Pretraga

Otvorena birališta: I Facebook se uključio u predsjedničke izbore

A- A+

Hrvatska danas bira predsjednika ili predsjednicu Republike. Između jedanaest kandidata, građani biraju onog za kojeg smatraju da bi nas najbolje mogao predstaviti. Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a do njihova zatvaranja traje izborna šutnja. Prvi podaci o odazivu birača bit će poznati oko podneva. Činjenicom da ste glasali, ovaj put možete se pohvaliti i na Facebooku, koji je za tu priliku pokrenuo brojač.

foto: Element5 Digital za Unsplash

Jutros u 7 sati diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu, otvorena su birališta. Ukupno je 6533 biračkih mjesta, od čega je 6409 u Hrvatskoj, do su 124 u inozemstvu.

Drugi krug za dva tjedna

Izdvojeni članak

Provjerite koje je vaše biračko mjesto na kojem sutra birate predsjednika ili predsjednicu države

Hrvatski građani danas mogu izabrati predsjednika ili predsjednicu Republike za mandat u idućih pet godina. No, ako ni jedan od kandidata ne dobije preko 50% glasova, za dva tjedna idemo u drugi krug kada će se birati samo između dva kandidata.

Čak 3.854.747 birača danas ima pravo zaokružiti jednog od 11 kandidata (abecednim redom): Nedjeljka Babića (HSSČKŠ), Ante Đapića (DESNO), Kolinde Grabar Kitarović (HDZ), nezavisnih Daria Juričana i Mislava KolakušićaDejana Kovača (HSLS), Zorana Milanovića (SDP), nezavisne Dalije OreškovićKatarine Peović (RF), Ivana Pernara (SIP) i nezavisnog Miroslava Škore.

Nakon šesnaest dana kampanje, jučer je počela izborna šutnja koja traje sve do zatvaranja birališta. I dok je zabranjeno poticati birače da glasaju za određenog kandidata, dopušteno je, da pače čak i poželjno, pozvati građane da izađu na izbore.

Facebook: Pohvalite se da ste glasali

Prepoznao je to i Facebook, koji je svojim korisnicima iz Hrvatske omogućio da se pohvale činjenicom da su izašli na birališta.

screenshot: Facebook

Uz to, Facebookov brojač na taj način prikazuje podatke o odazivu korisnika te društvene mreže na birališta.

Zanimljivo je ipak kako se pojavi samo kada se prvi put u danu ulogirate na Facebook pa je vjerojatno vrlo mali broj korisnika kliknuo da je glasovao.

Prvi pravi podatak o izlaznosti (do 11:30 sati) objavit će Državno izborno povjerenstvo oko podneva.

DIP: Smijete iznositi svoje stavove

Što se tiče Facebooka i ostalih društvenih mreža, građane često zanima je li komentiranje na njima kršenje izborne šutnje te što se danas smije, a što ne smije, objavljivati.

– Građani smiju i za vrijeme izborne šutnje iznositi svoje stavove, komentirati izbore i izborne sudionike, pa tako i na svojim profilima na društvenim mrežama i forumima, pojašnjava Državno izborno povjerenstvo u svom priopćenju. Ipak, građane pozivaju građane da se suzdrže od objavljivanja komentara.

– Zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata za predsjednika Republike Hrvatske, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela, ističu iz DIP-a.

Ne postoje kazne

Zanimljivo je, međutim, kako za razliku od parlamentarnih i europarlamentarnih izbora, za kršenje izborne šutnje na predsjedničkim izborima nisu propisane nikakve kazne.

Izdvojeni članak

Ne znate kako bi pratili rezultate izbora? Postoji aplikacija za to

Kršenjem šutnje smatra se bilo kakvo poticanje na glasanje za određenog kandidata, no na ovim je izborima poštivanje šutnje prepušteno moralnim osjećajima svakog građanina.

Već u 19 sati, po završetku izborne šutnje, mediji će objaviti izlazne ankete, a prve neslužbene rezultate DIP će objavljivati već oko 20 sati. Ažurirat će ih svakih deset minuta, što možete pratiti i putem njihove aplikacije.

 

Otvorena birališta: I Facebook se uključio u predsjedničke izbore
Share via
Copy link
Powered by Social Snap