Pretraga

Otto je iz šest predmeta najbolji u svojoj županiji: ‘Rad profesora s nadarenima treba dodatno platiti’

A- A+

Otto Brezak nedvojbeno je jedan od najboljih učenika u svojoj županiji, ako ne i čitavoj državi. Ovaj svestrani Zabočanin sudjelovao je na čak deset županijskih natjecanja, osvojio je sedam prvih mjesta u šest predmeta. Plasirao se tako na četiri državna natjecanja, a na onom iz hrvatskog postao je državni prvak. I to nije sve – Otto je odlikaš i u školi, a uz to trenira i rukomet. Upoznajte ovog fantastičnog gimnazijalca.

Otto Brezak i njegova mentorica iz Hrvatskog Nikolina Tuđa Svečak | foto: Gimnazija A.G. Matoša Zabok

Nakon što smo objavili članak o učeniku Viktoru iz III. gimnazije u Osijeku, koji se plasirao na četiri državna natjecanja, stiže nam mail iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Zaboku. Javljaju nam jednako fantastične vijesti o svom učeniku Ottu Brezaku koji pohađa 2. razred prirodoslovno-matematičkog smjera. Sudjelovao je, naime na čak deset županijskih natjecanja i osvojio sedam prvih mjesta iz šest predmeta (informatika je u dva modula) te se, jednako kao i Viktor iz Osijeka, plasirao na čak četiri državna natjecanja.

U županiji je bio prvi na šest predmeta, plasirao se na četiri državna

U županiji je bio najbolji iz hrvatskog, biologije, geografije, kemije, fizike te informatike u dva modula – algoritmi i osnove informatike za prirodoslovno-matematičke gimnazije. Spomenimo i da je na županijskom iz latinskog i matematike u A varijanti bio na drugom mjestu, što je također ogroman uspjeh. Na državnom natjecanju iz hrvatskog Otto je osvojio prvo mjesto, na biologiji je na kraju bio 14., a kemiji 18., dok se državno iz geografije, na koje se također plasirao, tek treba održati. I to je samo dio fantastičnih rezultata koje Otto postiže u praktički svemu čega se dotakne – uspješan je u MAT ligi, na Klokanu bez granica, AToM ligi te na Statističkom natjecanju-

– Imam brojne interese te me zanimaju različita područja znanja. Iz školskih predmeta natječem se još od nižih razreda osnovne škole. U osnovnoj mi je školi najveći uspjeh bio osvajanje prvog mjesta na državnom natjecanju iz biologije u 7. razredu. Tijekom godina stekao sam natjecateljski duh, brojna lijepa iskustva s natjecanja i ljubav prema natjecanjima, naravno bez imperativa izvrsnog rezultata. Uz predani rad, redovito učenje, malo sreće te bezuvjetnu podršku obitelji sve je moguće. Prije županijskih natjecanja nadao sam se da ću proći na barem jedno državno natjecanje. Nakon županijskih natjecanja znao sam da postoji realna šansa da prođem na četiri državna natjecanja i to se ostvarilo, kaže Otto za srednja.hr.

Izdvojeni članak

Viktor je prošao na četiri državna natjecanja, na jednom je i prvak: Nemam savršeni prosjek ocjena

‘Iz ‘Potjere’ i ‘Milijunaša’ uvijek naučim nešto novo

Iako su sva natjecanja različita, ističe, za sva njih pripremam se na vrlo sličan način.

– Osnova svake dobre pripreme je redovito učenje školskog gradiva te osnovni dio općeg znanja iz pojedinog predmeta. Znanje proširujem rješavanjem testova s natjecanja iz prijašnjih godina. Također profesori iz pojedinih predmeta preporučuju mi i dodatnu literaturu ako je potrebno. Isto tako, volim pogledati i kvizove znanja poput ‘Potjere’ i ‘Milijunaša’ iz kojih uvijek naučim nešto novo, kaže nam Otto.

Uz kontinuirano učenje koje spominje ima i dodatne pripreme tjedan do deset dana prije samog natjecanja. Svjestan je da mu je i prednost to što živi blizu škole pa dragocjeno vrijeme ne gubi na odlazak u školu i povratak doma. U svakom slučaju, nema problema s usklađivanjem školskih obveza i natjecanja.

– U procesu stjecanja znanja izuzetno je važno imati dobrog profesora/mentora. Ponajprije da dobro prenese znanje, dodatno zainteresira učenike za predmet te dodatno objasni zahtjevnije dijelove gradiva koji nisu u potpunosti jasni. Poželjno je da mentor bude opušten kako bi vladala pozitivna i opuštena atmosfera te kako bi se znanja lakše stjecala, smatra Otto.

Izdvojeni članak
Ispit mature iz Hrvatskog jezika

Objavljeni rezultati Državnog natjecanja iz Hrvatskog jezika: Ovo su imena najboljih učenika

‘Dodatno bih honorirao rad profesora s nadarenim učenicima’

Pitamo ga i bi li u samom konceptu natjecanja trebalo štogod mijenjati. Odgovara da je svatko od njih posebno i ipak malo drugačije od ostalih pa bi volio da ona ostanu ista. Ipak, trebalo bi, kaže, poraditi na usklađenju kalendara jer se ponekad događa da se preklapaju županijska ili državna natjecanja iz različitih predmeta.

Osim što niže uspjehe na natjecanjima i jedan je od najsvestranijih učenika o kojima smo imali prilike pisati, nimalo neočekivano, Otto je izvrstan i u školi. Idu mu svi predmeti te prolazi s prosjekom ocjena 5,0. U našem obrazovnom sustavu ništa mu konkretno ne smeta, no uveo bi jednu promjenu koja ne bi išla na ruku samo najboljim učenicima, nego i njihovim nastavnicima, a u konačnici bi profitirala i država.

– Dodatno bih honorirao rad profesora s nadarenim učenicima. Tako bi više profesora bilo zainteresirano i uključeno u takav rad, te bi još više nadarenih učenika proširilo svoja znanja te bi Hrvatska imala još više mladih pametnih ljudi u budućnosti, navodi Otto.

Izdvojeni članak
učenici pobjednici statističkog natjecanja s medaljama oko vrata

Završilo natjecanje iz statistike: Učenici i mentori osvojili mobitele, pametne satove i tablete

Uz sve se trenira i rukomet

A ako ste do ovog paragrafa članka pomislili da ste ovog izvrsnika dovoljno detaljno upoznali, to nije tako. Svestrani Otto toliko je svestran da se uz sve poviše spomenuto bavi i rukometom, taj sport trenira u lokalnom klubu.

– Rukomet je ispušni ventil na kraju dana. Treninzi su u večernjim satima. Moram napomenuti da na rukometu imam dobru ekipu koja uvijek zbija šale, tako da je osim sporta rukomet i vrijeme za druženje s prijateljima. Za rukomet sam se zainteresirao još u osnovnoj školi kada sam ga počeo trenirati. Oduvijek volim gledati sport na TV-u te sam u hladnijem dijelu godine uvijek gledao i rukomet. Zavolio sam ga zbog njegove atraktivnosti i dinamičnosti te vrsnih poteza naših rukometaša, priča nam Otto.

Iako je tek u drugom razredu, već sada zna da će upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

– Omiljeni predmeti su mi Informatika, Matematika i Fizika. FER pruža zanimljive studijske programe i razne mogućnosti u životu nakon studija, stoga još nisam sa stopostotnom sigurnošću odlučio koji ću studijski program studirati, zaključuje ovaj zabočki izvrsnik.


Na portalu srednja.hr postoji Alumni rubrika, odnosno dio portala u sklopu kojeg se nalazi popis svih dobitnika Oskara znanja, državne nagrade koja se dodjeljuje učenicima za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. Riječ je o projektu koji mapira najbolje hrvatske učenike i profesore prema kriteriju dobivenih Oskara, a partner tog projekta je Hrvatska zajednica županija.

Copy link
Powered by Social Snap