Pretraga

Ovi su poslovi zaista podcijenjeni

A- A+

Postoje mnogi poslovi koji se ne čine baš glamuroznima, no s njima je zarada velika, kao i potražnja za radnicima. Ti su ih faktori postavili na vrh CareerCastove ljestvice najpodcjenjenijih poslova u 2013. godini. Ova je kompanija koristila podatke iz ankete o stresu, fizičkoj zahtjevnosti ili oboje, te potencijalnu buduću zapošljivost.

Pisali smo već o precijenjenim poslovima, a danas ćemo se fokusirati na one koji su podcijenjeni. Postoji mnogo poslova na listi koju donosi Business Insider, koji mnogima ne izgledaju primamljivo i uzbudljivo, iako su vrlo dobri. Jedan od takvih poslova je medicinski tehničar u hitnosti, za kojeg nije potrebna fakultetska diploma, a ti su ljudi vrlo traženi na tržištu rada. Osim toga, onima koji se time bave ovaj posao donosi strast, što nije slučaj s nekim drugim poslovima. Zajedničko ovim podcijenjenim profesijama je velika zapošljivost, obogaćivanje života, ali i kompetitivna plaća.

Izdvojeni članak

Poslovi koju su debelo precijenjeni

Knjižničari, električari i vodoinstalateri

Knjižničar je zanimanje koje se na ovoj listi nalazi na posljednjem mjestu.  Zapošljavanje jest malo teže, no ovo područje treba cijeniti jer ne donosi stres, a radno mjesto je ugodno i stabilno. Za posao električara nije vam potrebna diploma, a lako ćete pronaći zaposlenje. Isto vrijedi i za vodoinstalatere – na tržištu rada ima ih premalo, pa je prognozirana sve veća potražnja.

U obrazovanju teško, no ravnateljima škola je dobro

Polje obrazovanja mnogima se sviđa jer ako rade u njemu osjećaju da pridonose društvu i utječu na svijet. Ipak, mala zarada je najkorišteniji argument za odustajanje od školovanja u tom području. Učiteljima je teško, no ravnatelji škola lakše preživljavaju, stoga to i nije toliko loša alternativa. Štoviše, ravnatelji su oni koji rade u sektoru obrazovanja, a ne mogu se baš požaliti na dobivenu plaću.

Izdvojeni članak

Poslovi kojima mijenjate svijet na bolje

Građevinski inženjeri sve traženiji, kao i asistenti odvjetnicima

Građevinski inženjeri također spadaju u skupinu podcijenjenih poslova. U trenucima kad se puno gradi, njihov je doprinos itekako bitan, a ni plaća nije loša. Također, rano je okruženje pozitivno, te za ovo područje stručnjaci imaju vrlo dobre prognoze.

Dok smo jučer pisali kako je posao odvjetnika precijenjen, asistenti u pravnim tvrtkama drugačije stoje. Potražnja za ovim radnicima je povećana, zbog čega će se lakše zaposliti, a izbjeći stres i prekovremeni rad koji ulažu odvjetnici. Računovođa također nedostaje na tržištu rada, pa je potražnja za tim radnicima velika. Zaposleni računovođe posao opisuju kao ne pretjerano zahtjevan, nimalo stresan i fizički zahtjevan.

Izdvojeni članak

Poslovi: Najbolje zarađuju IT-evci u Zagrebu, plaće najslabije u Slavoniji

Tržišni analitičari i veterinari sve traženiji

Istraživanje i analiza tržišta je područje koje u zadnje vrijeme jako raste, stoga stručnjaci u tom polju mogu vrlo lako naći posao, koji i nije tako loše plaćen. Jedno sasvim drugačije područje, biologija, također bi trebala biti više razmatrana kao karijera. Biolozi mogu kombinirati više grana znanosti, te imaju jedinstvenu poslovnu perspektivu. Oni također uživaju u nepostojanju stresa te ugodnoj radnoj atmosferi.

U tu skupinu spadaju i veterinari, koji usto i vrlo dobro zarađuju. Također, potražnja za njima raste. Analitičari računalnih sustava smjestili su se na prvo mjesto ljestvice najpodcjenjenijih poslova na svijetu. Kombiniranjem tehnologije i poslovnih vještina, dvaju temeljnih elemenata organizacije, ovi radnici su most koji spaja menadžment i informatiku. Za to dobivaju i dosta dobru plaću, koju zarade na radnom mjestu koje prilično brzo pronađu.

Copy link
Powered by Social Snap