Pretraga

Ove knjige bile su nam bolje od lektira: Pročitat ćete ih u jednoj noći

Povodom Noći knjige koja se održava ovog vikenda, od 21. do 23. travnja, donosimo vam preporuke knjiga koje su, ako ne bolje, barem zanimljivije od većine lektira. Od napetih krimića, znanstvene fantastike pa do realističnih predviđanja ljudske budućnosti, novinari naše redakcije donijeli su knjige koje su i njih u srednjoškolskim danima ostavile bez daha. U tekstu možete pročitati radnju za svaku od njih.

knjige na hrpi

Foto: srednja.hr

Tijekom čitanja ‘Patnje mladog Werthera‘ mnogi učenici pate s Wertherom dok on na više od 100 stranica razmišlja o neuzvraćenoj ljubavi. Još je veća muka kada čitate više od 500 stranica lektire ‘Zločin i kazna‘ o tome kako Raskoljnikov razmišlja treba li se ili ne predati policiji zbog ubojstva, a od tih skoro 600 stranica njegova razmišljanja prostiru se na minimalno njih 400.

Ili je ipak gore čitati nešto što uopće ne razumijete – poput Judite koja je pisana na starohrvatskom. Ali, ako želite dobro napisati esej na maturi, morate se žrtvovati i pročitati većinu tih lektira. No, kako je ovaj vikend Noć knjige, zašto ne biste pročitali nešto što će vam se ustvari svidjeti i kako biste se malo odmorili od obveznih lektira? Naši novinari donijeli su knjige koje su i njih u srednjoškolskim danima ostavile bez daha. Niže možete pronaći kratke sadržaje za svih 11 knjiga s kojima smo se priključili viralnom TikTok trendu – tzv. BookToku gdje sve više ljudi preporučuje knjige, rekreira određene scene i slične stvari.

@srednja_hr Povodom Noći knjiga donosimo popis koje su nama bila bolje od lektira! Kratke sadržaje o svakoj pronađite na linku u opisu profila! 👆🏻 #srednjahr #book #booktok #knjiga #lektira #citanje #knjige #ucenici #skola #srednjaskola #osnovnaskola #srednja #osnovna #nocknjige #fyp #foryou #foryoupage ♬ Countless – Official Sound Studio

Deklaracija | Gemma Malley

‘Zovem se Anna i ne bih trebala biti ovdje. Ne bih smjela postojati. Ali postojim. Nisam ja za to kriva. Ni od koga nisam tražila da se rodim. Ali ni to ne bi ništa promijenilo. No, rano su me uhvatili, što ipak sluti na dobro.’ Ovako počinje knjiga koju sam posudila u četvrtom razredu srednje škole jer mi se jednostavno svidjela korica, a onda sam ju pročitala iste noći koliko je zanimljiva i napeta bila.

Anna je djevojčica koja u maloj, debeloj bilježnici s koricama od blijedoružičaste kože vodi tajni dnevnik. Svake ga noći brižljivo skriva kako se ne bi uvalila u neprilike kršeći pravila. Život na Majuru uređen je pravilima, pravilima koja morate naučiti poštivati kako biste se iskupili za kršenje najvećeg pravila. Anni je posve jasno da za svoje mjesto na Majuru mora biti itekako zahvalna jer su njezini roditelji bili vrlo neodgovorni kad su odlučili imati dijete. Prekršili su pravilo koje ljudima brani imati djecu i sada Anna mora ispaštati zbog njihova sebičnoga čina. Morat će naučiti kako se odužiti društvu i kako postati Vrijedna Imovina.

Izdvojeni članak
srce od stranica knjige

Ovo su najnesretnije ljubavne priče iz lektira: Jednog lika djevojka je ostavila zbog njegovog oca

Hobit | J.R.R. Tolkien

Iako ste vrlo vjerojatno već pogledali i film ‘Hobit’ i trilogiju ‘Gospodara prstenova’, ako volite tu franšizu onda je ovo knjiga za vas. Bilbo Torbar (Baggins, na naše je prevedeno Torbar, o čemu bi se moglo dosta raspravljati)  uživa u miru i zadovoljstvu, bez ikakve želje da putuje daleko od udobnosti svojega doma. No, jednog dana neočekivano dolazi čarobnjak Gandalf s družinom patuljaka i povede Bilba kao provalnika na opasno putovanje da opljačkaju blago zmaja Smauga.

Bilbov život promijenit će se zauvijek. Malo koji se roman toliko čita i voli kao Hobit, klasična priča J. R. R. Tolkiena. Od prvoga izdanja 1937. pa sve do danas dostupan je na svjetskom tržištu, a iznova oduševljava i nove naraštaje čitatelja širom svijeta. Njezin junak Bilbo Torbar (Baggins) svakako je zauzeo mjesto među književnim besmrtnicima.

Izdvojeni članak
matura_hrvatski_lektira

[Zadatak dana] Ova lektira često se pojavljuje na maturi: Znate li odgovor na pitanje s ispita iz 2022.?

Uvez | Bridget Collins

Imate li neko sjećanje koje biste voljeli izbrisati iz svoje glave, da jednostavno više ne postoji? Upravo to radi Emmett. Pozvan je da postane šegrt i radit će uz Knjigovežu čije zanimanje pobuđuje strepnju, praznovjerje i predrasude. Naučit će ručno izrađivati prekrasne sveske, a u svaki će uvezati nešto posebno i izvanredno: uspomenu. Postoji li nešto što želite zaboraviti, pomoći će vam. Postoji li nešto što trebate izbrisati, izaći će vam u susret. Vaša prošlost bit će sigurno pohranjena u knjizi i nikada se nećete morati prisjetiti svoje tajne, ma koliko stravična bila. Niz za nizom knjiga – i uspomena jednoga dana Emmett dolazi do zapanjujućeg otkrića: knjige koja nosi njegovo ime.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

Artemis Fowl | Eoin Colfer

Na ramena 12-godišnjeg Artemisa Fowla kao da su se srušile sve brige svijeta. Njegov otac, inače šef irske zločinačke organizacije, poginuo je nakon jednog sumnjivog posla s ruskom mafijom. Razum njegove majke zgasnuo je od tuge, ali uz pomoć dvoje vjernih slugu Artemis će morati propustiti novu školsku  godinu i preuzeti nadzor nad obiteljskim imanjem i poslovima.

No, on nije običan 12-godišnjak – on je ipak sin svog oca, vrhunski obrazovan, nadnaravno lukav i odgojen da ne bira način na putu do cilja. Ni zakoni, ni moralni obziri, ni zastrašujući protivnici neće ga spriječiti da se dokopa svoje tone zlata. Nakon niza zanimljivih događanja, Artemis otkrije kako zapravo postoje – vile. Dokopao se i vilinske knjige čarolija i naumio je oteti pravu vilu ne bi li za nju mogao zatražiti bogatu otkupninu. Kasnije će doznati koga je zapravo oteo, a to će mu poremetiti cijeli plan.

Izdvojeni članak
knjige polica

[Zadatak dana] Ovo bi se moglo pojaviti na maturi: Znate li podatak o romanu koji je na popisu za esej?

Klasične priče da se bolje upoznaš | Jorge Bucay

Malo je autora koji poznaju terapeutsku moć priča i njihovu sposobnost da nas vode samospoznaji poput Jorgea Bucaya. Još od pamtivijeka u pričama se susrećemo s najdubljim mislima i osjećajima ljudskog roda, ali i s vrijednostima i spoznajama na kojima počiva društvo u kojem živimo. Tim dragocjenije su one koje nam se obraćaju iz davnine.

Od Odisejevih pustolovina, preko Ružnog pačića, Crvenkapice i Trnoružice, pa sve do Pinocchija i Male sirene, u Klasičnim pričama poznati argentinski psihoterapeut prepričat će nam petnaest svima znanih pripovijesti, ali modernim jezikom i pomoći nam da bolje razumijemo ono što i dan-danas pokreće naše djelovanje, baš kao i ono što nas koči na našem putu prema sretnijem životu. Jorge Bucay podario nam je jedinstvena nova tumačenja klasičnih priča pretvarajući ovu knjigu u mjesto susreta najljepših bajki našega djetinjstva i mudrosti samog autora.

Izdvojeni članak
matura_hrvatski_esej

[Zadatak dana] Ovo je jedna od 4 lektire koje se mogu naći na eseju mature iz Hrvatskog, znate li detalj iz radnje djela?

Nema je | Joy Fielding

Neočekivan telefonski poziv vraća Caroline Shipley u prošlost, u elitno meksičko odmaralište, u zlokobnu noć kada joj se srušio cijeli svijet jer joj je netko oteo kćer. Uslijedili su dani, tjedni i godine boli. Caroline redovito opsjedaju mediji koji je opisuju kao hladnu i nesposobnu majku, dok ona pokušava spasiti svoj brak. Njezina zahtjevna starija kći, sklona autodestruktivnom ponašanju, također joj zadaje muke.

Uz sve to, Caroline se i dalje očajnički nada da će Samantha jednoga dana biti pronađena, ali svaki put je osvijesti bolna stvarnost. Tuga zbog kćerina nestanka ne prolazi, sumnje i nedosljednosti vezane za slučaj odavno su zaboravljene, a nakon čudnog telefonskog poziva Caroline Shipley više ne zna kome vjerovati. Ipak, jedno je sigurno: netko poduzima sve da se sakrije istina o onome što se dogodilo Samanthi.

@srednja_hr I što kažete na Werthera na maturi? 🙃#srednjahr #justsrednjathings #skola #werther #esej #lektira #hrvatski #matura #maturanti #drzavnamatura #matura2022 #maturanti2022 #wertheresej #goethe ♬ Sad and lonely – MoppySound

Stormdancer | Jay Kristoff

Ako volite Mulan, onda je ova knjiga savršeni upgrade za vas. Radi se o nabrijanoj verziji Mulan i to sa zmajevima. Heads up – ovo je knjiga na engleskom pa je savršena za sve one koji žele vježbati engleski za maturu. Radnja same knjige započinje tako da se pretpostavlja se da su Arashitoras izumrli. Dakle, kada su Yukiko i njezin otac ratnik Masaru poslani da uhvate jednog za Shõgun, oni se boje da su njihovi životi gotovi – svi znaju što se događa onima koji iznevjere Gospodara otočja Shima.

Ali misija se pokazuje manje nemogućom i smrtonosnijom nego što itko očekuje. Ubrzo se Yukiko nađe nasukana: mlada žena sama u posljednjoj divljini svoje zemlje, sa samo bijesnim, obogaljenim arashitorom za društvo. Iako može čuti njegove misli i spasila mu je život, jedino što sigurno zna je da bi je radije vidio mrtvu nego da joj pomogne. Ipak, zarobljeni zajedno u šumi, Yukiko i zvijer uskoro otkrivaju vezu koju nijedno od njih nije očekivalo.

Izdvojeni članak

Zadatak dana: Znate li iz koje je lektire ovaj lik, svi smo je trebali pročitati u osnovnoj školi?

Zovu me Zeus | Matilda Mance

Krimić pisan iz perspektive Zeusa, umirovljenog policijskog psa koji dolazi u obitelj u kojoj bi trebao provoditi mirnu penziju. No, Zeus to nije baš tako zamislio. Stariji će čitatelji prepoznati strahove od umirovljenja i ‘odbačenosti’, ali i savjete kako i nakon toga biti koristan te pridonositi društvu. Mlađe kao i ljubitelje pasa privući će topla i duhovita priča iz svakodnevice, a možda koga i ponuka na udomljavanje, tako da ju mogu pročitati i vaši roditelji pa možda konačno dobijete željenog ljubimca.

Ja nisam serijski ubojica | Dan Wells

John je usamljeni tinejdžer koji radi u obiteljskoj mrtvačnici i opsjednut je serijskim ubojicama. Naizgled dobar dečko iz susjedstva, John je zapravo psihopat opasan za okolinu. Svoju mračnu stranu obuzdava pomoću strogih pravila za imitaciju ‘normalnog’ ponašanja. U njegovu malom gradiću zaredaju se jeziva ubojstva zbog čega je istodobno zgrožen i opčinjen zlodjelima. Hoće li uspjeti pobijediti moćnog protivnika i svladati čudovište u sebi, neizvjesno je do samoga kraja.

Izdvojeni članak
matura_hrvatski_lektira

Zadatak dana: Na ovakvim detaljima profesor vas uhvati da niste pročitali lektiru, znate li odgovor?

Nijema pacijentica | Alex Michaelides

Prema riječima kolegice iz redakcije – ovo je jako napeta knjiga, tako da biste ju vrlo lako mogli pročitati za vikend, pogotovo ako volite krimiće. Forenzički psihoterapeut Theo Faber dobiva posao u The Groveu, dobro čuvanom forenzičkom odjelu u sjevernom Londonu, gdje je već šest godina smještena slikarica Alicia Berenson, nakon što je osuđena za ubojstvo supruga, poznatog modnog dizajnera Gabriela Berensona.

U večeri ubojstva policija je zatekla Aliciju samu u kući, u psihički rastrojenom stanju, pokraj suprugova tijela – Gabriel je bio upucan nekoliko puta u lice – i samo su njezini otisci prstiju pronađeni na pištolju. Tijekom policijskog ispitivanja Alicia nije rekla ni riječ. Nije odgovorila ni na jedno pitanje. Nije progovorila ni kada su je optužili za Gabrielovo ubojstvo. Ostala je nijema i kada su je uhitili, odbijajući zanijekati ili priznati svoju krivnju. Jednostavno, Alicia nakon ubojstva svoga supruga više nikada nije progovorila. Slučaj Alicije Berenson i njezine ustrajne šutnje dojmio se Thea Fabera od samoga početka: zašto je Alicija odbijala progovoriti? Što je trebala značiti njezina šutnja i skriva li time nešto?

@srednja_hr Stižu velike promjene na maturu iz Hrvatskog! Što mislite o promjenama? #čitajsrednjahr #srednjahr #matura #drzavnamatura #hrvatski #škola #esej #obrazovanje #maturanti #vijesti #hrvatska #fyp #srednja ♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

Ispričat ću ti priču | Jorge Bucay

Ovo je još jedno djelo već spomenutog argentinskog autora, a ova knjiga je ujedno i najpoznatija. Glavni junak knjige Ispričat ću ti priču, mladić Demián, dolazi psihoterapeutu Jorgeu tražeći odgovore na pitanja koja si svaki mladić postavlja. Pričajući mu priče, od grčkih mitova preko japanskih parabola i učenja zen-budista do priča europskih naroda i onih koje sam izmišlja, Jorge mu pomaže da upozna sebe i prevlada svoje predrasude. Iako pokazuje da život nije jednostavan, već naprotiv vrlo kompliciran, knjiga Ispričat ću ti priču prepuna je optimizma. Jorge Bucay otkriva da je pripovijedanje najjači i najbolji lijek za sve, da bez govora nema čovjeka i da bez komunikacije nema ljudskog društva.

Copy link
Powered by Social Snap