Pretraga

Ovo će vas sigurno natjerati da uzmete knjigu u ruke

A- A+

Znate kako je čitanje dobro za vas iz više razloga – pojačava vokabular, memoriju i pobuđuje maštu, između ostalih benefita. Međutim, to nije sve, jer čitanje može izazvati stvarne i mjerljive promjene u mozgu koje mogu trajati i do pet godina nakon čitanja, tvrde znanstvenici.

Iako bi to morali raditi, mnoštvo mladih uopće ne čita, jer su im bolji televizija, internet, video igre i slično, stoga knjigu ni ne uzimaju u ruke. Ipak, zbog toga bi mogli žaliti, tvrde znanstvenici.

Izdvojeni članak

Ubrzajte svoje čitanje i olakšajte si učenje

Realne i mjerljive promjene  u mozgu

Čitanje romana, naime, izaziva realne i itekako mjerljive promjene u mozgu koje mogu potrajati i do pet godina nakon što se čitali. Pokazalo je to novo istraživanje stručnjaka s američkog sveučilišta Emory, koje je pokazalo da čitanje knjiga može osnažiti veze između moždanih stanica i trajne neurološke promjene, na sličan način kao mišićno pamćenje, prenosi Hina.

Promjene su uočene u lijevom temporalnom korteksu, dijelu mozga odgovornom za jezik, kao i u glavnoj osjetilnoj zoni mozga. Neuroni te zone povezani su s poticanjem svijesti da misli kako radi nešto što zapravo ne radi, fenomen poznat kao simulirana spoznaja. Primjerice, samo zamišljanje da trčimo može aktivirati neurone povezane s trčanjem.

Izdvojeni članak

30 knjiga koje treba pročitati svaki srednjoškolac

Promjene i na biološkoj razini

Neurološke promjene koje smo otkrili, povezane s tjelesnim osjećajem i sustavom pokreta, ukazuju na to da vas čitanje romana može transportirati u tijelo protagonista. Otprije smo znali da vas dobra priča može, u prenesenom značenju, uvesti u kožu nekog lika. Sada znamo da se nešto događa i nešto na biološkoj razini, rekao je profesor neurologije i glavni autor studije Gregory Berns.

Ovo će vas sigurno natjerati da uzmete knjigu u ruke
Share via
Copy link
Powered by Social Snap