Pretraga

Osmaši diljem Hrvatske od danas prijavljuju srednje škole, evo kada izlaze prve ogledne ljestvice

A- A+

Pred osmašima su važni dani – dani u kojima će birati u kojoj će srednjoj školi nastaviti svoje obrazovanje. Prijave obrazovnih programa započinju ove subote u podne i trajat će sve do 7. srpnja.

laptop tipkanje online nastava

Foto. Unsplash

Ovaj 25. lipnja jedan je od ključnih datuma na ovogodišnjem ljetnom roku upisa u srednje škole – putem mrežne stranice srednje.e-upisi.hr počinje prijava obrazovnih programa.

Prijavljuje se najviše šest programa, na vrhu trebaju biti oni koje najviše želite upisati

Na ljetnom roku osmaši mogu prijaviti njih najviše šest, s time da učenici prvo trebaju provjeriti ima li škola koju žele upisati određen bodovni prag. Ako učenik u startu ima manji broj bodova od tog praga, ne treba staviti tu školu na listu prioriteta zbog nedovoljnog broja bodova koje traži škola.

– Listu prioriteta treba pažljivo pripremiti tako da se na vrh liste postavi program obrazovanja koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom. Sukladno tome, kandidat će se optimalno rasporediti u program obrazovanja koji mu je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u okviru upisne kvote. Važno je da kandidati provjere jesu li im svi programi obrazovanja na listi prioriteta poredani prema njihovim željama i mogućnostima jer nakon zaključavanja odabira programa obrazovanja odnosno škola, nikakve izmjene više neće biti moguće, stoji u ovogodišnjem priručniku za upise kojeg možete pronaći OVDJE.

Izdvojeni članak

Provjerite što se sve ove godine boduje na upisima u srednje škole

Već danas prve ogledne rang-liste

Prve, ogledne ljestvice bit će vidljive već ove subote, 25. lipnja nakon 22 sata.

– Ogledne ljestvice poretka odraz su trenutačnoga bodovnog stanja izračunatoga na temelju podataka koji su trenutačno u sustavu. To znači da su podložne promjenama zbog ispravka netočno unesenih s ocjena u sustav, rješavanja prigovora, unosa rezultata dodatnih provjera, novih prijava i brisanja prijava te promjena prioriteta programa obrazovanja. Dakle, ogledne ljestvice poretka neprestano se mijenjaju. Ljestvice poretka obnavljaju se svakih sat vremena pa je posljedicu promjene podataka ili redoslijeda na listi prioriteta moguće vidjeti za najviše sat vremena, ovisno o trenutku promjene, piše u priručniku Ministarstva i CARNET-a.

Kraj prijava 7. srpnja u podne

Prijave srednjih škola završavaju 7. srpnja u 12 sati, a izuzetak su škole koje provode prijemne za koje prijave završavaju 28. lipnja u podne. Već 9. srpnja, bit će objavljene konačne ljestvice poretka za upis u srednje škole.

– Učenik će se naći na konačnoj ljestvici poretka samo jednog obrazovnog programa na kojem se nalazi u okviru upisne kvote, i to onoga koji je najviše na njegovoj listi prioriteta. Ostaje na ljestvicama poretka višega prioriteta na kojima se ne nalazi u okviru upisne kvote, a sa svih ostalih ljestvica poredaka nižeg prioriteta se briše. Dakle, učenik će biti vidljiv na ljestvici poretka u slučaju da mu je navedeni prioritet označen kao ‘Najbolji odabir – Da’. Također, učenikov plasman će biti vidljiv na ljestvici poretka svakog prijavljenog programa koji se nalazi više na listi prioriteta od prijavljenog programa koji je označen kao ‘Najbolji odabir – Da’. Nadalje, učenik se neće prikazivati na ljestvici poretka prijavljenih programa ako se ti programi na listi prioriteta nalaze ispod programa koji je označen kao ‘Najbolji odabir – Da’, pojašnjeno je u brošuri Ministarstva i CARNET-a.

Od 11. do 13. srpnja rok je za dostavu potpisanog obrasca o upisu u prvi razred srednje škole, odnosno upisnice za srednju školu u koju se učenik upisao. Valja naglasiti da škole same određuju datume za zaprimanje upisnica te ostale dokumentaciju unutar predviđenog razdoblja, a te rokove objavljuju u natječaju na mrežnim stranicama i oglasnoj ploči škole. Zato bi tijekom čitavog proces upisa u srednje osmaši pažljivo trebali pratiti obavijesti na web stranicama škola koje žele upisati.

Sve važne rokove ljetnog roka upisa u srednje možete doznati ovdje i u videu na našem TikToku:

@srednja_hr Gotova je škola, a za osmaše to znači – upisi u srednju! Spremite si ovaj video da se možete podsjetiti kad se događaju bitne stvari za vas, a sve druge informacije možete pronaći na portalu srednja.hr! #skola #osmasi #srednja #srednjahr #upisihr #hrvatska #zagreb #split #rijeka #praznici #datumi #vijesti ♬ Steven Universe – L.Dre


I ove godine na upisima se boduju zajednički, dodatni i poseban element, a u članku koji možete pročitati ovdje izdvojili smo najvažnije što morate znati o bodovanju na rang-listi.

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako se koristi, pogledajte u videu:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Kako se često u redakciji prisjetimo nekih zgoda i nezgoda iz srednje škole, naša iskustva odlučili smo ispričati u podcastu. Kako je izgledao odabir i upis u srednju, kako smo proveli prvi dan, tko je ‘fulao’ razred, kakva nam je ekipa tada bila te sve ono što se veže uz najljepše đačko doba, samo su neke teme o kojima smo pričali, snimku pogledajte ispod: