Pretraga

Otočke škole: Odlični na maturi, a jedva nalaze profesore koji će raditi

A- A+

Naizgled su zaboravljene od mnogih, no kad dođe vrijeme statistika i ostvarenih rezultata –  otočke škole s Krka i Brača se nalaze na popisima najboljih maturanata. Imaju maleni broj učenika, problema s prijevozom i stalnom željom školaraca i profesora da napuste otok, no s time se jako dobro bore. Organiziraju razne izvannastavne aktivnosti, profesorima nude besplatni školski stan, a u svojoj lokalnoj sredini često su jedino mjesto za razne aktivnosti mladih.

Srednja škola na Braču; srednja škola na Krku

Za razliku od kopnenih škola, srednje škole na otocima bore se sa specifičnim preprekama, a svaki dan je novi trud da budu priznate i da zadrže ljude u svojoj sredini. Srednju školu Bol pohađa stotinjak učenika, dok škola na Krku broji gotovo 400 srednjoškolaca. Obje škole imaju iskustva s nedostacima zbog svoje geografske izdvojenosti, no s godinama su prepoznali te nedostatke i pretvorili ih u prednosti. Provjerili smo s ravnateljima krčke i bračke srednje škole kako je to voditi otočku obrazovnu instituciju.

Izdvojeni članak

Škole zaboravljene od svih snalaze se same kako god znaju


Nastavnici imaju 10 posto veću plaću

Zbog Zakona o područjima posebne državne skrbi, učenici ove škole imaju besplatan prijevoz, međutim i svi zaposlenici primaju 10 posto uvećanja osnovne plaće. Razlog je jednostavan: zadržati ljude na otoku.

Problemi s prijevozom za jedinu školu na otoku Krku

Srednja škola hrvatski kralj Zvonimir jedina je srednja škola na otoku Krku. Broji gotovo 400 učenika, a iako je dobro povezana s kopnom zbog Krčkog mosta, specifičnost otočke škole se osjeća.

– Suočili smo se s poteškoćama oko prijevoza učenika. Ako učenici imaju izvannastavne aktivnosti, nemaju se kako vratiti doma. Kako su nam svih pet smjerova u jutarnjoj smjeni, školski autobus prestaje voziti u 14 sati, objašnjava ravnateljica Đurđica Cvitkušić.

Ova jedina srednja škola zbog nepostojanja drugog okupljališta mladih pokušava organizirati što više raznih izvannastavnih aktivnosti, ali i njegovati kulturnu baštinu Krka.

– Izradili smo Mali čakavski rječnik, s projektom Maslinada prije dvije godine smo na jednoj smotri maslinovog ulja dobili zlatno odličje za kakvoću, a stalno se trudimo njegovati glagoljašku tradiciju, kazala nam je ravnateljica.
Marljivi školarci su ispite obveznog dijela mature prošle godine riješili sa stopostotnom prolaznošću, a to mnogi od njih uz to sudjeluju na brojnim natjecanjima.

Izdvojeni članak

Učenici i studenti s otoka i dalje imaju besplatan prijevoz

Profesori mogu živjeti kod škole potpuno besplatno

Na otoku ljude želi zadržati i Srednja škola Bol koju pohađa svega 126 učenika u dva smjera. Bračani također imaju besplatan prijevoz kao i njihovi kolege s Krka, a prednost ove beneficije osjeća i ravnatelj Krešimir Okmažić.

– To nas spašava jer je na taj način smanjen broj učenika s otoka koji odlaze u neke druge škole na kopno, objasnio je.
Osim učenika koji ‘bježe’ u druge škole na kopno, problem je i sa zadržavanjem nastavnika u ovoj otočkoj školi.

Mnogi nakon kraćeg zadržavanja odlaze u veća mjesta i to predstavlja velike organizacijske probleme.
– To pokušavamo što bolje riješiti, pa nastavnicima nudimo i besplatno stanovanje u školskim stanovima, kazao nam je ravnatelj Okmažić.

Na maturi briljirali

Iako škola u Bolu ne nudi veliki izbor učenicima pri odabiru smjerova, postoji niz izvannastavnih aktivnosti. Tako Bračani uče ruski jezik, odlaze u Govorničke škole, ali i organiziraju međunarodne razmjene.
Da su dobro iskoristili činjenicu što su malena škola, pokazuju i rezultati.

Prošle godine su maturanti Srednje škole Bol riješili maturu iznad državnog prosjeka.
Razlog tome je mali broj učenika i puno više vremena koje nastavnici onda imaju da sve maturante adekvatno pripreme za ispite mature.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap