U vrijeme recesijske krize nezaposlenost mladih se udvostručila!

Najgori novinarski posao, najbolji analitičar informacijske sigurnosti

Najgori posao u 2016. tako je novinar u tiskanim medijima, posebice zbog činjenice da je zbog općeg pada naklada smanjena i mogućnost zapošljavanja. Dolazi i do pada broja oglasa u tiskovinama, što direktno utječe na plaće zaposlenih.

Drugi najgori posao je posao drvosječe. Zbog porasta digitalnog sadržaja i maloprije spomenutog pada tiskovina, smanjuje se zapošljivost u industriji. Osim toga radi se o fizički vrlo zahtjevnom i opasnom poslu.
Još jedan novinarski posao smjestio se među najgore, onaj televizijskog novinara. Osim spomenute niske plaće i visoke razine stresa, negativno svjetlo na ovaj posao baca i rad ‘pod povećalom javnosti’.
Među najgorim poslovima našao se i radijski DJ, deratizator, prodajni predstavnik, vozač taxija i vatrogasac.

S druge strane, najbolji poslovi su analitičar informacijske sigurnosti, statističar, audiolog (audiovestibulolog) i medicinski dijagnostičar.

Izvor: CareerCast.com

Opsežno istraživanje: Provjerite koji su najgori poslovi u 2016. godini
Share via
Copy link
Powered by Social Snap