Pretraga

Otvorena Picassova izložba u Klovićevim dvorima

A- A+

Izložba 56 probranih djela najslavnijeg slikara 20. stoljeća Pabla Picassa otvara se danas u Klovićevim dvorima. Već je gostovala u 40 zemalja, a vidjelo ju je oko 6 milijuna ljudi. Ovo je najskuplja izložba ikada postavljena u Klovićevim dvorima, a čine ju djela iz pariškog muzeja Picasso. Osim slika i skulptura, izloženi su dokumenti koji svjedoče o uzbudljivom umjetničkom putovanju kroz život, začetnika kubizma i čovjeka koji je pomaknuo granice umjetnosti. Izložbu će biti moguće vidjeti do 7. srpnja.

Najskuplja izložba ikada postavljena u Klovićevim dvorima, danas je otvorena. Riječ je o probranih 56 djela najpoznatijeg slikara 20. stoljeća Pabla Picassa. Do sada je izložbu ‘Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz’ vidjelo oko 6 milijuna ljudi, a gostovala je u 40 zemalja. Svi muzeji u kojima je izložba postavljena, zaradili su. Osim slika i skulptura, izložbu će činiti prateći dokumenti koji se tiču života i stvaralaštva ovog španjolskog umjetnika.

Pablo Picasso rođen je u španjolskom gradu Malagi, a većinu života proveo je u Francuskoj. Začetnik je kubizma, odnosno slikarskog pravca koji je oformljen na ideji da se svi objekti u prirodi mogu prikazati kao osnovna geometrijska tijela kocka, stožac, kugla, valjak. Svojim bogatim stvaralaštvom Picasso je pomaknuo granice umjetnosti te uzdrmao tradicionalne slikarske žanrove.

Izdvojeni članak

Otkrivena cijena ulaznice za Picassovu izložbu

Najpoznatija su mu djela ‘Gospođice iz Avignona, Guernica’, koja je Picassovo viđenje njemačkog bombardiranja grada Guernice za vrijeme građanskog rata u Španjolskoj, a Dora Maar au Chat, slika je Picassove ljubavnice inače Hrvatice Dore Maar.

Ulaznice za izložbu koštaju sedamdeset kuna za odrasle osobe. Obiteljska ulaznica koja uključuje dvije odrasle osobe i dvoje djece iznosi 100 kuna. Grupna ulaznica koja se odnosi na najmanje 15 osoba s vodičem iznosit će 60 kuna. Učenici, studenti i umirovljenici moći će kupiti ulaznicu s popustom, za koju će trebati izdvojiti 50 kuna, a  za grupne s popustom svega 40 kuna. Za djecu do šest godina ulaz je besplatan.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap