Pretraga

Ova škola učenicima kuha obroke od domaćih namirnica: ‘Mirišu kao kod bake’

Osnovna škola Franjo Hanaman iz Drenovaca svojim učenicima priprema obroke od – domaćih namirnica. O zadovoljnim nepcima učenika dovoljno govori činjenica da za školske obroke kažu da ‘mirišu kao kod bake’, a na meniju najviše vole vidjeti pečenu piletinu s krumpirom i povrćem. Zadovoljni su i roditelji, jer znaju da njihovi školarci jedu kvalitetno, a oni pritom ne izdvajaju dodatni novac za to, uz onaj koji već izdvaja država. Riječ je o cjelodnevnoj školi koja surađuje s nekoliko OPG-ova iz okolice, lokalnim mesnicama i proizvođačima sokova, a njihove tete kuharice educirala je green chefica.

Osnovna škola Franjo Hanaman prehrana__

Kuhinja Osnovne škole Franjo Hanaman | foto: Osnovna škola Franjo Hanaman

Na Svjetski dan hrane, koji se obilježava 16. listopada, donosimo jednu lijepu priču iz Slavonije – Osnovna škola Franjo Hanaman iz Drenovaca od drugih se škola razlikuje po tome što u pripremi obroka za svoje učenike koristi lokalne namirnice od domaćih proizvođača. Time ne samo da osiguravaju svježinu i kvalitetu obroka, već i podržavaju lokalnu zajednicu i gospodarstvo. Ideja je, kaže ravnateljica Marijana Raguž, proizašla iz želje da djeci ponude nutritivno bogate obroke, a istovremeno potaknu suradnju s lokalnim OPG-ovima i proizvođačima.

Roditelji ne participiraju u cijeni obroka

Domaće proizvode u školski su jelovnik uvodili postepeno, a sve je započelo prije nekoliko godina. Ravnateljica tvrdi da oduvijek vode brigu o kvaliteti hrane koju njihovi školarci jedu. Godine 2017. škola se uključila u ‘Kratke lance opskrbe’, direktnu prodaju proizvođača potrošaču bez ijednog posrednika. Tako su korisnicima školske kuhinje omogućili svježu i kvalitetnu hranu te zdraviju prehranu. Škola je angažirala i green cheficu Marijanu Belišević, koja je educirala osoblje za pripremu zdravih obroka. Predstavila je koncept ‘sirove (žive) hrane’ te ih potaknula na češće uvrštavanje voća i povrća u jelovnik. Uz to, školsku su kuhinju tada opremili aparatima za pripremu zdravih obroka – dehidratorom za voće i povrće, blenderom i sokovnikom.

Osnovna škola Franjo Hanaman prehrana___

Školski obroci | foto: Osnovna škola Franjo Hanaman

Obroke pripremaju u svojoj školskoj kuhinji, što im omogućuje kontrolu kvalitete i svježine. Za 250 učenika te obroke predano kuhaju tri kuharice, a uz dobru organizaciju i suradnju, ističe ravnateljica, sve funkcionira besprijekorno. Najčešće koriste sezonsko povrće, domaća jaja, meso iz lokalnih mesnica, med, mliječne proizvode te sokove koje proizvodi lokalni Inkubator. Ranije su se, prisjeća se Raguž, oslanjali na veće distributere i trgovačke lance. Kako kaže, ti proizvodi ponekad su bili jeftiniji, ali kvaliteta i svježina nisu bili na razini koju imaju sada, s domaćim dobavljačima. Najveći izazov je logistika te usklađivanje dostave s potrebama kuhinje.

– Financijski, sustav zahtijeva više planiranja, ali uz podršku lokalne zajednice i razumijevanje roditelja, uspijevamo ga održavati, kaže Raguž i dodaje da roditelji ne participiraju u cijeni obroka, već prehranu u potpunosti financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih.

Time se, ističe, osigurava da sva djeca, bez obzira na socioekonomski status, imaju jednak pristup kvalitetnim i toplim obrocima svaki dan.

Izdvojeni članak
zdravi školski obroci zagreb

VIDEO Otišli smo do zagrebačke škole i s učenicima probali jela koja jedu pod odmorom

Nastoje uzeti najbolje što njihovo okruženje nudi

Ti kvalitetni i topli obroci pripremljeni su od domaćih namirnica koje, objašnjava ravnateljica, dolaze iz njihove regije, od proizvođača koji uzgajaju i prerađuju hranu na tradicionalan način. Škola surađuje s nekoliko OPG-ova iz okolice, kao i s lokalnim mesnicama i proizvođačima sokova. Odabir dobavljača temelji se prvenstveno na tome da su lokalni te da se nalaze u neposrednoj blizini škole.

– U Drenovcima nema prevelike konkurencije, stoga nastojimo uzeti ono najbolje što naše okruženje nudi. Tako potičemo domaću proizvodnju, jačamo lokalnu zajednicu i osiguravamo djeci najkvalitetniju i najsvježiju domaću hranu, objašnjava Raguž.

Svježa jaja, koja koriste za pripremu doručaka, kolača i kuhanih jela, nabavljaju od lokalnih OPG-ova iz okolice Drenovaca i Cvelferije. U suradnji s lokalnim proizvođačima nabavljaju i sokove od jabuke i kombinacije s drugim voćem, poput cimeta, cikle, limuna i aronije. Sokovi su prirodni, bez dodataka i konzervansa. Piletinu, junetinu i svinjetinu koriste svakodnevno, a nabavljaju je od mesnica iz Vukovarsko-srijemske županije. Tu je i OPG Pranjić, specijaliziran za proizvodnju domaćih sireva: svježi, kuhani, dimljeni, s dodacima poput paprike, vlasca i kopra.

Učenici, potvrđuje ravnateljica, posebno vole pečenu piletinu s krumpirom i povrćem, mesne okruglice u juhi od rajčice, granatir i pečeno meso sa salatom, ribu, grah, sarmu i različite vrste zdravih kolača. Tjedni jelovnik osmišljavaju školske kuharice u suradnji s Timom za školsku kuhinju prema smjernicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih (MZOM), vodeći računa o sezonskim namirnicama i nutritivnim vrijednostima, objašnjava Raguž.

 

Izdvojeni članak

Za praksu kuhara u nekim srednjima mjesečno manje od 5 eura za namirnice: ‘Samo sjedimo u kuhinji’

‘Nadamo se da će naš primjer potaknuti i druge’

S obzirom na to da je OŠ Franjo Hanaman cjelodnevna škola, za svoje učenike svakodnevno pripremaju doručak, ručak i užinu. Obroci se pripremaju za sve učenike koji su uključeni u prehranu. Osim za svoju, ručak kuhaju za još dvije škole u općini, koje do sada nisu imale mogućnost posluživanja kuhanih obroka, pa se broj učenika za koje kuhaju penje na 250.

– Zahvaljujući suglasnosti Županije, dobroj volji Općine i podršci načelnika, dogovorena je suradnja kojom se tim školama konačno omogućuje kvalitetna, topla prehrana. One osiguravaju dostavu namirnica prema strogo definiranim uvjetima, a mi preuzimamo pripremu obroka u našoj školskoj kuhinji. Time ne samo da širimo dostupnost kuhanih obroka, već i dodatno jačamo suradnju među školama i lokalnim institucijama. S njima smo dogovorili suradnju tako da oni dostavljaju potrebne namirnice, a mi preuzimamo pripremu obroka u našoj kuhinji, objašnjava Raguž.

Roditelji su na ovaj pothvat reagirali veoma pozitivno. Ravnateljica dodaje da često ističu da su njihova djeca počela više uživati u obrocima, a da su oni mirniji jer znaju da njihovi školarci jedu kvalitetno. Ni učenici ne skrivaju zadovoljstvo. Često komentiraju da im obroci ‘mirišu kao kod bake’ i da su ukusniji nego prije.

– Znamo da se sve više škola okreće domaćim namirnicama, no to još nije široko rasprostranjena praksa. Nadamo se da će naš primjer potaknuti i druge, zaključuje ravnateljica.