Pretraga

Otkrijte zanimanje: ‘Politika je kurva, ali je se da upristojiti’

A- A+

Već smo nekoliko zanimanja predstavili do sada, a ovoga puta je na redu jedno nekonvencionalno, a opet sveprisutno. Političari su u društvu utjecajni, ali uglavnom omraženi. Što mladu i perspektivnu osobu navede da krene tim putem otkriva nam 23-godišnji politolog Ivan Ledinski.

Sintagma ‘najstarije zanimanje na svijetu’ često nas dovede u zabludu pa dok jedni misle na prostituciju drugima je na pameti politika. Jednom prilikom je renomirani profesor na Fakultetu političkih znanosti ustvrdio da tu i nema neke velike razlike osim što je prostitucija transparentnija.

No šalu na stranu, politika sa sobom nosi moć i to je čini privlačnom u toj mjeri da neke čak i gotovo sigurna omraženost u društvu ne može odbiti od ovog poziva. Politička scena u Lijepoj našoj je prilično stara, a mladi na spomen iste uglavnom s prijezirom odmahuju rukom. No postoje i oni idealistički nastrojeni koji se odluče založiti svoje znanje i mladenački entuzijazam kako bi nešto promijenili u društvu te se uključe u politiku.


Politički zaokret u obitelji

– Zanimljivo je da me obitelj poticala u tome da se aktiviram u društvu. Roditelji i brat su me podržali, ali šira obitelj baš nije sklona mome angažmanu. Napravio sam svojevrsan ideološki politički zaokret u odnosu na širu familiju, otkrio je uz smijeh naš sugovornik svoju tajnu.

Donijeti promjenu

Upravo takav je Ivan Ledinski, 23- godišnji student na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, koji je u ovu djelatnost ušao kao vrlo mlad, a na to ga je nagnala želja da pridonese boljitku zajednice.

– Imam idealističke poglede na život, a politiku smatram instrumentom uz pomoć kojeg se mogu napraviti neke promjene i pomaci. Kad sam ulazio u politiku, ideja je bila da pridonesem boljitku na lokalnoj razini, a potom županijskoj, regionalnoj, a jednog dana ako bude sreće i na nacionalnoj. Ipak shvatio sam vrlo brzo da političar može potaknuti promjenu, ali ne može ništa učiniti sam. Nužna je volja društva da se promijeni, kazao je mladi Križevčanin.

Izdvojeni članak

Otkrijte zanimanje: Priča mlade profesorice s druge strane katedre

Ledinski je trenutno član gradskog odbora foruma mladih SDP-a u Križevcima te zamjenik člana Glavnog odbora foruma mladih SDP-a što mu daje priliku da aktivno sudjeluje u kreiranju političke vizije jedne nove generacije neopterećene ratom i totalitarnom poviješću društva.

Iako je ovaj mladić svjestan da uspješan političar teško može u našem društvu ostati beskompromisan i čista obraza, on ima plan kako spojiti svoj idealizam s praksom.

– Političari moraju biti produžena ruka naroda. Javnost ima negativan stav o njima, jer ih se smatra elitistima. To i nije daleko od istine jer su u posljednje vrijeme uglavnom radili za svoj prosperitet i prosperitet sebi bliskih, a ne za dobrobit zajednice. Osobno smatram da je rješenje u transparentnosti i podastiranju računa narodu, otkrio nam je Ledinski svoju viziju. Drugim riječima politika jeste kurva, ali je se da upristojiti.

Najradije bi bio ministar obrazovanja

– Stojim čvrsto na nogama i ne pretjerujem. Pustit ću sve da ide svojim tokom i vidjeti gdje će me sve to skupa odvesti. Ali da mogu birati poziciju u državnom vrhu najradije bih bio ministar znanosti, obrazovanja i sporta. Mislim da se u tom području ima mnogo toga za napraviti, otkrio je Ledinski svoju želju nakon našeg inzistiranja.

Profesija od koje neće živjeti

Tvrdi da ne gaji iluzije da će od ovog zanimanja živjeti, ali isto tako od njega ne namjerava odustati.

– Fakultet mi nudi mogućnost da se zaposlim u raznim sektorima. Meni se najviše sviđa prosvjeta jer smatram da kroz profesorski posao dati zajednici najviše, a i mislim da bez znanja nema napretka. Ne mislim da ću živjeti od politike, jer da bi se došlo do ‘isplativih’ pozicija mora se mnogo puta poviti leđa, a nisam siguran da sam na to spreman, za kraj je zaključio ovaj skromni mladi političar.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap