Pretraga

Osmaši od danas počinju s elektronskim upisima u srednju školu

A- A+

Gotovo 46 tisuća osmaša ove godine će se u srednje škole upisati preko interneta. Neće više kopirati svjedodžbe i nositi ih fizički u škole, već će iz udobnosti svog doma odlučivati o srednjoj školi. Bodovni pragovi za sve škole već su određeni, a koji osmaš će u koju srednju školu, bit će poznato početkom srpnja. Već danas svi se mogu prijavljivati u sustav, a početak funkcioniranja stranice www.upisi.hr danas je objavio ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović.

ministar s osmašicom Teom provjerava sustav e – upisa

Svi osmaši u Hrvatskoj od danas se mogu početi prijavljivati u sustav upisa u srednje škole, takozvanih e – upisa. U školi će im biti dodijeljeni pinovi i brošura ‘Idemo u srednju’, a sami moraju složiti liste prioriteta i prijaviti se u sustav. Na ovaj način upisi u srednje će umjesto dva dana trajati i više od dva mjeseca, a roditelji i učenici sve će moći napraviti – klikom miša.

Izdvojeni članak

Srednja škola postaje obavezna za sve!

Pragovi srednjih škola su fiksni

Srednju školu će od jeseni pohađati nešto više od 45 tisuća osmaša. Oni će biti prva generacija koja će se u škole upisati elektronskim putem. To znači da će preko stranice www.upisi.hr ući u sustav, izabrati maksimalno 10 obrazovnih programa u pet škola i čekati finalne rezultate.
Svi učenici već danas mogu početi s provjerama svojih podataka, jer im se ocjene prenose iz sustava e – matice.

Od 9. svibnja mogu početi s prijavljivanjima željenih škola, a svoju listu prioriteta moraju zaključati do 26. lipnja.
Osim manjih financijskih i vremenskih izdataka, pozitivna promjena e – upisa je i ta što će učenici konstantno moći provjeravati gdje se nalaze u ukupnom poretku. Svakih sat vremena liste kandidata za upis u srednju školu bit će osvježavane novim informacijama i podacima.

Svejedno, liste su isključivo informativnog karaktera skroz do 5. srpnja kad se ne objavi konačna ljestvica poretka za upis u srednju školu.

Izdvojeni članak

Upisi u srednje škole: Složite listu prioriteta

Cijena projekta milijun kuna

Bodovni pragovi za škole su određeni i fiksni su, što znači da će ostati nepromjenjeni tijekom cijelog razdoblja upisa. Oni za gimnazijske programe iznose 56 bodova, strukovne gimnazije 50 bodova te za ostale programe četverogodišnjih škola 44 boda.
Napominjemo kako strukovne trogodišnje škole nemaju bodovnog praga, a škole koje su na području od posebne državne skrbi mogu umanjiti svoj prag za najviše četiri boda.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović prilikom prezentacije elektronskih upisa je iskoristio priliku da istakne kako Hrvatska postaje e – Hrvatska, te da obrazovanje mora biti dostupno svakom pod jednakim uvjetima.

Projekt uvođenja elektronskih upisa je po riječima njegova voditelja, profesora Vedrana Mornara s FER – a, prvi ovakav projekt na svijetu koji je objedinio sve upise u obrazovne institucije. Porezne obveznike su e – Upisi koštali milijun kuna, međutim Jovanović tvrdi kako je to nemjerljivo u odnosu na putne i druge troškove koje su roditelji imali prilikom klasičnih upisa.

Najčešća pitanja i odgovore oko upisa u srednje škole možete potražiti ovdje.