Pretraga

Otkrijte zašto brojanje kalorija zapravo nema smisla

A- A+

Brojanje kalorija zapravo je besmisleno, zato što svatko hranu probavlja drugačije. Kalorije prikazane u tablicama na pakiranjima namirnica često nisu točne, a podložne su promjenama zbog toga što nemamo svi isti tip i količinu bakterija u crijevima.

Ukoliko želite smršavjeti, nemojte se oslanjati na brojanje kalorija, upozorili su znanstvenici. Ono zapravo nema smisla, budući da svatko od nas hranu probavlja na drugačiji način. Način na koji je hrana pripremljena, također igra veliku ulogu i može činiti dramatičnu razliku u tome kako se kalorije apsorbiraju, piše Daily Mail.

Izdvojeni članak

Video: Kako točno izgleda 2000 kalorija pojedinih namirnica

Broj kalorije često veći od onog istaknutog na pakiranju

Studija je otrila kako umjesto 170 kalorija u porciji badema, unese se samo 129 kalorija. Suprotno, kada jedete procesuiranu hranu poput šećernih pahuljica, broj kalorija često može biti znatno veći od onog navedenog na pakiranju. Otkriveno je to kada su znanstvenici miševe hranili sa sirovim krumpirom gdje su oni izgubili težinu, dok su pri hranjenju procesuiranim krumpirom dobili na težini.

Svaka osoba drugačije apsorbira hranu

Još jedan problem predstavlja to što unatoč tome što se hrana isto pripremi, svaka osoba je drugačije probavlja zahvaljujući tipu i broju bakterija u crijevima. Pretili ljudi imaju više takvih bakterija, zbog čega bolje apsorbiraju kalorije.

Izdvojeni članak

Gledanjem horora trošite kalorije

Unosite više kalorija nego što mislite

Dakle, samo brojanje kalorija na namirnicama je prejednostavan pristup zdravoj prehrani, i ne mora nužno poboljšati naše zdravlje. Za one koji žele izgubiti na težini bolje bi bilo da se drže sirove hrane ili cjelovitih žitarica koje je teže probaviti. Oni koji su na dijeti nisu ni svjesni da unose mnogo više kalorije nego što misle, pogotovo kod hrane poput Mueslija i sličnog. Obična zdjelica takvih žitarica ima barem dvadeset kalorija više nego što piše na kutiji, tvrde znanstvenici.

Otkrijte zašto brojanje kalorija zapravo nema smisla
Share via
Copy link
Powered by Social Snap