Pretraga

Otkrijte kojim javnim prijevozima i na koji način možete sa svojim ljubimcima do mora

A- A+

Oni koji imaju slobodno cijelo ljeto od obveza, kao i oni koji imaju parcijalno slobodne dane žele otići negdje na more, ako ništa drugo, barem na nekoliko dana. No vlasnici kućnih ljubimaca često imaju problem – ostaviti ih na čuvanju ili voditi sa sobom. Odluče li se za drugu varijantu, a nemaju vlastito vozilo, dolaze do problema koji uključuje javni prijevoz i kućne ljubimce. Iz tog razloga smo pripremili vodič koji možete iskoristiti ukoliko vodite ljubimca na putovanja, a nemate automobil.

www.puplife.com

Iako smo već punih godinu dana u Europskoj uniji, neke stvari su još uvijek ostale iste. Primjerice, prijevoz kućnih ljubimaca bilo kojom vrstom javnog prijevoza u našoj zemlji i nije tako jednostavan. Ako imate plan ovog ljeta otići na more ili bilo gdje drugdje javnim prijevozom te voditi svojeg kućnog ljubimca sa sobom, morat ćete dobro proučiti mnogobrojna pravila naših. Zato smo pripremili vodič koji će vam pomoći u tome.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Spavanje u javnom prijevozu

Autobus

Većina autobusnih prijevoznika dozvoljava prijevoz kućnih ljubimaca, osobito ako se radi o manjim pasminama koje mogu stati u transporter. Za sve životinje, bez obzira na vrstu morate imati veterinarsku potvrdu kojom dokazujete da je vaš ljubimac zdrav. Cijene karata ovise od prijevoznika do prijevoznika.

Prije putovanja bilo bi dobro kontaktirati prijevoznika s kojim namjeravate putovati te ga obavijestiti o namjeri da putujete s kućnim ljubimcem jer su u Hrvatskoj pravila različita od prijevoznika do prijevoznika. Ne želite doći spremni za put i s kupljenom kartom, pa se vratiti kući ako se dogodi da vas vozač ili prijevoznik ne želi primiti s ljubimcem u vozilo.

S nekim autobusnim prijevoznicima kućni ljubimci prevoze se u košari/kutiji s otvorom za zrak. Smještaju se na sjedalo do putnika te plaćaju punu cijenu karte za odraslu osobu, dok drugi dozvoljavaju prijevoz mačkama i malim životinjama i to kao ručnom prtljagom. Postoje i prijevoznici koji dozvoljavaju prijevoz ljubimaca samo uz prethodnu najavu te vlasnik plaća za ljubimca punu cijenu karte.

Izdvojeni članak

Live javni prijevoz: Cijelu Hrvatsku zahvatila pošast slikanja po tramvajima i busevima

Vlak

Putovanje kućnih ljubimaca vlakom regulirano je posebnim uvjetima. U pravilu se žive životinje ne smiju unositi u vagone za prijevoz putnika, u vagone za objedovanje. No, ako to nije zabranjeno veterinarskim, sanitarnim ili drugim propisima, tada je u putnički vagon dopušteno uvesti: Male pripitomljene životinje zatvorene u krletke, košare ili
druge omote ako se mogu smjestiti kao ručna prtljaga, male pse koji u svom
prednjem dijelu, mjereno od tla do vrha leđa, nisu viši od 30 centimetara te
ako ne smetaju drugim putnicima i ako se mogu držati na krilu.

Pse koje sa sobom vode MUP-ovi službenici, pripadnici HV-a, lovci i pripadnici Gorske službe spašavanja. Te pse moguće je uvesti u putnički vagon 2. razreda samo uz pristanak drugih putnika. Ako se putnici protive, tada kondukter mora odlučiti o smještaju putnika i njihovih životinja. Bez obzira na njihovu veličinu, psi koji se prevoze željeznicom moraju se vezati na kratko i na njušci imati brnjicu da bi se spriječilo ugrizanje. Psi vodiči slijepih osoba ne moraju imati brnjicu. Za svakog psa koji se prevozi u putničkome vagonu plaća se polovica prijevozne cijene za drugi razred putničkog vlaka bez obzira na rang vlaka za kojeg putnik posjeduje kartu. Ako putnik ne pokaže valjanu prijevoznu kartu za psa, tada u vlaku osim prevoznine plaća i dodatak po Tarifi 103.

Putnik koji sa sobom vodi psa, u vagonu za spavanje mora imati kabinu za isključivu uporabu, odnosno platiti prijevoznu cijenu za sve postelje. Psi se ne smiju smještati na postelju, kao ni uvoditi u motorne vlakove koji nemaju odjeljke i u autobuse, osim po posebnome odobrenju HŽ Putničkog prijevoza.

Izdvojeni članak

Francuska je švercanje u javnom prijevozu pretvorila u nacionalni sport

Zrakoplov

U kabini zrakoplova, zajedno s putnikom mogu se prevoziti samo psi i mačke, i to samo male pasmine. U putničkoj kabini istodobno se mogu prevoziti samo dvije životinje, i to dva psa ili dvije mačke. Prijevoz psa i mačke na istom letu nije dopušten, a prijevoz životinja treba unaprijed rezervirati te se uvijek dodatno naplaćuje. Cijena iznosi 150 kuna plus PDV.

Životinje moraju biti smještene u odgovarajućem transporteru, dovoljno velikom da životinja može stajati. Veličina transportera je ograničena te njegove dimenzije ne smiju biti veće od 115 centimetara. Dno transportera mora biti vodonepropusno i maksimalne težine zajedno s ljubimcem do osam kilograma.

Životinje koje se zbog svoje veličine ne mogu prevoziti u putničkoj kabini, prevoze se u prtljažniku zrakoplova, ako zadovoljavaju određene uvjete koji uključuju veličinu boksa prilagođenu veličini psa i standardima prijevoza. Cijene se kreću od 250 do 300 kuna plus PDV. Kada rezervirate kartu, morate navesti težinu životinje, kao i dimenzije kaveza koje su regulirane tako da životinja mora biti u mogućnosti stajati te mora imati dovoljno prostora za micanje. Hrana i voda moraju biti dostupni, a kavez mora propuštati zrak na najmanje tri svoje strane. Mora biti osiguran od bijega životinje, a pod mora biti pokriven apsorbirajućim materijalom.

Osim svih ovih uvjeta koje morate ispuniti ne bi li vaš ljubimac s vama mogao putovati zrakoplovom, hrvatska zrakoplovna kompanija ima pravo provjeriti ponašanje vašeg ljubimca kada ga predajete te u skladu s tim odlučiti o putovanju. U jednom kavezu moguće je prevesti: tri štenca ili mačića iz istog legla pri čemu jedna životinja ne smije biti teža od osam kilograma te maksimalno dvije odrasle životinje koje su naviknute jedna na drugu, pri čemu jedna životinja ne smije biti teža od 14 kilograma.

Trajekti

Za prijevoz kućnih ljubimaca trajektima također postoje posebna pravila. Jadrolinija dozvoljava prijevoz pasa, mačaka i ptica. Za pse i mačke morate imati potvrdu da su životinje cijepljene. Mačke se prevoze u transporterima, ptice u kavezima, a psi na uzici uz obavezno nošenje brnjice. Prijevoz je besplatan, a životinjama je zabranjen ulaz u salone, restorane, kabine i toalete.

Izdvojeni članak

Uvode vagon za samce kako bi građani pronašli srodnu dušu u javnom prijevozu

Korisni savjeti

Osim navedenim sredstvima javnog prijevoza, ljubimce je moguće povesti na odmor i zoo taksijem koji vožnju naplaćuje po kilometru. Osim toga, morate platiti i cestarine ukoliko ih ima do odredišta na koje putujete.

Nikada, a osobito u ljetnim mjesecima ne zaboravite ponijeti svježu vodu koja će vašem ljubimcu svakako biti potrebna pri transportu.

Sve informacije odnose se isključivo na domaće relacije i na kućne ljubimce. Za slijepe osobe odnosno njihove pse vrijede posebna pravila. Konkretnije, za njih se u većini slučajeva ne naplaćuje prijevoz i dozvoljen im je ulaz svugdje gdje i njihovim vlasnicima.

Otkrijte kojim javnim prijevozima i na koji način možete sa svojim ljubimcima do mora
Share via
Copy link
Powered by Social Snap