Pretraga

Otočku djecu s teškoćama, koja se bore za besplatan trajekt, čula je samo predsjednica: Gdje su ostali?

Još smo u travnju pisali o djeci s teškoćama koja žive na brojnim hrvatskim otocima i koja se, zajedno sa svojim roditeljima, već godinama bore za besplatan trajekt. Djeca i po nekoliko puta tjedno moraju na kopno na terapiju, no država i besmislena odredba u zakonu omogućuju im tek četiri vožnje trajektom godišnje uz popust od 75 posto. Iz udruge ‘Brački pupoljci’ apelirali su na sve razine vlasti u Hrvatskoj, a sada se oglasila predsjednica Grabar-Kitarović. Obećala se angažirati oko hitnog uvođenja besplatnog trajekta, što će osobno zatražiti od Vlade Republike Hrvatske.

Mihovil s Brača nekoliko puta tjedno mora putovati na kopno na terapiju | Screenshot: N1

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović jučer je prilikom sastanka s članovima Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju ‘Brački pupoljci’ poručila kako će od Vlade Republike Hrvatske i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića osobno zatražiti stavljanje u hitnu proceduru izmjenu članka zakona 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Ovim bi se nakon desetogodišnjeg čekanja i molbi ‘Bračkih pupoljaka’ konačno omogućio besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka.

Kolinda Grabar-Kitarović na sastanku s ‘Bračkim pupoljcima’ | Foto: Brački pupoljci

Predsjednica je prilikom sastanka s članovima udruge u Bolu na Braču poručila i kako je upoznata s problemima otočke djece s teškoćama u razvoju. Naglasila je kako će inzistirati da se aktivacijom hitne procedure izmjena ovog članka, toliko ključnog za njih, donese i prije ljetne stanke u Saboru.

Sastanku je prisustvovala i predsjednica udruge Maja Bonačić-Proti te izrazila zadovoljstvo rečenim.

– Izdaci su jako veliki, puno djece odlazi na kopno na terapije, a izmjena članka zakona roditeljima djece s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka uvelike bi olakšala mukotrpnu financijsku situaciju i dugotrajna putovanja. Predsjednica je pokazala senzibilitet prema našem problemu te se nadam da će naša borba konačno uroditi plodom, rekla je Bonačić-Proti, predsjednica udruge koja je i sama majka djeteta s teškoćama u razvoju.

Ovom prilikom je upravo sin gospođe Bonačić-Proti, Mihovil, predsjednici uručio krunicu od bračkog kamena, a sastanku su nazočili i Mirjana Nižetić, dopredsjednica udruge, Ivana Radić, predstavnica roditelja te član udruge Mate Mladina.

Mihovil Bonačić Protti s predsjednicom | Foto: Brački pupoljci

Podsjetimo, udruga ‘Brački pupoljci’ proteklih se 10 godina bori za izmjenu spornog 47. članka Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim bi se konačno omogućio besplatan trajektni prijevoz za otočku djecu s teškoćama u razvoju. Od osnutka 2009. do danas članovi udruge primili su u svojim prostorijama i na raznim sastancima predstavnike nekoliko ministarstava i više predstavnika Splitsko-dalmatinske županije te su im svi obećali pomoć pri rješavanju pitanja besplatnog trajektnog prijevoza. U jednom od posljednjih sastanaka u travnju ove godine u Supetru, ministar Butković obećao je stavljanje izmjene članka 47. u hitnu proceduru, ali se ponovno ništa nije promijenilo.

Jučerašnji sastanak s predsjednicom Grabar-Kitarović također je posljedica dopisa i molbe za
susret koja je udruga poslala Uredu predsjednice prije nešto više od mjesec dana. Iz ‘Bračkih pupoljaka’ sada polažu puno nade u predsjedničino obećanje s obzirom na, kako kažu, njezin utjecaj i veliko suosjećanje prema najranjivijim članovima našeg društva koje učestalo iskazuje u javnosti.

Otočku djecu s teškoćama, koja se bore za besplatan trajekt, čula je samo predsjednica: Gdje su ostali?
Copy link
Powered by Social Snap