Pretraga

Osmaši će sredinom travnja dobiti šifre za upise u srednje škole

A- A+

Osim što se od ove godine mijenja princip računanja bodova za upise u srednje škole te će se na taj način praviti razlika između odlikaša s prosjekom od 4.5 do 5.0, upisi će se provoditi elektornskim putem. Ankica Nježić, pomoćnica ministra Željka Jovanovića, istaknula je na druženju s novinarima održanom 22. ožujka kako će jedina veza pri upisima biti internetska veza, te kako će brošure već od 15. travnja biti dostavljene svima uključenima u obrazovni sustav, od učenika do srednjih škola. Također će učenici osmih razreda već sredinom travnja moći provjeriti svoje bodove i ostale podatke potrebne za upis.

Školska godina 2013./2014. razlikovat će se od prethodnih po nekoliko inovaciju. Budući da su do sada odlikaši imali isti broj bodova prilikom upisa u srednje škole, bilo da im je prosjek bio 4.5 ili 5.0, uvedena je nova formula računanja bodova. Također će se učenici koji završe osmi razred upisivati u željenu školu elektroničkim putem, što znači da upis u srednju školu preko poznanstva ili neke druge veze neće biti moguć.

Izdvojeni članak

Izračunajte bodove za upis u srednju školu

Učenici sredinom travnja dobivaju šifre i brošure za upise

Na druženju s novinarima održanom 22. ožujka, Ankica Nježić, pomoćnica ministra Željka Jovanovića, otkrila je nekoliko novih informacija vezanih za nadolazeće upise u srednje škole. – Jedina veza prilikom upisa bit će internetska veza, a brošura za upise u srednje škole biti će gotova 15. travnja te dostavljena svim osnovnim i srednjim školama, učenicima te svim uredima državne uprave, jedinicama lokalne samouprave kao i drugima koji su uključeni u obrazovni sustav, rekla je Nježić.

Sredinom travnja očekuje se i Odluka o upisima u srednje škole, na kojoj su lokane sredine i osnovne škole već poslale svoje prijedloge u suradnji s osnivačima. U istom periodu se predviđa dostavljanje šifri za sve učenike osmih razreda pomoću kojih će se moći uključiti u sustav i saznati sve ocjene, broj bodova, podatke sa sportskih i drugih natjecanja, prezentacije svih upisnih programa kao i sve druge elemente upisane u maticu.

Zaključivanje lista krajem lipnja

Nježić je objasnila kako će se u svibnju po prioritetima birati između 10 ponuđenih srednjoškolskih programa koje učenici žele upisati, a zaključivanje liste prioriteta predviđeno je za kraj lipnja. Tada će budući srednjoškolci moći vidjeti kako stoje, iako još neće dobiti podatke o završnom razredu u školi. Zahvaljujući elektronskim upisima, i ako se prijava popuni kako je predviđeno, sva djeca će već početkom srpnja biti konačno upisana u srednje škole.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap