Pretraga

Ovaj lik u Saboru brani dekana koji se protivi cijepljenju: ‘To nije čovjek koji je popio tri gemišta’

A- A+

Danas je zastupnik Hrvatskih suverenista u Saboru branio smijenjenog dekana Medicinskog faksa u Puli koji je nedavno iznio antivakserske stavove o cjepivu protiv koronavirusa. Kazao je da je dekan ‘osramoćen’ i ‘vučen po blatu’, a da to nije čovjek ‘koji je popio tri gemišta’ već netko tko ima ‘briljantnu znanstvenu karijeru’.

željko sačić

Željko Sačić iz kluba zastupnika Hrvatskih suverenista
Foto: Youtube screenshot; Internet TV Hrvatskog sabora

Željko Sačić danas je u Hrvatskom saboru, u ime kluba zastupnika Hrvatskih suverenista tražio očitovanje ministra znanosti i obrazovanja te nadležnih osoba u Istarskoj županiji u vezi toga što je, kako je istaknuo, “naprasno, preko noći” smijenjen Krešimir Pavelić s mjesta dekana Medicinskog fakulteta u Puli.


IZNIO ANTIVAKSERSKE STAVOVE

Pavelić je nastupio na okruglom stolu na kojem je, u kratkim crtama, iznio da se u medijima kriju navodno štetne i zastrašujuće posljedice cijepljenja protiv COVIDA-19. Nabrajao je bolesti i stanja koje mogu nastati kao komplikacije, iznio tvrdnje da je među mladima od 20 do 24 dramatično porasla smrtnost, a također istaknuo kako cjepivo treba iz više razloga hitno maknuti, a protagoniste propagande privesti pravdi. Zbog toga je, kako je jučer potvrdio rektor pulskog sveučilišta Alfio Barbieri, smijenjen s funkcije dekana Medicinskog faksa.


‘Preko noći dekapitiran, marginaliziran, osramoćen’

– On je samo u okviru Ustava i zakona te znanosti, sam pripada biomedicinskom području, iznio svoj stav o određenim pojavama u našem društvu na jednom okruglom stolu gdje je poštivajući sve visoke uzuse biomedicinske znanosti izrazio zabrinutost što vladajući ne samo u Hrvatskoj nego i izvan nedovoljno akceptiraju nuspojave i štetne posljedice pojedinih cjepiva protiv bolesnog jednog stanja, virusa, COVID-19, kazao je Sačić danas u Saboru.

Pavelić je, nastavio je, to izrazio koristeći “evidentne statističke podatke” Europske agencije za zdravlje i lijekove, Svjetske zdravstvene organizacije, “i tako dalje”.

– Ja ne ulazim u to kao laik i na koji način djeluje to cjepivo prema osobama oboljenim, ili koliko prevenira sve te osobe od budućih bolesti COVIDA-19. Međutim, ovaj moj istup je prije svega motiviran jednom snažnom potrebom zaustavljanja jednog totalitarnog, nedemokratskog nastupa prema drugačijim mišljenjima, prema onome što smo smatrali da smo davno preživjeli na tlu Europe i u Hrvatskoj, da čovjek danas koji jasno iznese svoj stav, utemeljen na određenim znanstveno-stručnim podacima, studijama, bude preko noći dekapitiran, marginaliziran, osramoćen. I to ne samo od javnih medija, od svih osramoćen, vučen po blatu, nego čak se od njega distanciraju i službene institucije, nabrajao je Sačić.

Izdvojeni članak
krešimir pavelić

Nakon što je iznio stavove protiv cijepljenja, smijenjen dekan Medicinskog fakulteta

‘Bagilo ga se u smeće, u koš’

Tu je posebnu istaknuo izjave ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa kojima se ovaj ogradio od istupa bivšeg dekana Medicinskog faksa iz Pule.

– Ukazujemo hrvatskoj javnosti na pojavu totalitarizma, isključivosti, mržnje prema onima koji drugačije misle, koji drugačije argumentirano pristupaju, koje se etiketira da su pobornici teorije urote zavjera, a samo iznose svoja stajališta i to su ljudi od formata u ovom hrvatskom društvu. Profesor doktor Pavelić je član Europske akademije znanosti, on je utemeljitelj Instituta Ruđer Bošković. On iza sebe ima briljantnu znanstvenu karijeru. Pa to nije čovjek koji je popio tri gemišta u klijeti i lamentira sa svojim susjedima što i kako spriječiti i kako se odnositi prema koronavirusu. To je čovjek koji je do sad odgojio najmanje pedeset doktoranata, ljude sa magistra znanosti, različiti ljudi, na neki način, on odgaja generacije studenata. I njemu se preko noći prekinula ne samo znanstvena karijera, nego naprosto bacilo ga se u smeće, u koš, rekao je Sačić.

Zaključio je kako će poduzeti sve da omoguće smijenjenom dekanu da slobodno iznese svoj stav i mišljenje.

 

željko sačić
Share via
Copy link
Powered by Social Snap