Pretraga

Ova žena kaže da preko bluetootha hvata sve koji su se cijepili: Malo smo istražili tu glupost

A- A+

‘Ušla je u shopping centar, uključila bluetooth, i onda je mobitel prepoznao sve koji su cijepljeni s dvije doze’. Vjerojatnost da ste ovu rečenicu čuli od nekog poznanika ili zatekli na društvenim mrežama izrazito je visoka. Gospođa kojoj je bluetooth ‘podivljao’ usred shopping centra, u tome je odmah ugledala, kao i brojni drugi, teoriju zavjere. Mi objašnjavamo što je stvarno posrijedi.

djevojka tipka na mobitel

Foto: Unsplash

Ovih dana društvenim se mrežama širi stanoviti screenshot koji, kako navode ljudi koji ih propagiraju, potvrđuje istinitost teorija zavjere o cjepivu protiv COVIDA-19.

‘GPS, abortirane čelije, otrov’

Ideja je, naglasimo za one koji možda ne znaju, da cjepivom protiv koronavirusa dozvoljavamo da nas čipiraju, u nas unose male elektroničke uređaje putem kojih nas mogu pratiti, učiniti nas bolesnima pa naposljetku čak i – ubiti – ako to požele. Tko? Svjetske elite, masoni, oligarsi. Iako tu postoje varijacije na temu, uglavnom se na vrhu toga hranidbenog lanca, na ovaj ili onaj način, nalazi Bill Gates.

Screenshot gospođe koja je otišla u trgovački centar, uključila bluetooth pa pokupila valjda sve uređaje oko sebe koji imaju bluetooth, ide upravo u tom smjeru. Ona tvrdi da je, pazite sad, uhvatila sve one koji su cijepljeni dvjema dozama. “Vi cijepljeni, kad shvatite što ste učinili sa svojim životom ubrizgavajući si nano čestice, gps, abortirane čelije, otrove”, piše gospođa, “poželit ćete umrijeti jer vi ste i bit ćete u budućnosti provodioci 5G i 6G mreže”. Zaključuje potom da su kodovi navedeni uz bluetooth uređaje koje je pronašla (vidljivo na screenshotu ispod) zapravo “kodovi prema kojima ste vi svi cijepljeni sa drugom dozom kodirani za sva vremena”.

screenshot

Screenshot objave s Facebooka

Kako uopće funkcionira bluetooth?

Premda su neki od vas odmah zamislili scenarij Terminatora, ‘ajmo malo svi stati na loptu. Prvo, definirajmo pojmove. Što je uopće bluetooth? Bluetooth je tehnologija bežičnog prijenosa podataka između uređaja, a putem radiovalova ultravisokih frekvencija. U tom prijenosu svaki uređaj ima svoj jedinstveni kod prema kojem ga raspoznajemo i razlikujemo od drugih mrežnih uređaja koji imaju mogućnost bluetooth povezivosti.

Sad kad smo to riješili, idemo potražiti najlogičnije, najjednostavnije objašnjenje za specifičnu situaciju u kojoj se gospođa našla. Ušla je u shopping centar, upalila bluetooth i ‘pohvatala’ desetke uređaja oko sebe. Kako to? Shopping centri, za ovu situaciju iznimno relevantno, poznati su po dvjema karakteristikama: (1) vrve ljudima, a (2) zasigurno imaju barem dva do tri dućana u kojima se prodaju elektronički uređaji.

Kada uključite bluetooth, vaš mobitel, tablet ili računalo prepoznaje sve uređaje koji se nalaze unutar određene udaljenosti u kojoj se odašilju radiovalovi ultravisokih frekvencija. To znači da možete ‘pokupiti’ uređaje svih korisnika koji imaju uključen bluetooth, kao i elektroničke uređaje koji se nalaze u izlozima trgovina, a trenutno su upaljeni. To objašnjava zašto je spomenuta gospođa uspjela ‘uhvatiti’ toliko puno uređaja u svojoj blizini. Za objašnjenje, dakle, nije potrebno pomisliti da se radi o čipovima u cijepljenim ljudima.

Čemu služe čudni kodovi?

No, i dalje se neki tvrdokorni skeptik može zapitati – što je s čudnim kodovima uređaja koje je bluetooth ‘pohvatao’? Radi se o tzv. bluetooth MAC adresama, jedinstvenim 48-bitnim kodovima, odnosno indikatorima pojedinih mrežnih uređaja. Prije nego što jedan uređaj prepozna drugi uređaj po nekom nazivu koji je odabrao korisnik (primjerice, iPhone korisnika Duje), identificira ga kroz spomenuti kod koji je, kako smo gore već spomenuli, unikatan za taj uređaj.

Kao i što se može vidjeti iz screenshota koji je dostupan gore, u trenutku snimanja zaslona u tijeku je bilo “preuzimanje naziva uređaja”. Ne radi se, dakle, o nikakvim opskurnim šiframa po kojima prepoznajemo ljude cijepljene s dvije doze protiv koronavirusa, već o jedinstvenom kodu za prepoznavanje različitih mrežnih uređaja koji se, kako i naziv kaže, mogu međusobno povezivati.

Ova žena kaže da preko bluetootha hvata sve koji su se cijepili: Malo smo istražili tu glupost
Share via
Copy link
Powered by Social Snap