Pretraga

Oštre reakcije iz NSZVO-a na zbivanja na HS-u: ‘Predstavnik sindikata kojeg je osnovao poslodavac presuđuje našem sindikalnom povjereniku!’

A- A+

Današnju konferenciju za medije, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u potpunosti je posvetio turbulentnim zbivanjima na Hrvatskim studijima. Govorilo se o nezakonitim zapošljavanjima na toj sastavnici zagrebačkog sveučilišta, o zapošljavanjima na nepostojeća radna mjesta, o produljenjima ugovora o radu iza 65. godine te ponajviše o stegovnom postupku koji se vodi protiv sindikalnog povjerenika na HS, profesora Tomislava Janovića. Govornici iz Sindikata uputili su jasnu poruku da će učiniti aposolutno sve da zaštite svog sindikalnog povjerenika od otkaza. Vilim Ribić oštro je prozvao rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa i prorektora Antu Čovića, koje smatra krivcima za cjelokupnu trenutačnu situaciju na Sveučilištu u Zagrebu.

Konferencija za medije NSZVO-a; Vilim Ribić, Ana Petošić, Igor Radeka, Vesnica Garašić | Foto: srednja.hr

Današnja konferencija za medije u Sindikatu, jedna je od mnogih u nizu koje su održane ove akademske godine i to zbog brojnih nepravilnosti na Sveučilištu u Zagrebu. Danas su na njih, a u potpunosti vezano za Hrvatske studije, ukazali predsjednik Sindikata Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća Vilim Ribić, pravnica Sindikata Ana Petošić te sindikalna predstavnica Sindikata u Senatu Sveučilišta u Zagrebu Vesnica Garašić. Zbog zdravstvenih razloga, ispričao se najavljeni sindikalni povjerenik na Hrvatskim studijima Tomislav Janović, protiv kojeg je u petak na HS-u pokrenut stegovni postupak zbog organiziranja štrajka u travnju ove godine.

Petošić: Sindikat nikako ne može podržati nezakonita zapošljavanja

Pravnica Sindikata Ana Petošić na početku je naglasila problem masovnih zapošljavanja na HS-u.

Izdvojeni članak

[AFERA KOEFICIJENTI] Sindikat zatražio upravni nadzor nad Sveučilištem zbog čak 33 javna natječaja za zapošljavanja na Hrvatskim studijima u manje od 5 mjeseci

– U razdoblju od veljače do lipnja ove godine na HS-u su raspisana ukupno 33 javna natječaja za zapošljavanje. Ukupno 24 nova radna mjesta i 9 napredovanja na radna mjesta. Sindikat je prvi koji se nikad ne protivi zapošljavanju, dapače, podržava zapošljavanje, međutim ono koje je očito nezakonito nikako ne može podržati, kazala je Petošić i pojasnila da se nezakonitost tih zapošljavanja ogleda u činjenici da Hrvatski studiji nemaju temelji opći akt koji bi predviđao bilo koje od radnih mjesta za koje se raspisuju javni natječaji.

Kao eklatantan primjer nezakonitog zapošljavanja, navela je javni natječaj od 1. ožujka ove godine, a kojim se tražilo zaposlenika za radno mjesto rukovoditelja područnog ureda, čiji je interni naziv savjetnik pročelnika.

– Takvo radno mjesto ne postoji u Uredbi o nazivima radnih mjesta koja je obvezujući akt za svakog poslodavca u javnim službama. Nijedan poslodavac u javnim službama ne može imati radno mjesto koje nije navedeno u toj Uredbi. S druge strane, radno mjesto s kojem ga oni povezuju je rukovoditelj područnog ureda. Međutim, HS nemaju niti jednog područnog ureda, rekla je Petošić i podcrtala da se radi o natječaju za nepostojeće radno mjesto.

Jedinstveni postupak i zapošljavanja i produljenja ugovora o radu nakon 65. godine

Uz to, navela je i primjer dva buduća zaposlenika HS-a, koji su u jedinstvenom postupku i zapošljavanja na HS-u i produljenja ugovora o radu nakon  65. godine života. Kako je istaknuto u Sindikatu, radi se o zaposlenicima Sveučilišta u Splitu, profesorici Jasni Jeličić-Radonić i profesoru Mislavu Kukoču.

Izdvojeni članak

Burno ljeto na Hrvatskim studijima: Pokrenut stegovni postupak protiv profesora Tomislava Janovića

Petošić je pojasnila da su na sjednici privremenog Znanstveno-nastavnog vijeća HS-a 12. srpnja ove godine istovremeno donesene odluke o tome da ih se zapošljava i da im se produljuje ugovor o radu poslije 65. godine života.

– Kad zakon govori o produljenju ugovora o radu nakon 65. godine, nužna pretpostavka je da osoba ima zasnovan radni odnos sa visokim učilištem koje mu želi produžiti ugovor o radu. Činjenica da je netko izabran na radno mjesto odlukom koja je donesena na nekoj sjednici ZNV-a, ne znači ujedno da je on zasnovao radni odnos, zasnovat će ga tek kad s tim visokim učilištem zaključi ugovor o radu. Prije nego što se ugovor o radu zaključi, ne postoji pretpostavka da se tom zaposleniku ujedno odobri rad poslije 65. godine života, rekla je Petošić dodajući kako se tim zapošljavanjem pokušavaju ispuniti neke formalne pretpostavke, a da stvarne potrebe za zapošljavanjem tu zaista nema.

Predstavnica Sindikata u Senatu: Ovo je urušavanje akademskih vrijednosti kakvog na zagrebačkom sveučilištu nije bilo zadnjih 50 godina

Izdvojeni članak

Mrak Senata Sveučilišta u Zagrebu: O kaznenim prijavama na Filozofskom ni riječi, koeficijenti tek pod točkom ‘Razno’

Predstavnica Sindikata u Senatu Sveučilišta u Zagrebu Vesnica Garašić prije svega je rekla da je raditi u akademskoj zajednici velika privilegija, uz koju dolaze i dužnosti i obaveze, posebno naglasivši da obnašanje funkcija rektora i prorektora mora biti za dobro zajednice kojima su na čelu.

– Svoje funkcije rektor Borasa i prorektor Čović ovog časa ne iskorištavaju za dobro zajednice, nego za vlastite interese. Sindikat jasno i glasno govori da to nije dozvoljeno i poziva akademsku zajednicu da učini isto, kazala je Garašić osvrnuvši se i na probleme s prekoračenjem koeficijenata na Sveučilištu te činjenicu da na posljednjoj sjednici Senata rektor nije htio dati uvid u to kako se na Sveučilištu raspolaže koeficijentima.

Naglasila je da sindikalnom povjereniku na HS-u Janoviću sada prijeti otkaz jer se usprotivio politici koja nije na dobrobit zajednice, već na dobrobit vlastitih interesa prorektora Čovića i rektora Borasa.

Ovo je takvo urušavanje akademskih vrijednosti kakvog na zagrebačkom sveučilištu nije bilo zadnjih 50 godina, zaključila je Vesnica Garašić.

Radeka: Hrvatski sveučilišni sindikat radi, gle slučaja, samo na Hrvatskim studijima!

Predsjednik Sindikata Igor Radeka upozorio je na činjenicu da se na čelu Povjerenstva za stegovni postupak protiv Tomislava Janovića nalazi osoba koja je u isto vrijeme predsjednica Hrvatskog sveučilišnog sindikata.

Izdvojeni članak

Ustavni sud srušio Odbor koji je donio mišljenje o plagijatu ministra Barišića

– Sindikat je to na Hrvatskim studijima koji radi, gle slučaja, samo na Hrvatskim studijima, i koji ima broj članova značajno manji nego sindikalna podružnica našeg Sindikata na HS, rekao je Radeka.

Zagrmio je i Vilim Ribić, počevši svoje izlaganje da je apsolutno nevjerojatno što se događa.

– Pa koja je ovo politika? To je doista kao iz mračnog vilajeta! Pa koji su to odnosi? Ja tebi ti meni! Ja štitim svoj klan! Profesor etike, gospodin Čović, vuče konce po kojima zapošljava one s kojima je bio na listi optužbe za plagijat. I to se sve radi, a akademska zajednica šuti! Pravi razlog zašto se to sve događa je pokušaj da se ovlada Hrvatskim studijima kao privatnom prčijom, oštar je bio Ribić.

Ribić: Pokušaj da se otpusti sindikalnog povjerenika napad je na sindikalno organiziranje u Republici Hrvatskoj

Prozvao je i Senat Sveučilišta koji šutke gleda sve što se događa, a istaknuo je i činjenicu da rektor Boras na Senatu oduzima riječ sindikalnoj predstavnici Garašić i ne dopušta joj govoriti. Potom je naglasio da je napad na sindikalnog povjerenika napad na temeljne civilizacijske demokratske standarde.

Izdvojeni članak

Pravomoćna presuda Vrhovnog suda: Štrajk na Hrvatskim studijima bio je nezakonit

– Pokušaj da se otpusti sindikalnog povjerenika zbog štrajka je napad na sindikalno organiziranje u Republici Hrvatskoj. I to rade na Sveučilištu, ljudi, pa to je blasfemija! Sindikat će poduzeti sve da zaštiti svog povjerenika Janovića. Pojest ćemo ih, ako bude trebalo!, govorio je Ribić i pozvao i premijera Plenkovića da dobro obrati pažnju na zbivanja na zagrebačkom sveučilištu.

Naglasio je i problematiku predsjednice Povjerenstva za stegovni postupak protiv Janovića, a koja je ujedno i predsjednica već spomenutog Hrvatskog sveučilišnog sindikata.

Žuti sindikat je onaj sindikat koji je osnovao poslodavac. I sad pazite, žuti sindikat je na čelu povjerenstva za stegovni postupak. Evo ja ne znam što bih vam drugo rekao. Predstavnik njihovog sindikata presuđuje našem sindikalnom povjereniku! Da smo na dnu nema nikakve dvojbe. A za to su odgovorni Ante Čović kao stvarni rektor zagrebačkog sveučilišta i Boras i svi oni koji su Borasa na Filozofskom fakultetu ikada izabrali za dekana, zaključio je Ribić.

Copy link
Powered by Social Snap