Pretraga

Otkrijte u kojem su sektoru najviše prosječne plaće u Hrvatskoj

A- A+

Prosječna plaća u posljednjem tromjesečju u Hrvatskoj, iznosila je 5 266 kuna. Najveće su kada je riječ o pojedinačnoj grani u top menadžmentu, gdje prelaze državni prosjek za 109 posto. Najplaćenija su pak zanimanja iz sektora tehnologije i razvoja (70 posto iznad prosjeka Hrvatske) te u ljudskim resursima (+ 34 posto).

Prosječna plaća u Lijepoj našoj u trećem kvartalu je na istoj razini kao i u drugom, odnosno iznosi 5 266 kune. Ako uračunamo neto plaći i bonuse, prosjek je 5 324 kune, pokazuje istraživanje portala MojPosao.

Izdvojeni članak

Otkrijte kolike su prosječne plaće u zemljama regije

U top menadžmentu plaće iznad 10 i pol tisuća kuna

Zaposlenici u top menadžmentu imaju najviše plaće (109 posto iznad prosjeka), dok su najplaćenija zanimanja iz sektora tehnologije i razvoja odnosno 70 posto iznad prosjeka te u području ljudskih potencijala (+ 34 posto).

Najmanja su prosječna primanja radnika u pomoćnim zanimanjima (-41 posto) te u tekstilnoj i kožarskoj industriji (-41 posto).

Treba naglasiti da primanja rastu s godinama iskustva pa tako oni koji nemaju nikakvog, imaju 15 posto manju plaću od prosjeka. Već s tri do pet godina iskustva plaća je četiri posto iznad prosjeka.

Izdvojeni članak

Pogledajte koja su najplaćenija zanimanja u metropoli

Osobe s fakultetom imaju 54 posto veću plaću od onih sa srednjom školom

U zadnjem kvartalu muškarci su imali osjetno veću plaću od žena, točnije 11 posto u prosjeku.

Kada je riječ o obrazovnom stupnju, dakako također su prisutne razlike. Tako osobe sa završenim fakultetom imaju 54 posto veću plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem.

Završen magisterij ili doktorat povećavaju plaću u prosjeku za čak 106 posto u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 19 posto niža primanja, dok ispitanici s visokom stručnom spremom imaju 24 posto veću od prosjeka.

Izdvojeni članak

Provjerite koja su zanimanja trenutno najtraženija u Hrvatskoj

Najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Kada je riječ o tome tko je dobar poslodavac, treba naglasiti da su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 18 posto od prosjeka, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 8 posto manje od prosjeka, točnije 4.866 kuna.

Istraživanje je obuhvatilo i analizu prosječnih plaća županijama. Najniže su u trećem kvartalu 2014. zabilježene
u Vukovarsko-srijemskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, čak 16 posto ispod prosjeka.

Sukladno očekivanjima, najviše plaće su zabilježene u Gradu Zagrebu i to 14 posto iznad prosjeka.

Otkrijte u kojem su sektoru najviše prosječne plaće u Hrvatskoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap