Pretraga

Ovo je najpopularnije ime na svijetu

A- A+

Najpopularnije ime za djevojčice svijeta u posljednjih  na svijetu je Sofia ili neka od verzija ovoga imena. Pokazale su to statistike, koje su iskazali vodeći američki stručnjaci za imena, na čelu s Laurom Wattenberg. Naime ovo je najučestalije ime koje se daje djevojčicama u Rusiji, Meksiku te Italiji, a još u 20-ak zemalja, među kojima je i SAD, je među prva tri.   

Roditelji u Hrvatskoj su dosta predvidljivi, kada su u pitanju davanja imena djeci pa se tako već godinama najviše novorođenih dečkića zove Luka, a i Ivan mu je redovan pratitelj. Iako kada je o djevojčicama riječ ima nešto više mašte, ipak su Hrvati odani tradiciji. Tako je nakon par godina otklona od klasike odnosno dominacije Lane, ponovno nastupila faza Biblije odnosno preuzimanje čela Lucije, potom Petre, dok je u 2014. najviše curica u Hrvatskoj nazvano Ana.

Izdvojeni članak

Deset najčešćih prezimena u Hrvatskoj

Sofija u 30-ak zemalja među najpopularnijim imenima za djevojčice

No u svjetskim okvirima ipak je malo više rotacije i mašte. Potvrđuje to američka stručnjakinja za imena Laura Wattenberg, koja je iskazala nove statističke podatke o roditeljskim preferencijama u brojnim zemljama.

Oni govore da je Sofija (Sophia, Sofia) najpopularnije ime za djevojčice u devet zemalja, među kojima valja istaknuti stanovništvom velike Rusiju, Meksiko i Italiju, dok je još u 20-ak zemalja (uglavnom Europe i obiju Amerika) Sofia među prva tri, najčešće nadjevana ženska imena.

– Fascinantno je da na toliko različitih jezika i u toliko različitih kultura jedno ime zvuči jednako. To sigurno govori nešto o načinu kako se kultura danas prenosi, za LiveScience je rekla Wattenberg.

Stručnjakinja za imena navodi da bi još neke zemlje mogla preuzeti ‘pošast’ ovoga imena, a ostaje nam vidjeti hoće li se trend proširiti i na Hrvatsku. Dugogodišnja dosljednost roditelja u Lijepoj našoj u ovom trenutku to ne sugerira.

Izdvojeni članak

Ovo su značenja najčešćih ženskih i muških imena u Hrvatskoj

Značenje imena te najpoznatije Sofije kod nas i u svijetu

Ime Sofia ili Sofija, što su verzije koje se pojavljuju u Hrvatskoj nastalo je od grčke riječi sofia što znači mudrost, znanje, vještina.

Iako se nagađa da je od ovog imena izveden i oblik Sonja, takvi navodi nisu jasno utvrđeni.

Kada je riječ o poznatim Sofijama kod nas i nema ih baš previše. Istaknimo opernu pjevačicu Sofiju Kramberger, inače i sestru Dragutina Gorjanovića Krambergera. Tu je i znanstvenica te profesorica s Učiteljskog fakulteta u Rijeci Sofija Vrcelj.

Inače preko 2.000 Sofija danas živi u Hrvatskoj, što ovo ime stavlja među 200 najučestalijih. Ipak ime Sofija se najviše nadjevalo djeci 50-ih godina prošlog stoljeća, možda i zbog velikog uspona, prekrasne talijanske glumice Sophie Loren.

Trenutno je u svijetu definitivno najpoznatija Sofia Vergara, odnosno kolumbijska glumica i model, koja igra jednu od naslovnih uloga u seriji Moderna obitelj.

Izdvojeni članak

Otkrijte koje je ‘najpatriotskije’ ime i prezime u Hrvatskoj

Jedna od najvećih u povijesti je Sofia Vasilyevna Kovalevskaya, čuvena ruska matematičarka, spisateljica, ali i žena koja se borila za prava žena na visoko obrazovanje.

Dala je veliki doprinos razvoju teorije o diferencijalnim jednadžbama. 

Na kraju napomenimo i da se kao što vam je vjerojatno poznato, Sofija zove glavni grad Bugarske, a Aja Sofija je bila nekada velebna crkva u Istanbulu. Nakon dolaska Osmanlija pretvorena je u džamiju, a od 1935. je muzej.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap