Pretraga

Otkriveni razlozi zbog kojih psujemo

A- A+

Svi to rade – u trenutku bijesa, boli ili bilo čega što nas snažno pogodi u živac, psujemo. Psovanje čini da se osjećamo bolje, lakše i ‘praznije’. Donosimo zašto psjemo i kakav efekt ono ima.

Svi to činimo s vremena na vrijeme, netko više a netko manje. Psovanje uvijek slijedu neugodnu, bolnu ili iritantnu situacij, a sada je otkriveno koji su točno efekti istoga te preciziralo razloge zbog kojih ljudi psuju.

Izdvojeni članak

Najstresniji poslovi na svijetu

Psovanje je oblik vrištanja i pojavljuje se kao intenzivna potreba u situacijama vrlo velikog uzbuđenja i intenzivnih neugodnih situacija. Psovanje za ljude ima efekt katarze, oslobađa neugodne emocije i olakšava nošenje s fizičkom ili psihičkom boli, ljutnjom i frustracijom.

Pobuna i stil komunikacije

U doba djetinjstva psovanje je strogo zabranjeno, zato jer se na korištenje psovki gleda kao na oblik pobune. Iz toga bismo mogli zaključiti da je u svijetu odraslih dozvoljeno psovati te djeca koriste psovke kao ulaznicu u taj svijet. Psovanje je povezano i s našom osobnošću. Tako su ekstraverti te osobe ličnosti tipa A koje karakterizira hostilnost i nestrpljivost sklonije psovanju od drugih. Osobe koje imaju jako izražene osobine ličnosti ugodnosti i savjesnosti psuju manje.

No, problem je što nas drugi ne doživljavaju tako i većinom vide samo da smo bezobrazni i nepristojni. Koliko psujemo ovisi i o tome s kime smo u društvu, bavimo li se nekim stresnim poslom i slično piše InsideOut.

Izdvojeni članak

Nekoliko najčešćih mitova o stresu

Učinak na druge

Kada psujemo, time privlačimo pažnju i šokiramo ljude oko sebe te ih na neki način odgurujemo od sebe i stvaramo određenu pauzu u komunikaciji. Jedini način da spriječite navalu psovki jest da se udaljite korak unatrag. Taj učinak je dodatno izražen kad žene psuju jer je korištenje psovki kod muškaraca prihvatljivije u društvu.

Kontrola je bitna

Kod psovanja postoji velika neravnoteža u toleranciji. Psovke koje koristimo često su reakcija na neki vanjski događaj, no mogu ukazivati i na unutarnju priču kako mi vidimo sami sebe i koje je naše mjesto u zajednici. Zanimljivo bi bilo zapitati se zašto koristimo baš određene psovke.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap