Pretraga

Ove stvari nikako nemojte dijeliti s drugima

A- A+

Koliko puta ste posudili nečiji češalj, šminku, sapun ili slično? Iako takve stvare mnogi često rade, ne bi nikako trebali. Postoje razlozi zbog kojih neke stvari trebamo imati sami za sebe, a stručnjaci su objasnili koji su to.

Prije nego posegnete za tuđim češljem, sapunom ili šminkom, ili isto posudite drugima, imajte na umu da to baš i nije najpametnija ideja. Stručnjaci su objasnili da se neke stvari jednostavno ne bi trebali dijeliti s nikime. Huffington Post piše koje su to stvari, te zašto ih trebamo koristiti sami mi i nitko drugi.

Izdvojeni članak

Strašne posljedice: Bolje vam je ne zaboravljati skidati šminku prije spavanja

Sapuni su za jednu osobu, kao i dezodoransi

Sapuni su jedna od stvari koje svatko treba imati samo za sebe, bez obzira na to što služe za čišćenje i uklanjanje bakterija. To ih ne čini sasvim sigurnima, jer zbog toga što se sapun potpuno ne osuši može na sebi imati kolonije bakterija koje se mogu prenijeti s osobe na osobu. Ne bi se trebale dijeliti niti kape, kacige, četke za kosu i češljevi, jer je to najlakši način da se prenesu uši.

Ako ste zaboravili dezodorans, bolje bi bilo da ga kupite u prvoj trgovini, nego da ga posuđujete od nekoga. Neugodan miris znoja dolazi od bakterija koje ga razgrađuju na koži, zbog čega deozodorans ima određena antibaterijska svojstva koja bi trebala zaustaviti smrad. Antiperspiranit imaju svojstvo smanjiti znojenje, a ako s nekim dijelite roll-on, bakterije i gljivice mogu se prenijeti s osobe na osobu. Dezodirase u spreju slobodno možete dijeliti, jer takva opasnost kod njih ne postoji.

Ne koristite tuđe grickalice za nokte i britvice

Vjerovali ili ne, i grickalice za nokte trebale bi biti osobne stvari samo za jednog pojedinca. Ukoliko primjerice kožicu previše odrežete napravit ćete na koži otvoreno mjesto za bakterije i gljivice. Rijetko tko dezinficira grickalice, stoga savjetujemo da si nabavite svoju. Isto vrijedi i za britvice – dovoljno je reći da se na alatu za brijanje može naći krvi, a što se sve može pronaći u nečijoj krvi bolje je da ne znate.

Izdvojeni članak

Opasnosti koje vrebaju iz ormara i ugrožavaju vam zdravlje

Maskara, ruže i ostala šminka se ne dijeli

Maskaru, ruževe i ostalu šminku trebali biste držati samo za sebe, jer se njome mogu prenositi infekcije kao što je herpes, a to vam ne treba. Dijeljenje šalica i boca s vodom dovodi do razmjene slien i to na loš način. Na taj način možete si prenijeti bakterije koje uzrokuju upalu grla, prehladu, herpes, zaušnjake, meningitis itd. Bolje je da imate vlastitu tekućinu i budete sigurni.

Vjerujemo da nije ni trebalo spomenuti da se četkice za zube ne dijele, no ipak objasnit ćemo i to. Prilikom pranja zuba kod nekih osoba dolazi do krvarenja desni, a osim toga u ustima se može naći puno bakterija i kloca, stoga se držite vlastite četkice za zube, koliko god bliski s nekim bili.

Izdvojeni članak

Skupina liječnika otkrila je opasnosti omiljenih vrsta cipela

Ni dijeljenje nakita nije preporučljivo

Djevojke vole dijeliti i razmjenjivati naušnice, no ni to nije preporučljivo. Kada stavljate ovaj nakit lako možete oštetiti kožu, čime izlažete to mjesto bakterijama i virusima koje je možda prethodni korisnik imao. Iako su šanse da se oštetite stavljanjem naušnica male, rizik uvijek postoji.

Zadnja stvar koju također ne biste trebali dijeliti, a mnogi to ipak čine, jesu slušalice. Istraživanja su pokazala kako česta upotreba slušalica u ušima izaziva povećanje količine bakterija, stoga ako dijelite s nekim slušalice, može doći do upale ušiju. Izbjegavajte stoga dijeljenje slušalica, te ih redovito i temeljito čistite.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap