Pretraga

Ova zemlja uvodi novitet za 18-godišnjake: Svi će dobiti 200 eura za knjige, kazališta i koncerte

A- A+

Kako bi potaknula mlade na sudjelovanje u kulturnim manifestacijama, Njemačka je odlučila uvesti takozvane ‘kulturne propusnice’ za sve 18-godišnjake. To će biti, rekli su iz njemačke Vlade, 200 eura za koncerte, kazalište, muzeje ili knjige, svojevrstan rođendanski poklon za punoljetnost.

kazalište

Kazalište | foto; Unsplash, Erik Mclean

Od sljedeće godine njemačka Vlada svim 18-godišnjacima davat će poklon-bonove u vrijednosti od 200 eura koje će mladi moći koristiti za kulturne sadržaje, prenosi Guardian. Mlade se tako želi potaknuti na kulturno uzdizanje, a umjetničkoj sceni to bi moglo pomoći da se oporave od krize izazvane pandemijom.

Ukupno 100 milijuna eura

Novac će ukupno 750.000 mladih dobiti preko aplikacije i web stranice koje će direktno biti povezane s knjižarama ili kazalištima, a mladi će novac morati iskoristiti u roku od dvije godine. Očekuje se da će se najviše karata iskoristiti za koncerte ili kazališne predstave, a Vlada je za to izdvojila ukupno 100 milijuna eura.

Ipak, mladi novac neće moći potrošiti odjednom jer će postojati limit za pojedinačne kupnje. Time se želi spriječiti da netko kupi kartu za koncert koja košta 200 eura. Osim posjećivanja kulturnih manifestacija, mladi s dobivenim novcima mogu kupiti knjige ili nosače zvuka, a Njemačko kulturno vijeće traži da se odluči može li se novac potrošiti za Netflix, budući da su Amazon i Spotify isključeni iz ponude.

Izdvojeni članak

Underground glazba u Zagrebu: ‘Najviše ju slušaju ateisti, a više od pola ih ima završen fakultet’

Otkrivanje njemačke kulture

– Generacija koja sada navršava 18 godina zbog pandemije bila je uskraćena za brojna iskustva u kulturnom sektoru. Mladi bi sada trebali otkriti bogatstvo njemačke kulture, a mjera bi mogla pomoći kulturnim radnicima te knjižarama nakon krize izazvane koronavirusom, rekla je državna tajnica za kulturu Claudia Roth koja ovu priliku vidi kao ekvivalent rođendanskom poklonu 18-godišnjacima.

Ministar financija Christian Lindner istaknuo je kako je ovo probni projekt, no mogao bi se nastaviti i za sve mlade od 15 godina ako se pokaže uspješnim. Takozvana ‘kulturna propusnica’ uvedena je također u Francuskoj 2017. te iznosi 300 eura za sve mlade, a mogu je koristiti za kina, muzeje, kazališta, koncerte, knjige, glazbene instrumente, umjetničke tečajeve ili za digitalne platforme poput Deezera. Slične pogodnosti dostupne su i u Italiji te Španjolskoj. Španjolska 18-godišnjacima daje 400 eura, a u prvoj godini pogodnost je iskoristilo 57,6 posto mladih. Italija mladima daje 500 eura te ih oni većinom koriste za knjige, glazbu ili koncerte.