Pretraga

Ove srednje škole ukidaju ‘stare’ smjerove i uvode nove, a neke će imati i eksperimentalne programe

A- A+

Od iduće školske godine 2023./2024. učenici će moći upisivati nove obrazovane programe u 31 obrazovnoj ustanovi od čega 19 strukovnih, pet gimnazijskih i sedam glazbenih. Neke škole su u potpunosti zamijenile stare programe novima, odnosno ukinule ih i uvele nove. Druge škole će nove programe kombinirati s drugim postojećim programima ili ponuditi potpuno novi obrazovni program bez zamjene.

učionica i dio tablice s popisom škola koje mijenjaju programe

Foto: Unsplash, Ivan Aleksić | Screenshot srednja.hr

Više od 30 škola, od kojih 19 strukovnih, pet gimnazijskih i sedam glazbenih, uvelo je nove obrazovne programe. Kako su nam otkrili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, učenici će od sljedeće školske godine 2023./2024. moći upisivati te nove obrazovane programe, odnosno nova zanimanja i smjerove.

– Ustanove za odgoj i obrazovanje  nove programe mogu zamijeniti i kombinirati s drugim postojećim programima ili ponuditi potpuno novi obrazovni program bez zamjene, navode iz MZO-a.

Neke škole ukidaju programe i uvode nove

Tako je recimo, Srednja škola Novi Marof planira zamijeniti obrazovni program prodavač s programom tehničar za računalstvo, a Srednja škola Čakovec planira zamijeniti obrazovni program fizioterapeutski tehničar s programom farmaceutski tehničar. Popis svih škola koje uvode nove programe i jesu li zbog toga ukinule neke stare, možete pogledati u tablici ispod.

Ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu. Klikom na strelicu u desnom gornjem kutu dokument vam se otvara u novom prozoru te ga možete uvećati.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Uvode se i eksperimentalni programi

Iz Ministarstva dodaju kako u sustavu strukovnog obrazovanja djeluju Regionalni centri kompetentnosti koji su predložili provedbu eksperimentalnih programa.

– Najvećim dijelom je to predloženo u sektoru Turizma i ugostiteljstva te će ti eksperimentalni programi također biti u ponudi programa za upis učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024. strukovnim školama – regionalnim centrima kompetentnosti i njihovim partnerima, objasnili su nam iz MZO-a.

Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2023./2024. na javnom je savjetovanju i trebala bi biti službeno donesena krajem svibnja kada će se znati svi potrebni detalji za upis nove generacije srednjoškolaca.

Copy link
Powered by Social Snap