Pretraga

Otkriven razlog tinejdžerske razdražljivosti i bahatosti

A- A+

Mnogi misle da su tinejdžeri iritabilni zato jer su osjetljivim godinama i imaju probleme s autoritetom, no razlog zapravo ležiu ranom dizanju koji poremećuje njihov biološki sat, tvrde znanstvenici.

Tinejdžeri su poznati po razdražljivosti, nervozi i često bahatosti, a iako su roditelji za takav karakter oduvijek krivili pubertet, razlog njihove iritabilnosti leži u nečem drugom.

Izdvojeni članak

Današnji tinejdžeri u jednom su bitno drugačiji od nekadašnjih

Rano ustajanje utječe na raspoloženje tinejdžera

Naime, novo istraživanje pokazalo je kako rano ustajanje itekako može utjecati na raspoloženje adolescenta, a kada bi se promijenilo vrijeme početka nastave, poboljšalo bi se i raspoloženje, zdravlje te sposobnost učenja kod mladih.

Istraživački tim koji je objavio studiju u magazinu ‘Learning, Media and Technology’ sugerira kako ‘naša sposobnost da optimalno funkcioniramo i učimo ovisi o biološkom vremenu više nego o konvencionalnom društvenom vremenu’.

Naš ritam spavanja i buđenja rezultat je kompleksnog balansa između stanja pozornosti i pospanosti kojeg regulira jedan dio mozga na engleskom jeziku nazvan ‘suprachiasmatic nucleus’ (SNC).

Izdvojeni članak

Znanstvenici otkrili zašto tinejdžeri imaju emocionalne ispade i loše ponašanje

Kronični nedostatak sna, loše ocjene i zdravstveni problemi

Tijekom adolescencije dolazi do konflikta između društvenog i biloškog ritma više nego u bilo kojoj drugoj fazi života, tvrde akademici. Razlog leži u pubertetu, kada se tinejdžerski biološki sat pomiče vrijeme za spavanje kasnije uvečer, zbog čega je njima teško zaspati prije 11 sati.

Kada se zbroje rani sati početka nastave i kasno lijeganje, rezultat su kronični nedostatak sna, loše ocjene te zdravstveni problemi, piše Independent.

Znanstvenici su također dodali kako postoje čvrsti dokazi koju pokazuju da postoje vidljive prednosti sinkroniziranja vremena kada se održava nastava s tinejdžerskim biološkim satom.

Otkriven razlog tinejdžerske razdražljivosti i bahatosti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap