Pretraga

Osječka tvrtka među najboljima na svijetu, a traže mlade ljude i nije im presudno radno iskustvo

A- A+

Ugledni svjetski znanstveni časopis The Scientist prije nekoliko dana je osječku istraživačku kompaniju Genos stavio u vrh najpoznatijih svjetskih kompanija. Ova tvrtka inače broji manje od 30 zaposlenika, a razlikuju se od brojnih drugih poslodavaca jer im prilikom zaposlenja nije bitno da mlada osoba posjeduje radno iskustvo. Uzimaju mahom najbolje studente s raznih prirodoslovno – matematičkih fakulteta, a profil zaposlenika kojeg traže je ‘osoba koja grize za znanost i karijeru istovremeno’. Dobra vijest za one koji se prepoznaju u ovom opisu je da će Genos u budućnosti zapošljavati nove ljude, a imaju podružnice u Osijeku i Zagrebu.

Osječka tvrtka Genos jedan je od najboljih poslodavaca na svijetu. Osim svakodnevnih zadataka, zaposlenici ove tvrtke provode razne istraživačke projekte financirane iz fondova Europske unije i brojni mladi istraživači uz posao u Genosu rade i na svojim doktoratima. Zbog toga ova tvrtka održava jake veze s akademskom zajednicom i ulaže u hrvatsko obrazovanje, a za razliku od mnogih, nije im bitno da mlada osoba ima prethodno radno iskustvo. Ono što traže je velika želja za radom i znanstvenom karijerom te inovativne ideje koje proizlaze iz entuzijazma novih generacija.

Izdvojeni članak

Mladi hrvatski znanstvenik riješio misterij star više od 2300 godina

Prosječni zaposlenik Genosa nema ni 30 godina

Nakon što je ugledni svjetski časopis The Scientist osječku tvrtku Genos stavio u sam vrh najboljih kompanija na području biomedicine i biotehnologije, iz Genosa su nam potvrdili da u samoj tvrtki vlada neobična atmosfera.

 – Laboratorij je pun novinara, a dio zaposlenika daje intervjue pa je atmosfera pomalo atipična. Sviđa nam se što su znanstvenici postali zanimljivi medijima i što im je zanimljivo ono čime se mi bavimo, kazali su nam iz Genosa i dodali kako je ova promocija izuzetno važna za domaću znanstvenu zajednicu.

Ova osječka tvrtka, koja ima i podružnicu u Zagrebu broji 26 zaposlenika, a svi su redom mladi i ambicozni ljudi. – Prosječna dob jednog zaposlenika naše tvrtke je manja od 30 godina, a prevladavaju djevojke i to s oko 60 posto zastupljenosti. Riječ je o mladim ljudima koji rade na projektima i vlastitim doktoratima pa tako uz rad razvijaju i svoju znanstvenu karijeru, kazala nam je Stella Mihelj iz Genosa.

Izdvojeni članak

Kolaps ‘Zemlje znanja’: U Hrvatskoj vlada obrazovni i znanstveni kaos

Zapošljavaju studente direktno s fakulteta

Ova tvrtka stoji uz bok svjetskim kompanijima poput Genetecha, Proctera & Gamblea i Promegea, što ne iznenađuje jer trenutno sudjeluje u čak šest velikih projekata.

 – Projekti se odnose na područje kolorektalnog karcionoma, upalnih bolesti, dijabetesa i slično, a u sklopu znanstveno istraživačkih projekata financiranih iz fondova EU surađujemo s nekim od najboljih znanstvenih institucija na svijetu poput Centra za endokrinologiju i dijabetes u Oxfordu te Sveučilišta u Edinburgu, kazali su nam iz ove perspektivne tvrtke. 

Nemaju mnogo zaposlenika i u budućnosti će zasigurno tražiti mlade ljude, a zanimaju ih uspješni studenti koji su najbolji na svojim fakultetima. 

– Uglavnom tražimo ljude s molekularne biologije s PMF – a, ali i ostalih srodnih fakulteta. Baš obrnuto od standardnog pristupa, Genos zapošljava ljude upravo s faksa, tako da bi se moglo reći da kod nas vrijedi ona, s faksa u Genos, objasnila nam je sugovornica. Ono što čeka mlade ljude koji dođu raditi na ovakvo radno mjesto je opuštena i motivirajuća atmosfera te nesvakidašnji način rada.
– Svi se jako dobro slažemo i družimo i što je mnogima jako važno – nema dnevne rutine i praznog hoda. Posao je uzbudljiv i može se reći da je zabavno svaki dan dolaziti na posao, objasnila nam je sugovornica.

Izdvojeni članak

Neobično istraživanje: Znanstvenici otkrili što znači biti cool

Važni im mladi ljudi, a iskustvo nije preduvjet 

Jedan od razloga za najpoželjnije radno mjesto vjerojatno je i kombinacija znanosti i biznisa koju njeguje ovaj poslodavac, a za Hrvatsku je prilično rijetka.

 – Mi zaista možemo i imamo priliku stvarati i kreirati nove proizvode, kazali su nam i objasnili to na najnovijem projektu. Nedavno je tako pokrenuta personalizirana analiza koja može koristiti u definiranju što pravilnije prehrane i načina vježbanja, a prilagođena je genotipu svake osobe, zato što se oslanja na koncept DNA dijete.

Ovaj pristup osobnoj prehrani i vježbanju vrlo je popularan u svijetu, a ovakva analiza se može napraviti i u Genosu.
Spomenuta ideja samo je jedna od brojnih koje su realizirali entuzijastični znanstvenici koji svakodnevno dolaze na radno mjesto s brojnim inovativnim zamislima. – Tražimo kreativne ideje koje mogu donijeti samo nove generacije. Svakako će biti novih zapošljavanja, a idealna osoba za ovakvu tvrtku je ona koja grize i za posao i znanost istovremeno, zaključili su u Genosu.
Ukoliko ste uspješni na svom fakultetu i želite njegovati znanstvenu ali i poslovnu karijeru, kombinacija u kojoj to možete ostvariti je i ovaj laboratorij. 

Jedino što trebate je pustiti idejama da se ‘kuhaju’ te ih u pravom trenutku prezentirati ključnim ljudima, i možda vas i u Hrvatskoj, gdje se svakodnevno priča o brojkama na burzi, čeka idealna karijera.

Copy link
Powered by Social Snap