Pretraga

Ove škole odlučile su da neće žmiriti na djecu koja piju energetska pića: ‘Najlakše je okrenuti glavu’

Nakon što je 12 godišnjak doživio moždani udar koji se povezuje s pretjeranom konzumacijom energetskih pića, u Varaždinskoj županiji provedena je anketa koja je pokazala da uvjerljiva većina učenika konzumira ove napitke. Iako će pojedini odgojno-obrazovni djelatnici okrenuti glavu kada ugledaju učenika koji ih konzumira, neke škole odlučile su ne žmiriti pred time. U Kućni red škole implementirale su jasnu odredbu prema kojoj je u školu zabranjeno unositi i ondje konzumirati energetska pića.

Ilustracija: Pixabay

Energetska pića iznimno su popularna među maloljetnicima, a to je pokazala anketa provedena u Varaždinskoj županiji čiji su rezultat predstavljeni prije dva tjedna – čak 65 posto učenika osnovnih i 85 posto učenika srednjih škola konzumira energetska pića. Anketu su odlučili provesti nakon što je dijete u dobi od 12 godina doživjelo moždani udar koji se direktno mogao povezati s pretjeranom konzumacijom energetskih pića.

Budući da značajan dio dana učenici provode u školi, nerijetko se događa da takva pića konzumiraju unutar škole, pod odmorima ili čak pod satom. I dok se neki nastavnici odlučuju upozoriti svoje đake na štetnost takvih pića, drugi odabiru, sa stavom ‘što je tu mogu ako im roditelji daju novac’, okrenuti glavu na drugu stranu. Prilikom predstavljanja poviše navedenih poražavajućih rezultata ankete iz Varaždinske županije poručili su da će dati potporu školama kako bi mladi, njihovi roditelji kao učitelji i profesori dobili točne informacije o štetnosti energetskih pića.

Zabranu energetskih pića implementirali u Kućni red škole

No, osim edukacije učenika o tome koliko su štetna energetska pića za djecu u razvoju, neke su škole otišle korak dalje. S obzirom na onu odgojnu, uz obrazovnu ulogu škole, u Kućni red škole implementirale su odredbu prema kojoj je u potpunosti zabranjeno unošenje ili konzumacija energetskih pića u školi. Među njima je i OŠ ‘Vladimir Nazor’ Pisarovina u Zagrebačkoj županiji.

– Naša škola i njene područne škole nalaze se u relativno maloj sredini i zasad nismo imali sličnih, za djecu pogubnih situacija, ali prije nekoliko godina smo u kontaktu s nastavnicima drugih škola čuli za slične incidente s konzumacijom energetskih pića te je uslijed toga odlučeno da se zabrana konzumacije energetskih pića uvrsti u Kućni red naše škole. Smatram da svaki zaposlenik odgojno-obrazovne ustanove treba obratiti pažnju na za djecu štetne radnje te kroz cjelogodišnju edukaciju djece upozoravati ih na sve potencijalne posljedice konzumacije energetskih pića u dječjoj, ali i odrasloj dobi, kaže nam zamjenica ravnateljice Snježana Skenderović.

Ističe, u ovoj školi zasad nisu imali situacija da djeca krše ovo pravilo te ih hvali za pridržavanje pravila Kućnog reda.

– Ukoliko nesvjesno do toga i dođe, u tom slučaju pojačat ćemo broj edukacija, radionica i panela, što roditelja, što djece, vezano uz ovu problematiku. Nažalost ono na što ne možemo utjecati je konzumacija energetskih pića kad su učenici izvan prostora škole, ali zato je i bitna konstanta edukacija tijekom boravka u školi, ističe Skenderović.

Izdvojeni članak

Zbog energetskog pića 12-godišnje dijete dobilo moždani, a pije ih čak 65 posto osnovnoškolaca

‘Velikom broju učitelja i ravnatelja najčešće najlakše je okrenuti glavu’

Da je u školi zabranjeno konzumirati energetska pića Kućnim redom škole odredila je i Osnovna škola Slano u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ravnatelj Ante Konjuh priča nam kako je ovo pravilo uvedeno još 2012. godine, tada nije bilo otpora njegovu uvođenju, a odlučili su ga zadržati i u nadopunjenom pravilniku donesenom 2018. godine. Do 2012. godine kada je pravilo uvedeno bili su  rijetki slučajevi konzumiranja takvih pića, kaže nam Konjuh, a nakon što je spomenuta zabrana unesena u Kućni red nisu zabilježena kršenja te odredbe.

– Učenici se pridržavaju te mjere kao i drugih najčešće kršenih po školama, primjerice odijevanja, ponajprije zahvaljujući provođenju nadzora nad njima. ‘Što mi tu možemo?’ od strane bilo kojeg učitelja bi trebala rezultirati opomenom tom učitelju jer isti mora paziti na provođenje Kućnog reda između ostaloga za što su i plaćeni. Prema Pravilniku o pedagoškim mjerama, svako kršenje Kućnog reda se sankcionira opomenom razrednika odnosno ukorom. Nažalost, jasno je kako je velikom broju učitelja i ravnatelja najčešće najlakše okrenuti glavu. Dok god postoji više prava nego obveza i odgovornosti te eventualnih sankcija za nerad, možemo se svi samo čuditi zašto je to tako. To je očito licemjerno i svaka čast rekao bih manjini prosvjetnih djelatnika koji se unesu u svoj posao i naprave ono za što su u biti i plaćeni, odgovara nam ravnatelj na pitanje što je s odgojno-obrazovnim radnicima koji tvrde da se po ovom pitanju u školama ne može učiniti ništa.

Ipak, smatra da bi po pitanju štetnosti energetskih pića prije svega trebalo obrazovati i roditelje, jer oni čija djeca konzumiraju energetska pića znaju da im djeca to čine.

Izdvojeni članak

Beroš želi zabraniti prodaju energetskih pića maloljetnicima: Njegov kolega iz HDZ-a ideju je odbio 2018.

Zabrane u školama nisu dovoljne

I na istoku Hrvatske, u OŠ Hugo Badalić Slavonski Brod u Brodsko-posavskoj županiji odlučili su ovu odredbu implementirati u svoj Kućni red. Ravnateljica Irena Čugura Ćerić kaže nam da su prije nekoliko godina uvidjeli da je kod učenika bilo izuzetno popularno da prije škole kupuju energetska pića u obližnjim trgovinama te da su u školi posljedično izrazito pobuđeni.

– Istovremeno su se u javnosti širile informacije o štetnosti energetskih pića, osobito za mladi organizam. Kako teško možemo kontrolirati što će naši učenici činiti u svoje slobodno vrijeme, nastojali smo ovom odlukom ograničiti upotrebu energetskih pića te poslati poruku roditeljima i učenicima da škola energetska pića smatra štetnima i opasnima za zdravlje, priča nam Čugura Ćerić.

Otkriva i da je bilo situacija u kojima su roditelje kontaktirali te ih informirali o tome da je dijete konzumiralo energetsko piće pred školom ili ga unijelo u školu.

– Kod naših smo roditelja uglavnom naišli na prihvaćanje naših uputa da učenici u školu ne donose energetska pića. S druge strane smo od učenika znali čuti da im roditelji dozvoljavaju da u slobodno vrijeme piju ovakva pića. Pokušaji unošenja energetskih pića u školu od tada su sve rjeđe zamijećeni, a također ne primjećujemo da ih učenici konzumiraju u neposrednoj blizini škole. Ipak, s obzirom na poražavajuću statistiku, očito je da to nije dovoljno da djeca i mladi prestanu s konzumacijom energetskih pića, smatra ravnateljica Čugura Ćerić.

Izdvojeni članak

Konačno poznato hoće li i Hrvatska zabraniti prodaju energetskih pića mlađima od 18 godina

U Hrvatskoj za sada ništa od zabrane prodaje maloljetnicima

Ono što bi moglo iskorijeniti tu praksu, ili je barem ublažiti, potpuna je zabrana prodaje energetskih pića osobama mlađima od 18. godine života. Takva pravila već postoje u nekim Europskim zemljama, a prva je takvu inicijativu pokrenula naša zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan. Podsjeća kako je SDP je u Saboru još 2018. izradio prijedlog zakona kojim bi se maloljetnicima zabranilo kupovanje energetskih napitaka, upravo po uzoru europske države koje su uvele istu odredbu u svoje zakone. Taj prijedlog je bila podržala kompletna oporba, čak i neki zastupnici HDZ-a, no tadašnji ministar Kujundžić ga je – odbio.

– Prvo je tvrdio da EU to ne bi dopustila, što su gluposti, jer su tada već Litva i Latvija imale takav zakon. Nakon što sam dobila pozitivno tumačenje Europske komisije i raskrinkala argument ministarstva, Vlada je rekla da neće podržati zakon, već da će ići na podizanje poreza na prodaju energetskih pića kako bi bila manje dostupna. No to nije dalo nikakvog efekta. Prije godinu i pol dana se dogodila tragedija, dijete je umrlo nakon ispijanja energetskog napitka. Javnost se zgražala, pedijatri i nutricionisti govorili kao su štetna za djecu, a ministar Beroš se busao u prsa govoreći kako su on i HDZ za zabranu prodaje djecu. Prošlo je godinu dana, a junaci iz ministarstva zdravstva mukom ponikoše, kaže Borzan za srednja.hr.

Dodaje i da nikakav prijedlog zakona iz Vlade nije došao u Sabor, a djeca se i dalje nataču s napitcima koji štete njihovom zdravlju.

– Mi smo Berošu dali vremena da ispuni obećanje da će zaštititi djecu, no očito je da mu to nije prioritet. Stoga je klub SDP-a u saborsku proceduru u lipnju uputio prijedlog zakona kojim će se zabraniti prodaja energetskih pića djeci. To je drugi SDP-ov pokušaj da nešto napravi, no ne očekujem da će ga Vlada prihvatiti jer dolazi od oporbe, veli Borzan.

Izdvojeni članak

Ministar zdravlja tvrdio da EU ne dozvoljava zabranu prodaje energetskih napitaka djeci, pa ga Europska komisija demantirala

Borzan: ‘Djeca su posebno ugrožena!’

Smatra da je osim eventualne zabrane energetskih pića u školama, ključna edukacija roditelja i učenika. Oni, dodaje, moraju postati svjesni kakav utjecaj na organizam ima konzumacija, a pogotovo pretjerana konzumacija tih pića.

– Visok krvni tlak, srčani udar, aritmija, glavobolja, migrene, mučnina, povraćanje, grčevi, panika, tjeskoba, stres, dijabetes, ovisnost, alergije, nesanica, rizično ponašanje. To su neke od posljedica prekomjernog konzumiranja energetskih pića. Što je organizam, odnosno tjelesna masa manja, veće su šanse da se one dogode. Dakle djeca su posebno ugrožena! Da roditelje pitate bi li djetetu dali tri decilitra crne kave s 12 kockica šećera, većina bi rekla da ne bi. A to je sadržaj jedne prosječne limenke energetskog pića, upozorava Borzan, inače po struci liječnica.

Oko ovog pitanja, ističe za kraj, već surađuje s drugim kolegama iz Europe.

Neke od njih su također najavile da će uvesti zabranu prodaje djeci, i kad god se to dogodilo, austrijska bi lobirala protiv kroz EU i bilateralne kanale. Naravno, Austrija je zemlja najvećeg svjetskog proizvođača energetskih pića i nije za očekivati da će sjediti prekrštenih ruku, ali mislim da zdravlje djece nije vrijedno žrtvovati radi dobrih diplomatskih odnosa, zaključuje Borzan.

Copy link
Powered by Social Snap