Pretraga

Osam trenutaka koji su obilježili dodjelu Oskara znanja

A- A+

Oskar znanja je pokazao moć medija i društvu da promjene sustav obrazovanja kada on zakaže, a upravo je otkazivanje XI. dodjele Oskara znanja bio okidač dovoljan za društvenu mobilizaciju. Prošlo je tako manje od mjesec dana od prvog članka o Oskaru znanja do njegovog održavanja. Izdvojili smo za vas trenutke koji su obilježili dva dana ceremonije u Nacionalnoj Sveučilišnoj biblioteci i Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA+VIDEO] 329 najboljih nagrađeno na prvom danu Oskara znanja

Tijekom ceremonije Oskara znanja moglo se čuti zadovoljstvo učenika i profesora što je do ove manifestacije došlo, a to je pokazao i njihov odaziv. Iako je došlo do potpuno pogrešne odluke o otkazivanju ceremonije, mora se priznati da su MZOS i AZOO ipak vrlo brzo reagirali na kritike medija i društva, a kada bi se svaki puta takve konstruktivne kritike uzimale u obzir, vjerujemo da bi nam obrazovanje kotiralo puno bolje nego danas.

Izdvojili smo za vas nekoliko trenutaka i događaja koji će ostati u pamćenju onima koji su bili na Oskaru znanja, a bilo ih je uistinu mnogo.

1. Ministar i ravnateljica osobno dodijelili nagrade u oba dana

Bilo je vrlo iznenađujuće vidjeti Ministra znanosti obrazovanja i sporta kako uz smiješak preko dva sata dijeli kipiće prvog dana Oskara znanja, a još čudnije kada je isto ponovio sljedeći dan u HAZU. Važno je bilo da on osobno kao vodeći čovjek resornog ministarstva i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković učenicima pokažu da te institucije stoje iza njih. Ništa manje ne očekujemo i sljedeće godine.

foto: srednja.hr

2. Važna lica u prvom redu

Zanimljiva poznata lica mogla su se vidjeti u prvom redu, pa je uz ministra i ravnateljicu AZOO-a svoje mjesto našao i Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje iz Čakovca Dragica Benčik, predsjednik NVRUH-a Karlo Horvat , predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić te još nekoliko istaknutih ličnosti. Riječ je o protokolarnom događaju, ali važno je da se na ovakvoj ceremoniji pojavi Rektor najvećeg Sveučilišta, a za sljedeću godinu bi pozivnicu trebao dobiti predsjednik Rektorskog zbora koji predstavlja sva Sveučilišta u zemlji.

3. Prisustvo Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske

Nacionalno vijeća učenika koje je savjetodavno tijelo u MZOS-u dobilo je priliku sudjelovati u oba dana ceremonije, a drugi dan je predsjednik Karlo Horvat, učenik koji je završio 2. razred dobio najveći aplauz jer je naglasio kako su danas u centru pažnje učenici, a ne političari. Njegov je govor odmah na početku publika prekinula pljeskom kada se osvrnuo na izjavu predsjednika HAZU-a Kusića o političarima, što uostalom možete vidjeti u video prilogu.

4. Najveći aplauz za učenike Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec

Apsolutno najveći aplauz u dva dana dobili su Josipa Murković i David Šimuković, učenici Centra za odgoj i obrazovanje koji su sudjelovali u izradi kipića, a na ceremoniji su bili zaduženi za dodjelu cvijeća nagrađenima. Iskreni aplauz koji je trajao više nego kod svih koji su govorili pokazao je da se njihov trud cijeni, a oni su ga skromno, kakvi i jesu, prihvatili sa sramežljivim osmijehom na licu.

David Šimunković s ružom foto:srednja.hr

5. Studenti tijekom himne u NSB navirili na prozore

Oni koji su se zatekli u zadnjim redovima NSB-a u trenutku kada su članice ansambla Lado, Ladarice, izvodile himnu mogli su vidjeti kako studenti koji tijekom ispitnih rokova opsjedaju NSB provirili na prozore. Imali su što i za vidjeti, 329 najboljih iz hrvatskog obrazovanja koji će im uskoro, nadajmo se, postati kolege na fakultetima.

6. Govor osmaša Andrije Živkovića oduševio publiku

– Mogli bismo reći da je ovo tek naš početak te da ćemo u budućnosti moći ponuditi više i bolje. Volio bih da mnogi od nas svoje znanje i sposobnosti iskoriste ovdje, u svojoj Domovini. Siguran sam da mnogi razmišljaju poput mene te da su ovakvi trenuci upravo oni koji nas potiču i pokazuju da znanje otvara prostranstva koja sada možemo naslućivati, dio je govora Andrije Živkovića, državnog prvaka latinskog jezika koji je upravo završio Osnovnu školu S.S. Kranjčević. Njegov nastup bio je najbolji od mnogih koje smo imali priliku čuti tijekom ova dva dana, a birane riječi i razboritost oduševile su publiku.

7. Mala gesta školaraca iz Osnovne škole Kontesa Dora

Tamburaški orkestar Osnovne škole Kontesa Dora iz Našica je imao zamjetnu ulogu u HAZU, a posebno su se istaknuli kratkom glazbenom najavom svaki puta kada bi njihov kolega bio prozvan da preuzme Oskara što je izazvalo veliko odobravanje publike.

8. Ministar se fotka s pobjednicima dok nema novinara

Dok je ceremonija drugog dana završila, a kamere otišle, ministar obrazovanja Mornar ostao je još dvadesetak minuta družiti se s pobjednicima iz glazbe i plesa koji su iskoristili priliku za fotografiranje. U tom trenutku, on je za učenike predstavljao osobu koja predstavlja njih i njihov glas, a manje kao političara. Ako će ministar u budućnosti više obraćati mladima, koji su dosad imali jako mali prostor za izražavanje u njegovu ministarstvu, ne treba mu veći poticaj od ovoga.

Osam trenutaka koji su obilježili dodjelu Oskara znanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap