Pretraga

Ovo je najtiše mjesto na svijetu

A- A+


Izdvojeni članak

Fotogalerija: Nepoznate i začuđujuće činjenice

Gluha soba u laboratoriju južnom Minneapolisu najtiše je mjesto na svijetu. Često žudimo za tišinom i odmorom i osjećamo potrebu, za upravo ovakvim nečim. Međutim, u ovoj prostoriji nakon vrlo kratkog boravka, bude se halucinacije u posjetiteljima. Naime prostorija upija oko 99.9 posto svih zvukova.

Najtiše mjesto na svijetu, kao takvo zabilježeno i u Guinessovoj knjizi, nalazi se u laboratoriju u južnom Minneapolisu i zove se ‘gluha soba’. Ova prostorija upija 99.9 posto zvukova, te nakon određenog vremena boravka ljudi sami postaju zvuk.

Gluha soba obložena jednometarskim blokovima od fiberglasa, a uz to je pojačana sa zidovima od čelika i betona. U njenu izgradnju utrošeno je više od milijun dolara.

Osnivač i direktor ovog neobičnog mjesta Steven Orfield, posjetiteljima savjetuje da pokušaju sjediti neko vrijeme u mraku u gluhoj sobi.

– Najduže vrijeme koje je na taj način osoba uspjela izdržati u ovoj sobi je 45 minuta. Naime, kada vlada tišina, uši se na nju naviknu, a što je tiša soba sve više stvari čujete. Čujete otkucaje srca, ponekad pluća, čujete kako vam radi želudac. U gluhoj sobi vi postajete zvuk, rekao je Orfield za Daily Mail.

Sjeđenje u mraku ovako tihe prostorije vrlo je dezorijentirajuće iskustvo. Inače duži boravak, bez obzira na svjetlost izaziva halucinacije.

Gluhu sobu koriste mnoge američke kompanije, a NASA tamo vrši testiranje astronauta.

Copy link
Powered by Social Snap