Pretraga

Ovisnost o videoigrama službeno potvrđena kao bolest: Doznajte koji su joj simptomi

A- A+

Gaming je službeno ušao u Međunarodnu klasifikaciju bolesti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Igranje video igara tako se od sada može tretirati kao ovisnost ako se utvrde određeni simptomi.

pixabay.com

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) najavila je prije nekoliko mjeseci da će igranje video igara službeno postati jedna od ovisnosti.  To je postalo i službeno sada kada je u uporabu puštena 11. Međunarodna klasifikacija bolesti.

Ovisnost o igranju video igara nalazi se u skupini mentalnih poremećaja ovisnog ponašanja pod imenom Gaming disorder (poremećaj igranja video igara). Simptomi su opisani u tri točke:

Izdvojeni članak

Švedski srednjoškolci od sljedeće će godine igrati video igre u sklopu nastave

1. Nekontrolirano igranje video igara. Ovdje se misli na karakter samog igranja nad kojim osoba nema kontrolu poput učestalosti, intenziteta, trajanja igranja, i naravno konteksta.

2. Davanje prednosti igranju video igara do te razine da gejmanje postaje važnije od ostalih životnih interesa i dnevnih aktivnosti.

3. Nastavljanje ili sve češće igranje video igara unatoč negativnim posljedicama koje se pojavljuju.

Da bi se postavila dijagnoza potrebna je najmanje godina dana gejmanja. Ipak, ovisnost o video igrama moguće je dijagnosticirati i ranije ako su svi dijagnostički zahtjevi ispunjeni, a simptomi teški.

Iz WHO-a naglašavaju da je ova ovisnost rijetka i da ne znači svaka zaluđenost igranjem video igricama i ovisnost.

Copy link
Powered by Social Snap