Pretraga

Ova jedinstvena tradicija RGN-a održava se već 75 godina

A- A+

Udruga Sretno i Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu svake godine organiziraju posjet rektoratu, a svake druge održava se i svečana manifestacija na kojoj svi brucoši, koji su prošli višemjesečne pripreme, moraju proći inicijaciju kako bi postali ponosni članovi rudarskog staleža.

U sklopu obilježavanja Dana Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu jučer su u 16 sati brucoši RGN-a posjetili Rektorat gdje su osim akademske himne Gaudeamus igitur otpjevali i nekoliko prigodnih rudarskih pjesama koje su uvježbavali posljednja dva i pol mjeseca.

Izdvojeni članak

Saznajte koji je faks dao najviše rektora zagrebačkog Sveučilišta od 2. svjetskog rata do danas

Sv. Barbara smatra se zaštitnicom rudara i opasnih zanimanja

Zagrebački rektor svake godine na blagdan Sv. Barbare, koja se smatra zaštitnicom rudara i opasnih zanimanja, primi u goste ophodare s RGN-a. Nakon što su mu svojim nastupom studenti dokazali zrelost i pripadnost akademskoj zajednici, rektor Damir Boras odao im je posvetu za njihovo buduće zanimanje.

– Ophodari postaju svi brucoši koji se već početkom desetog mjeseca pridruže probama i postanu članovi udruge Sretno, koja okuplja sadašnje i bivše studente našeg fakulteta. Na probama se do detalja uvježbavaju rudarske pjesmice i hodanje za ophodnju po gradu u kojoj studenti sudjeluju prije završne ceremonije, objasnila nam je Lana Fundurulja, studentica RGN-a koja je prije četiri godine ušla u rudarski stalež.

Izdvojeni članak

Provjerite tko je bio prvi rektor Sveučilišta u Zagrebu

Za ulazak u stalež moraju proći teške i dugotrajne pripreme

Međutim, nastup pred rektorom i drugim uzvanicima samo je jedan dio njihove inicijacije. Kako bi postali punopravni članovi, brucoši moraju sudjelovati i u tradicionalnoj rudarskoj manifestaciji Skok preko kože koja se održava svaku drugu godinu.

– Skok i pripreme za Skok definitivno su mi jedna od najljepših uspomena s faxa. U to sam vrijeme upoznala puno novih ljudi s kojima sam i danas u kontaktu. Svi mi jedva čekamo današnju ceremoniju Skoka preko kože. Ova je tradicija jedinstvena za naš fakultet i super je za druženje i upoznavanje kolega i profesora, prisjetila se Ana Špiko koja je prije dvije godine postala ponosni član rudarskog staleža.

Ova svečana ceremonija započela je već jutros. Mladi studenti u deset su sati krenuli u potragu za Bruc-majorom, osobom koja ih mora odvesti na mjesto skoka. U potrazi za svojim vođom brucoši obilaze centar grada i pjevaju tradicionalne rudarske pjesmice. Kada ga pronađu on će ih odvesti na ceremoniju nakon koje će postati ravnopravni članovi svog staleža.

– Najbitniji je sami skok. Ako odradiš cijelu ophodnju i ne preskočiš kožu, jer se recimo razboliš, neće te primiti u stalež pa možeš ponovno pokušati tek za dvije godine, istaknula je Lana koja vrijeme kada se pripremala za ovaj događaj pamti kao najljepše razdoblje tijekom svog studiranja.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap