Pretraga

Osnovnoškolce vodili na izlet u Srb gdje se slavila obljetnica ustanka

A- A+

Školarci iz osnovne škole Bobota odvedeni su na izlet u Srb za vrijeme proslave obljetnice ustanka, gdje su navodno recitirali stihove u kojima se veliča Tito i Partija. Na to je reagirala Udruga ‘Žene u Domovinskom ratu’ koji su čitav slučaj prijavili pravobraniteljici za djecu, a ona je zatražila istragu MZOS-a, izvještava NovaTV.

Screenshot: NovaTV

Udruga ‘Žene u Domovinskom ratu’ smatra kako su ovakve političke manipulacije s djecom nedopustive, a s njima se složila i pravobraniteljica za djecu koja tvrdi kako djeca na skupu u Srbu nisu imala što raditi.

Izdvojeni članak

Zadar: Odveli gimnazijalke sa školskog zbora da bi pjevale na predizbornom skupu HDZ-a

Djeca recitirala ‘Ako me netko pita, reći ću im da sam za Partiju i Tita’ 

Prema riječima Ivane Haberle iz Udruge, djeca su na skupu veličala bivšeg jugoslavenskog predsjednika i Komunističku partiju. 

– Stihovi u kojima djeca veličaju Tita, Partiju – ‘ako me netko pita, reći ću im da sam za Partiju i Tita’ – pa da ne kažem krvnike, sjekirice i ostala oružja i oruđa kojima će se oni boriti protiv neprijatelja, oni kao takvi ne mogu rasuditi zbog čega su dovedeni i zbog čega recitiraju takve pjesmice, kazala je za NovuTV Ivana Haberle iz Udruge ‘Žene u Domovinskom ratu’. 

Iz tog su se razloga iz Udruge obratili pravobraniteljici za djecu, kako bi se djecu zaštitilo od ovakvih političkih manipulacija.

 Organizatori skupa u Srbu, Srbsko narodno vijeće u ovome ne vidi ništa sporno, a tvrde – djeca su svojevoljno recitirala stihove Ćopića i Nazora koji se ionako uče u školi. 

– Stvarno ne vidim zašto sva ta pompa. Djecu su roditelji dovezli, došli su sa roditeljima. Vrlo su česte i obavezne posjete vojnim objektima, dakle široko je polje za reakciju (pravobraniteljice, op.a.) , kazao je za Dnevnik Nove TV Saša Milošević iz Srbskog nacionalnog vijeća.

Ravnateljica škole se ograđuje: ‘Ja ne znam niti gdje je Srb’ 

Pravobraniteljica za djecu, Ivana Milas Klarić već je od nadležnog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zatražila provjeru uloge škole koju pohađaju većinom pripadnici srpske nacionalnosti, u organizaciji ovog izleta za vrijeme ljetnih praznika. 

– Manja djeca u pravilu niti ne znaju što se zbivalo niti tu niti na mnogim drugim mjestima tako da to doista jesu ispolitizirane situacije, kazala je Milas Klarić.

Dodaje kako MZOS već ispituje sve činjenice iz ovog slučaja.
Ravnateljica osnovne škole Bobota, Ljubica Vukajlović tvrdi kako ona za taj izlet nije znala, čak štoviše, niti ne zna gdje je Srb. 

– Ja ne znam niti gdje je Srb. Meni ne bi palo na pamet da ja o tome odlučim, vjerujte mi. Zaista mi je žao zbog svega ovoga, ja nikad takvo nešto ne bi učinila, da djecu upotrijebim u političke svrhe, kazala je za NovuTV Vukajlović.

Osnovnoškolce vodili na izlet u Srb gdje se slavila obljetnica ustanka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap