Pretraga

Osječki Medicinski i riječki Ekonomski fakultet žrtve međunarodne prijevare

A- A+

U Švicarskoj je osnovano pseudo-sveučilište, takozvani Odjel za europske studije koji na svojoj internet stranici tvrdi kako su ga osnovali Ekonomski fakultet u Rijeci te Medicinski fakultet u Osijeku. No dekan osječke Medicine i riječki rektor tvrde kako upise u Švicarskoj uopće ne provode te kako se radi o krađi identiteta ustanova. U pismu koje je stiglo u redakciju Glasa Slavonije stoji tvrdnja kako u čitav slučaj prste ima upletene sicilijanska mafija te kako se zapravo radi o dijeljenju diploma za novac.

Screenshot stranice Odjela za europske studije

Neutvrđeno tijelo ili osoba, osnovalo je pseudo-sveučilište u Švicarskoj gdje su bez pravilnika,statuta, poslovnih prostora i ikakvih drugih uobičajenih akademskih standarda, pripremili nešto što najviše liči na dijeljenje diploma za novac, piše Glas Slavonije.

Izdvojeni članak

Zagrebački faks s dvostrukim identitetom: ‘Želimo da na diplomama bude naznačen naš studij’

Medicinu moguće studirati bez dolaska na predavanja

Takozvani Odjel za europske studije ima funkcionalnu web stranicu na kojoj stoji kako je osnovan ‘od strane Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u partnerstvu s podružnicom u Luganu Zaklade Europa, hrvatske zaklade koja njime upravlja i vodi ga’. Na toj stranici nalazi se i logo riječkog i osječkog Sveučilišta.

Na stranicama također stoji kako će diplomske i specijalističke studije provoditi upravo gore spomenuta hrvatska sveučilišta u suradnji s pojedinim talijanskim sveučilištima, koja nisu imenovana.
Odjel dalje piše kako će naša Sveučilišta studentima koji su uspješno položili ispite i obranili rad izdati hrvatski studijski naslov, a talijanska sveučilišta, talijanski naslov u skladu s europskim normativom koji predviđa izdavanja dvostrukog naslova. Do kraja mjeseca će, stoji na stranici odjela kandidati za upise polagati selekcijski test, a polaganjem istog bit će upisani na spomenute fakultete Sveučilišta u Rijeci i Osijeku.

– Predavanja će se održavati na engleskom jeziku; predviđena su neposredna predavanja i daljinsko učenje; studenti koji zbog poslovnih ili obiteljskih razloga ne mogu prisustvovati predavanjima u sjedištu Odjela za europske studije u Locarnu, moći će pratiti predavanja on-line. Svi će se ispiti održavati u Locarnu; predviđena su tri ispitna roka: nakon prvog i drugog semestra i dodatni rok u drugoj polovici listopada svake godine, stoji na stranici tzv. Odjela za europske studije.

Izdvojeni članak

Upozorenje zagrebačkog Sveučilišta: ‘Ne odgovarajte na e-mail, ukraden nam je identitet

Prijemne održavaju u hotelu; riječki rektor tvrdi kako se radi o krađi identiteta

No, kako piše Glas Slavonije, ovaj Odjel zapravo niti nema prostorije u kojima se ispiti mogu održavati, a prijemne ispite održava u hotelu Belvedere u Locarnu.

– Studij medicine košta 20.000 eura, a ako se uplati dodatnih 3000 eura ne mora se uopće dolaziti na predavanja, nego se može se slušati on-line, pa se medicinu u Osijeku može završiti bez dolaska na predavanja. Školarina se ne uplaćuje na račun Odjela, već na račun Zaklade Europa u Umagu, koja ima podružnicu u švicarskom gradu Luganu, stoji u pismu pristiglom redakciji Glasa Slavonije.

U istom pismu koje je pristiglo na adresu Glasa Slavonije navodi se kako iza svega stoji sicilijanski mafijaš Messina.

Aleksandar Včev, dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku potvrdio je kako ne provode upise u Švicarskoj, iako je bio na pregovorima sa Zakladom Europa, ali su ti pregovori stali.
Rektor riječkog Sveučilišta Pero Lučin slučaj je prijavio policiji, a planira i podizanje prijave zbog zlouporabe loga i krađe identiteta Sveučilišta, piše Glas Slavonije.