Pretraga

Ova uspješna tvrtka godinama zadržava obrazovanu mladež u Hrvatskoj

A- A+

Ericsson Nikola Tesla je tvrtka koja je samo u ovoj godini otvorila 200 novih radnih mjesta, a godinama važi za jednu od najuspješnijih hrvatskih kompanija. Ona ne samo da prkosi ‘odljevu mozgova’, što se često navodi kao jedan od gorućih problema Lijepe naše, nego znanja mladih i visokoobrazovanih hrvatskih stručnjaka, izvozi diljem svijeta. Jučer je proslavila 65. godišnjicu postojanja pa smo kontaktirali jednog od inženjera tvrtke, 32-godišnjeg Renata Berišića, koji nam je otkrio neke principe funkcioniranja tvrtke te kako izgleda razgovor za posao.

Screenshot: YouTube

Ericsson Nikola Tesla jučer je proslavila 65. godina postojanja. Inače ovo je jedna od najuspješnijih hrvatskih tvrtki već godinama. Samo u 2014. su otvorili 200 novih radnih mjesta. Ova tvrtka ne samo da ‘čuva’ mladu i obrazovnu snagu u Hrvatskoj nego i izvozi njihova znanja diljem svijeta – od Australije, SAD pa i u nizu europskih zemalja. Naš sugovornik Renato Berišić, sedam godina radi u Ericssonu Nikola Tesla te je i sam proveo godinu dana na privremenom radu u Švedskoj. Prenosi nam neka svoja iskustva i dojmove koje je stekao radeći u ovoj uspješnoj tvrtci.

Izdvojeni članak

Svjetski poznata kompanija pomaže u zapošljavanju mladih u Hrvatskoj

Evo što je bitno na razgovoru za posao u ovoj tvrtci

Obzirom na sve prije izrečeno, vjerujemo da bi se mnogi voljeli naći među zaposlenima u Ericssonu Nikola Tesla. U tvrtci gaje prisne odnose s fakultetima, osobito sa zagrebačkim FER-om. Tamo je diplomirao i Renato pa je zatim pronašao posao u ovoj uspješnoj kompaniji, gdje radi od 2007. Pitali smo ga da se prisjeti svoga razgovora za posao.

– Razgovor za posao protekao je u vrlo opuštenom tonu. Uglavnom se nastojalo procijeniti kako bi se netko uklopio u tim uz naravno naglasak na afinitete te dotad stečena znanja i vještine te formalno obrazovanje. Kako kompanija pruža više različitih poslova pokušava se svakome naći radno mjesto gdje bi najbolje funkcionirao, govori 32-godišnji Berišić.

On sam trenutno radi kao inženjer u podršci velikim teleoperaterima.

Izdvojeni članak

Mladi splitsko-zagrebački dvojac osmislio aplikaciju vrijednu 6,8 milijuna kuna

Tvrtka izvozi znanja i patente na više kontinenata

Kao što smo prethodno spomenuli Ericsson Nikola Tesla prkosi trendu ‘odljeva mozgova’, odnosno potpuno suprotno znanja naših stručnjaka izvozi u inozemstvo. Jedan od onih koji je sudjelovao u razmjeni znanja i iskustava bio je i Renato, koji je privremeno radio na Skandinavskom poluotoku.

– U Švedskoj sam bio preko godinu dana, a inače kolege su prisutne na gotovo svim kontinentima – od Australije do Amerike. U inozemstvo odlazimo u različitim funkcijama, bilo
da implementiramo telekom rješenja i informacijsku opremu, bilo da obrazujemo lokalno osoblje, sudjelujemo u međunarodnim projektima ili radimo transfer znanja i tehnologije u Hrvatsku.

Rad u inozemstvu pruža iskustvo upoznavanja nove kulture, ljudi, zemlje, običaja, a uz to sam i boraveći u Švedskoj naučio dosta toga vezanog za posao, zaključuje Renato.

Na kraju recimo da je ovakva politika razmjena znanja i iskustva te ulaganja u nova rješenja omogućila da se gotovo 300 inovacija domaćih proizvođača primjeni u praksi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap