Pretraga

Ova fantastična otkrića napravili su vaši vršnjaci u 2014. godini

A- A+

Mladi vizionari redovito oduševljavaju sa svojim idejama, ali ovi prošlogodišnji izumi mogli bi u potpunosti promijeniti svijet u kojem živimo. Njihov inovativan pristup drastično će promijeniti razvoj tehnologije, poljoprivrede pa čak i medicine.

www.nationalgeographic.com

Brojna su znanstvena otkrića i inovacije koje će poboljšati i olakšati naše živote u novoj godini, a svoj doprinos dali su i mladi tinejdžeri, koji su svojim talentom i lucidnošću već na samom početku svog života zadužili svijet. Pročitajte koje izume i otkrića vaših vršnjaka je izdvojila internet stranica viral-posts.com.

Izdvojeni članak

Mladi i uspješni 2014: Oni su se probili unatoč preprekama

Toplinska energija ruke dovoljna za rad svjetiljke

Mlada inovatorica Ann Makosinski smislila je i stvorila lampu koja se puni pomoću tjelesne topline. Budući da 1,2 milijarde svjetskog stanovništva nema regularan pristup struji, ova bi novost mogla pomoći brojnim nesretnicima u siromašnom dijelu svijeta, a korist bi mogli imati i mnogi drugi.

Na ideju je došla nakon što joj se u jednom razgovoru prijatelj s Filipina požalio kako ‘živi u mraku’, zbog čega ne može redovito pisati domaće uratke pa postiže sve slabije rezultate u školi. Anna se odmah odlučila baciti na posao pa je vrlo brzo riješila njegov, ali i probleme brojnih drugih.

Njezino otkriće moglo bi promijeniti pristup u istraživanju tumora

Za razliku od Filipinca, koji ima nesebičnu prijateljicu, Elana Simon si je morala sama pomoći. Nakon što joj je s 12 godina dijagnosticirana rijetka forma raka jetre, krenula je u tešku borbu, a zahvaljujući svojoj upornosti otkrila je genetsku grešku. Tim stručnjaka koji je sama okupila otkrio je genetsku grešku kod svih 15 tumora sličnih mutacija kao njezin.

I dok bi ovo konkretno otkriće moglo pomoći isključivo nesretnicima oboljelim od istog tipa raka, Elana smatra kako bi njezin istraživački pristup mogao poslužiti i za ostale mutacije ove zloćudne bolesti. Prema njezinoj ideji, potrebno je otkriti zajednički korijen, koji je zapravo i pravi izvor formiranja bolesnih stanica.

Izdvojeni članak

Izum mladih Hrvatica među 100 proizvoda koji će promijeniti svijet

Otkrićem u školskom projektu riješila opasnu medicinsku zagonetku

Znanstveni svijet u 2014. oduševila je i Elan Filler. Nakon što je cijelo ljeto radila na svom školskom projektu, otkrila je što je uzrok gljivične infekcije od koje umre jedna trećina oboljelih od AIDS-a.

Prema njezinim rezultatima, koji su kasnije objavljeni i u znanstvenim časopisima, glavni krivac je vrsta bora. Iako su znanstvenici pretpostavljali da bi neko drvo mogao biti izvor, nisu imali vremena i sredstava da otkriju koje, pa je umjesto njih to učinila šesnaestogodišnja Elan.

Mlade Irkinje otkrile izum koji bi mogao pomoći u uzgoju hrane

Važan problem mogle bi riješiti i pobjednice Googleovog znanstvenog sajma. Šesnaestogodišnje Irkinje odlučile su ući u koštac s problemom gladi u svijetu. Njihovo istraživanje trajalo je čak tri godine, a u projekt su krenuli iz znatiželje i ljubavi prema vrtlarstvu.

Nakon mjeseci rada otkrili su kako bakterije sa svojstvom vezanja dušika mogu znatno poboljšati urode. Povećana količina dušika u tlu ubrzava rast biljaka, a Sophie Healy-Thow, Emer Hickey i Clara Judge otkrile su i da se ovim kemijskim elementom može ubrzati i klijanje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap