Pretraga

Otkriveno kako je izgledao William Shakespeare!

A- A+


Izdvojeni članak

Knjige koje trebate pročitati prije nego vas zaposle sa lektirom

Napisao je djela koja su utjecala na kulturno i društveno naslijeđe cijelog svijeta. Jednu od njihovih knjiga čitali ste i za lektiru, Hamleta. Međutim, o jednom od najpoznatijih pisaca svih vremena znamo jako malo. Poznato je da se rodio u engleskom gradiću Stratford i to 1564. godine. No, njegov izgled bio je nepoznanica sve dok britanski znanstvenici nisu uz pomoć moderne tehnologije došli do portreta ovog pisca.

Do prije nekoliko dana nitko nije znao kako je zapravo izgledao William Shakespeare. Iako je pamćen po književnim djelima koja su ostavila neizbrisiv trag u svjetskoj književnosti, portreti ovog autora bili su loše očuvani i malobrojni, prenosi Slobodna Dalmacija

Britanski znanstvenici su nakon godina rekonstruiranja uspjeli napraviti 3D model autora Romea i Julije. U specijaliziranoj emisiji na History Channelu tako je objavljeno lice nikad zaboravljenog Shakespeara, a za taj podvig trebale su godine rada.

Napredna računalna tehnologija u kombinaciji s malobrojnim portretima poznatog autora dovela je znanstvenike do ovog otkrića. Kako bi bili što vjerodostojniji, stručnjaci su skenirali jagodične kostiju i crte lica njegovih bliskih suradnika.
Iako je otkriveno kako je izgledao, još mnogo zagonetki stoji iza života Williama Shakespeara. Primjerice poznato je da je rođen u engleskom Stratfordu u grofoviji Warwickshire, no ti podaci nisu sigurno točni.

Neovisno o tome, zna se da je bio vrhunski pisac, a to potvrđuje bogat književni opus koji je ostavio iza sebe.
Napisao je 34 drame, 154 soneta i nekoliko pjesama, a narodi diljem svijeta ga najviše poznaju po djelu Romeo i Julija, ljubavnoj tragediji.

Copy link
Powered by Social Snap