Pretraga

Ostala mu samo sestra, a ne može ju naći jer je posvojena

A- A+

glas-slavonije.hr

Zamislite ovu situaciju. Otac vam je nestao u Domovinskom ratu, majka je ubijena i jedino vam je ostala mlađa sestra – koju ne možete pronaći jer je posvojena kao mala. To je životna priča dvadesetdvogodišnjeg Enesa iz Drenovaca u Slavoniji, koji se obratio medijima u nadi da će pronaći danas već 18-godišnju sestru Martinu. – Sada živim samo za to da pronađem i vidim svog anđela, svoju sestru Martinu, kazao je Enes Ukšin Glasu Slavonije.

Podaci o posvojenju tajni, pa ne može naći rođenu sestru

Kao mala Enesova sestra dana je na posvojenje i odrasla je u Hrvatskoj u nekoj obitelji. Njezin brat ne može doći do nje, jer su podaci o posvojenju u trezoru Centra za socijalnu skrb i službena su tajna.

– Imala je 20 dana kad je završila u bolnici u Zagrebu zbog problema sa štitnjačom i ondje je provela tri mjeseca, prisjetio se Enes. Nedugo nakon toga je dana na posvojenje, a tad je imala dvije ili tri godine.

Od trenutka kad se razdvojio od nje, Enes traži svoju sestru. Godinama pokušava doći do bilo kakvih informacija, no sva vrata su mu zatvorena.

Majka ubijena, otac nestao, sestra mu jedina ostala

U svojem naumu Enes je sam. Majka mu je tragično preminula 2005. godine kad ju je ljubavnik upucao pištoljem, a nakon toga se i sam ubio. Njihova tijela pronašao je Enes, pa je i taj tragični događaj ostavio tragove u životu ovog mladića.

Otac se vodi kao nestala civilna žrtva Domovinskog rata i nikad ga nije našao. Unatoč ovim teškim okolnostima i bolnim uspomenama, Enes ne gubi nadu u pronalazak svoje sestre, koja mu je jedini živući član obitelji.

– Iako sam imao samo četiri godine kada je rođena, slike i sjećanja na nejaku djevojčicu nisu izblijedjeli i duboko su učahureni u meni, kazao je Enes koji ne gubi nadu u pronalazak svoje sestre.

Radio sa zidarima da preživi, država mu ne pomaže

Iako mu u životu nije bilo lako, Enes se nikad nije predao. Nakon što mu je majka ubijena, smješten je u dom sv. Ane u Vinkovcima i to razdoblje mu je bilo najljepše u životu. No nije mogao zavijek biti tamo, već je morao završiti školu i zaposliti se. To je i učinio, pa se nakon završetka škole snalazio zarađivajući za kruh radeći sa zidarima.

Vrijedni mladić nije mogao ostvariti pravo ni na kakvu naknadu od strane države, jer očevo tijelo nikad nije pronašao, pa nema na temelju čega ostvariti bar skromnu financijsku pomoć.

No on se oduvijek borio, a život bi mu bilo puno lakše prolaziti da ima nekoga kraj sebe. Zato neće odustati od potrage za sestrom. Enes se duboko u sebi nada da će i njega sestra potražiti i da će imati priliku upoznati se iznova.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap