Pretraga

Ova zanimanja uskoro će zamijeniti roboti

A- A+

Robotika te umjetna inteligencija, se sve više primjenjuju u različitim gospodarskim poljima, a taj trend će se zasigurno nastaviti. To će silom inercije dovesti do toga da će nestati potreba za nekim strukama. Prvo bi mogla nastradati posrednička i pomoćna zanimanja, dok će struke vezane za njegu, zdravlje, te kreativna i zabavljačka zanimanja, svakako opstati. U tekstu provjerite kojim se konkretno zanimanjima ne piše dobro, a koja će preživjeti i ovaj nasrtaj novih tehnologija.

Primjena novih tehnologija, konkretno robota, za sobom će odvesti u nestanak neka zanimanja i to u skorijoj budućnosti. Radite li kao blagajnica u trgovini ili administrator u uredu nekog odvjetnika, za deset godina vaše radno mjesto više neće postojati, piše Večernji.hr. Ta pomoćna i posrednička zanimanja pod udarom automatizacije najviše će biti pogođena. S druge strane djelatnici u područjima njege, zdravstva te zabavljači i kreativci se ne moraju brinuti za svoju budućnost.

Izdvojeni članak

Evo 110 zanimanja koja će biti vrhunski plaćena 2030.

Evo koja zanimanja treba birati obzirom na društveni kontekst

Konzultantska tvrtka Roland Berger izračunala je za oko 600 zanimanja vjerojatnost kojom će ih do 2024. zamijeniti računala ili roboti. Pomalo zastrašujuće zvuči da su procijenili da će nestati pola njih, uglavnom zbog automatizacije.

Kad se njihovi izračuni primjene na Hrvatsku ispada da će prvo nestati sto zanimanja s najvećim brojem nezaposlenih. Dakako dosta će stvari ovisiti i o brzini kojom će pojedina država implementirati nova znanja i tehnologije.

Stoga ako ste sada u poziciji birati struku, iz Roland Bergera savjetuju sektore koji se bave slobodnim vremenom i zdravljem  osobito brigom za starije, jer stanovništvo na Zapadu ubrzano stari. Liječnici specijalisti, gerontolozi, medicinske sestre, psihijatri, zabavljači, animatori. Sva ta zanimanja neće se moći robotizirati. Bar ne u nekom doglednom vremenu.

Izdvojeni članak

Provjerite koja su zanimanja trenutno najtraženija u Hrvatskoj

Ova zanimanja nisu dugog vijeka

Kako smo već spomenuli pomoćna i posrednička zanimanja, uskoro bi mogla biti zamijenjena automatizacijom. Nestat će različiti agenti poput onih za prodaju nekretnina ili putničkih aranžmana, mehaničari, ali i cijeli sektor građevinara jer se sve više koriste gotove, modularne i standardizirane strukture.

Glavni kuhari će ostati na cijeni, dok one pomoćne ne čeka blistava budućnost, a ni administratore, pomoćnike, referente.

Većina je to zanimanja za koja treba srednja stručna sprema.

Evo ljestvice zanimanja koja će ostati netaknuta:

Izdvojeni članak

Evo koja zanimanja inozemni poslodavci najviše traže u Hrvatskoj

Liječnici specijalisti

Iako se i u medicini sve više i uspješnije koristi robotika, čak i za najpreciznije operacije, teško će nešto zamijeniti razgovor liječnika s pacijentom.

Socijalna komponenta ostat će vrlo važna. Iako i danas postoje roboti koji bi mogli zamijeniti medicinske sestre u nekim poslovima, društvo ih neće tek tako prihvatiti.

Njega

U zadnje vrijeme možemo vidjeti sve više oglasa za posao na hrvatskoj burzi, gdje se primjerice u Njemačkoj i Austriji traži veliki broj njegovatelja, osobito za starije, a trend se zasigurno neće prekinuti, budući da populacija razvijenog Zapada rapidno stari.

Slobodno vrijeme

Različiti animatori, zabavljači bit će potrebna radna snaga. Ponovno je dakle u fokusu socijalna komponenta.

Kreativnost

Glumci, stilisti i drugi kreativci, a preživjet će i zanimanja vezana za socijalnu inteligenciju.

Učitelji i profesori

Bez obzira na tehnologiju, socijalni moment važan je u usvajanju znanja.

Visoki menadžment

Stručnjaci za prodaju i odnose s javnošću, kao i oni koji upravljaju ljudskim resursima

Izdvojeni članak

Najkul zanimanja za koje vjerojatno niste čuli

Ovo su pak zanimanja koja neće preživjeti ili u najboljem scenariju djelatnici u ovim strukama mogu zaboraviti na povišice i bolje radne uvjeta:

Prodavači i blagajnici

Zamjenjuju ih automatske blagajne i samoposluga.

Posrednici u prodaji

Izravna kupnja aranžmana za putovanja internetom eliminirat će, primjerice, radnike u turističkim agencijama

Telefonski operateri, daktilografi, stenografi

Slanje pisama, dokumenata i slične radnje, također više neće biti nužno jer će se sva korespondencija vršiti elektroničkom poštom i novim tehnologijama.

Računala su sposobna učiti, obrađivati goleme količine podataka i percipirati okolinu kroz senzore

Građevinski sektor

Potreba za zidarima, ličiocima, nestaje jer se sve više upotrebljavaju gotove, modularne i standardizirane strukture.

Ova zanimanja uskoro će zamijeniti roboti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap