Pretraga

Otrov u pravom smislu riječi: Otkrijte sve toksične kemikalije u cigaretama

A- A+

Svima nam je poznato da se pušenjem cigareta trujemo, ali ne i da iste doslovno sadrže otvor – i to za štakore. Od četiri tisuće kemikalija koje su objedinjene u cigaretama, jedna je i aceton za odstranjivanje laka na noktima, dok je poznato da ih je čak 69 toksično.

pictures.4ever.eu

Svi mi znamo da su cigarete štetne za zdravlje te da bi se svaki pušač pod hitno trebao riješiti najraširenijeg poroka među svim generacijama. Koje god da konzumirate, u prosjeku cigarete sadrže oko četiri tisuće kemikalija, ali međi tim toksičnim tvarima nalazi se i nekoliko sastojaka koji će vas sigurno šokirati.

Izdvojeni članak

U SAD-u više tinejdžera puši travu, nego cigarete

Aceton, otrov za štakore i ostali toksini u cigaretama

Web stranica Smoke Free Forsyth pomaže stanovnicima Forsyth Countyja iz Sjeverne Karoline da prestanu pušiti te je na istoj objavljeno kako se u cigaretama među opasnim kemikalijama nalazi veliki broj sastojaka identičan onima koje su prosutni na toksičnim odlagalištima.

Otkrili su i još nekoliko šokantnih sastojaka, među kojima se nalazi aceton za odstranjivanje laka na noktima, otrov za štakore, plin koji se nalazi u upaljačima, kanalizacijski metan te amonijak.

Ove tihe ubojice sadržavaju i arsen, isti onaj koji je u otrovu za štakore, kao i butan koji sadrži gorivo te ocat. No tu nije kraj, mnogima omiljene cigarete ‘odišu’ i otrovom cijanidom te zabranjenim insekticitom DDT-om.

Izdvojeni članak

U zamjenu za cigarete i užinu učenice pružale seksualne usluge?

Još jedan od zabrinjavajućih sastojaka koji kriju cigarete su formaldehid koji se upotrebljava za očuvanje mrtvih životinja, hidrazin, to jest raketno gorivo te kiselina iz voska svijeća. Od svima poznatijih, tu su i olovo i polonij koji kao radioaktivni element izaziva karcinom.

Neke kemikalije su opasne tek kad se zapale

– Jedan od problema s cigaretama je taj što imaju stotine dodatnih sastojaka, ne samo ono što se prirodno nalazi u biljci duhana. Ono što dodatno komplicira situaciju je činjenica da kada se te kemikalije zapale, tada nastaje drugi oblik kemikalija koje mogu imati dodatne učinke na zdravlje, objašnjava liječnik Luz Claudio za Medical Daily.

Iz American Lung Association, pak, tvrde kako se zna da najmanje 69 kemikalija koje sadrže cigarete uzrokuju karcinom kao i da su otrovne. No problem je i što pasivno pušenje uzrokuje oko 50 tisuća smrtnih slučajeva svake godine.

Otrov u pravom smislu riječi: Otkrijte sve toksične kemikalije u cigaretama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap