Pretraga

Otkrijte zanimanje: Podvodni fotograf – spoj ronjenja i fotografije

A- A+

Miro Andrić (54) najpoznatiji je hrvatski podvodni snimatelj i fotograf. Iako je obišao mnoga svjetska mora, najveći užitak mu predstavlja snimanje dubina Jadranskog mora. Ostvario je 37 samostalnih izložbi podvodnih fotografija te snimio 40 znanstveno – popularnih dokumentarnih filmova o hrvatskom podmorju. Uvršten je i među 50 najboljih podvodnih fotografa svijeta.

Miro Andrić je 54-godišnjak vrlo neobičnog i zanimljivog zanimanja. Bavi se podvodnim snimanjem i fotografiranjem te je najuspješniji Hrvat u ovim aktivnostima. Do sada je imao 37 samostalnih izložbi te je snimio mnoštvo dokumentaraca o tajnama morskih dubina Jadrana, ali i mora diljem svijeta. Među 50 je najboljih podvodnih fotografa svijeta.

Dvije strasti – jedna ljubav

– Fotografijom sam se počeo baviti u petom razredu osnovne škole, a ronjenjem tijekom studija. Ove dvije strasti spojio sam u jednu ljubav, govori nam Miro Andrić o počecima bavljenja podvodnom fotografijom.

Od 1994. godine počinje intenzivno snimati, a prvo priznanje za svoj rad dobiva sedam godina kasnije. Njegova fotografija na telefonskoj kartici biva proglašena najboljom svjetskom fotografijom telekom kartica, a motiv je bio morska zvijezda. Ovo priznanje zaslužio je još dva puta. No, unatoč svim nagradama i priznanjima te činjenici da duže vremena radi na velikim HTV-ovim projektima, Miro Andrić nam govori da se samo od ovoga ne može živjeti u Hrvatskoj.

– Za ovo zanimanje nema stalnog radnog vremena, a trenutno radim 15-ak dana u mjesecu, ali da samo od toga moram uzdržavati obitelj, ne bi uspio, pojašnjava Andrić egzistencijalnu komponentu svoga zanimanja.

Izdvojeni članak

Otkrijte zanimanje: Redatelju su kadrovi u glavi od 0 do 24

Također dodaje da se u Hrvatskoj podvodnim snimanjem i fotografiranjem ozbiljnije bavi oko 100 ljudi.

Snimao po svjetskim morima, ali Jadran je ipak najljepši

Kroz dugi niz godina u kojima je Miro Andrić snimao, dospio je do morskih zakutaka Perzijskog zaljeva, Indonezije, Saudijske Arabije, Bahreina i drugih.

– Najdraže mi je ipak snimati u Jadranskom moru. Obala je razvedena, jedinstvena, s dosta iznimnosti, a i ova aktivnost neodvojiva je od turističke ponude i okruženja, tako da i s te strane Jadran je poseban. Kada snimate u toplim morima, nakon nekog vremena postane monotono, potkrepljuje sugovornik svoj izbor.

Andrić dodaje kako nastoji zaboraviti negativne strane koje su mu se događale tijekom karijere, te se pokušava usredotočiti na pozitivne, kojih je neusporedivo više. – Upoznati sve te zakutke podmorja neponovljivo je iskustvo i jako lijepa aktivnost. Svakako bih ju preporučio mladima, pa ako ništa da se iz hobija bave time, savjetuje Andrić.

Hrvatsko podmorje‘ serija je dokumentaraca posvećenih edukaciji i očuvanju ljepota hrvatskog Jadrana, a autor im je upravo naš sugovornik. Već šest sezona ovog projekta prikazano je na HTV-u.

Miro Andrić objavio je i dvije knjige vezane za podvodno fotografiranje i snimanje, kao i samo ronjenje. To su ‘Hrvatsko podmorje’ i ‘Ronjenje u Hrvatskoj.’

Otkrijte zanimanje: Podvodni fotograf – spoj ronjenja i fotografije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap