Pretraga

Ovaj sektor nudi sve više posla, a nije presudna čak ni diploma

A- A+

U ovoj će godini više od 70 posto poslodavaca u Hrvatskoj zapošljavati mlade ICT stručnjake, a povećava se i broj radnih mjesta i u IT-u te telekomunikacijama. Iako su najtraženiji stručnjaci s visokom stručnom spremom, trendovi na tržištu rada pokazuju i kako sve većem broju poslodavaca nije bitna diploma, koliko vještine koje potencijalni djelatnik posjeduje.

Preko 70 posto poslodavaca u Hrvatskoj ove godine želi zapošljavati mlade ICT stručnjake, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je to željelo njih 63 posto. Ove godine su pozitivne brojke i kada je riječ o povećanju broja oglasa za zanimanja IT i telekomunikacije, što pokazuje da se čak i u Lijepoj našoj unutar nekih gospodarskih grana stvari kreću prema naprijed.

Izdvojeni članak

Evo kolike su plaće prema pojedinim zanimanjima u Hrvatskoj

Diploma važna, ali i vještine

Podatke je istaknuo predsjednik upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra Hrvoje Balen, u zagrebačkom sjedištu HUP-a, predstavljajući rezultate ovogodišnjeg istraživanja zapošljavanja u ICT sektoru u Hrvatskoj, provedenog u sklopu inicijative ‘eSkills for Jobs’ Europske komisije.

Istraživanje je obuhvatilo 450 poslodavaca u Hrvatskoj, a obavljeno je putem web upitnika.

Nije čudno da se još uvijek najviše traže VSS stručnjaci, no istraživanje je pokazalo i da sve većem broju poslodavci za ICT radna mjesta nije bitna diploma, koliko vještine, i to posebno za poslove ‘softver developera’, ‘bussiness anallysta’, ‘enterprise solutions’ konzultanta i ‘systems inženjera’ koja se i najviše nude u ovoj godini.

Izvoz u ICT sektoru narastao na više od milijardu kuna

Kao jedan od važnijih podataka iz provedenog istraživanja Balen je izdvojio kako je hrvatski izvoz u ICT sektoru u posljednjih pet kriznih godina, porastao na više od milijardu kuna ili za oko 78 posto te da se trend rasta prihoda i zapošljavanja u ovom sektoru nastavlja i ove godine.

Dobrim je Hrvoje Balen ocijenio i to što su najviše radnika u spomenutoj gospodarskoj grani zapošljavale manje tvrtke, one od 11 do 50 djelatnika, što dokazuje da su i ti mali ICT pogoni otporni na krizu.

Osim toga poručio je institucijama da motiviraju mlade na izbor ICT zanimanja, kao i da razmotre modele o rasterećenju rada, kako bi se povećale investicije i konkurentnost.

Kada je riječ o globalnoj ljestvici ICT konkurentnosti (odnosno Globalnom izvješću o informacijskoj tehnologiji Svjetskog gospodarskog foruma) Hrvatska je u ovoj godini napravila skok od pet mjesta. Tako se sada među 148 zemalja, nalazi na 46. poziciji.

Ovaj sektor nudi sve više posla, a nije presudna čak ni diploma
Share via
Copy link
Powered by Social Snap